Легкокрилий   світ  Олександра   Гуменчука

У мистецькій галереї «Арт-ПЛАСТ» відкрито виставку заслуженого художника України хмельничанина Олександра Гуменчука. Презентація творчості непересічного митця проходила за безпосередньої участі Олександра Івановича. І це саме той щасливий момент, коли твори коментує автор, коли безпосередньо можна дізнатись про задум і етапи втілення ідеї, коли бачиш очі співрозмовника.

Митець поділився своїми роздумами, згадками про творче становлення, часткою життєвих надбань.

Зазначимо, що виставка Олександра Івановича за тональністю тепла і спокійно-врівноважена, хоча деякі полотна віддзеркалюють трагічність історичних моментів України. Навіть використання у ряді творів будівельних хрестиків не гнітить, не спонукає до песимістичного настрою.

У творах О.Гуменчука окрім фарби багато незвичних вкраплень додаткових матеріалів на зразок тканин, пластикових фрагментів, мотузок тощо. Поєднання подібних матеріалів із естетикою розташування їх на полотні, композицією, засобами повторень і акцентів створює ефект тепла і гармонії.

Естетика О.Гуменчука  буденна, здебільшого вітражна, орнаментальна, позначена рисами символіки, проте колоритна, з тяжінням до народних мотивів. Його рефлексії не надто емоційні, пастельні. І, мабуть, це головна ознака художнього погляду митця. Він не «крикливий», виважений і добрий у світо­сприйнятті. 

Звичайно, на виставці представлено лише невеличкий доробок  митця. І нам важко осягнути весь спектр його здобутків.

Відомо, що, як дизайнер за фахом, у складі бригади митців він працював над створенням першого в країні Меджибозького музею Голодомору, як художник-монументаліст виконував декоративні роботи у техніці сграфіто, стінопису, виготовляв об'ємні вітражі, керамічні панно. І в тих творах ми, напевно, по іншому маємо оцінювати доробок митця.

Твори Олександра Гуменчука придбані Міністерством культури України, зберігаються у вітчизняних музеях, приватних колекціях шанувальників його творчості в Україні, Росії, Польщі, Німеччині, Угорщині, США та в інших країнах.

У ході презентації про творчість Олександра Івановича розповідала директор Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк,  словами вдячності  привітали начальник управління культури міста Іван Михасик, заслужений працівник культури України Галина Фурманчук, науковий працівник міського краєзнавчого музею Валерій Походонько, директор міської ЦБС Марія Омельчук, автор цих рядків та інші гості. Гарним музичним доповненням стали твори у виконанні вихованців місцевої школи мистецтв.

Наша довідка. Олександр Іванович Гуменчук - заслужений художник України. Народився  1952 року у Приморському краї, закінчив факультет дизайну Латвійської державної художньої Академії ім. Залькална у м. Ризі. З 1986 розпочав виставкову діяльність. З 2002 року - член Національної спілки художників України. Понад тридцять років живе у м. Хмельницькому, працює в галузі станкового та монументального живопису. Неодноразовий учасник та призер республіканських, регіональних та обласних виставок. Провів ряд персональних виставок в Україні та за кордоном. Більше десяти років викладав мистецькі дисципліни в Хмельницькому національному уні­верситеті.Разом з близьким другом - відомим українським художником Миколою Мазуром брав участь у розробці та створенні першого в Україні унікального музею «Пам’яті жертв голодомору 1932–1933 рр.», який було відкрито у жовтні 2008 року в державному історико-культурному заповіднику «Меджибіж». Саме за цю роботу Олександр Гуменчук був удостоєний почесного звання «Заслужений художник України».

Віктор Гусаров

Фото автора