«Лесиним джерелам» 30 років

28-30 липня у Новограді-Волинському з нагоди 30-річчя відкриття у місті пам’ятника видатній поетесі Лесі Українці проходило свято мистецтв. Увічнення знаної землячки надало надзвичайний поштовх культурно-мистецькому життю Новограда-Волинського. Сюди приїздять люди, щоб вклонитись поетичному генію  Лесі Українки, надихнутись з першо­джерел наснагою, енергією, бажанням жити і творити. Цього разу на свято прибули делегації з Польщі, Грузії, Білорусії, усіх куточків України. Була делегація і від нашого міста, до якої увійшли лауреат Житомирської обласної премії ім. Лесі Українки  у номінації «образотворче мистецтво»,  «Українська мадонна» Світлана Лелях-Бегутова, члени Національної спілки журналістів В.Войковський та автор цих рядків, інші відомі особи.

Відвідання літературно-меморіального музею Лесі Українки, музею родини Косачів, музею льону, краєзнавчого музею, участь у відкритті виставки сувенірної продукції свята та святкового ярмарку народних умільців України,  відвідання виставки картин художників Новограда-Волинського і зокрема В’ячеслава Пилипенка, прослуховування виконавців XII Всеукраїнського конкурсу художнього слова, святкова хода від літературного музею до пам’ятника Лесі Українки, перегляд фільму «Лесиним джерелам» – 30»,  та драми-феєрії «Лісова пісня» Львівського академічного музично-драматичного театру запам’ятались усім учасникам дійства. Міський голова Новограда-Волинського Віктор Весельський у ході свята вручив Світлані Лелях медаль, що засвідчує повагу до справ, якими відзначилась наша землячка.

Звягельчан (колишня назва Новограда-Волинського) і гостей фестивалю телеграмами привітали Президент України П.Порошенко, Голова Верховної Ради України А.Парубій, Прем’єр-міністр уряду країни В.Гройсман, а також особисто депутат Верховної Ради України Ю.Павленко, гості з Грузії, Білорусії, Польщі…

Протягом трьох днів на різних майданчиках міста виступали дитячі та професійні творчі колективи, що шанобливо несли слова великої Українки до учасників свята.

Слова великої подяки слід сказати організаторам «Лесиних джерел», які надзвичайно тепло приймали представників Нетішина. Працівники Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки, зокрема завідуюча закладу Віра Римська, наукові співробітники Галина Твардовська, Тамара Гуланова,  доглядачі експозиції закладу Тетяна Лук’янець Тетяна Ковальчук з глибоким трепетом відгукувались на кожне запитання щодо творчості та біографічних подробиць життя геніальної поетеси.  Особливо важливо усвідомлювати, що Славутчина напряму поєднана з видатною дочкою нашого народу. Це вона писала:

«І мчить залізний велетень мене. Переді мною килими чудові Натура стеле - темнії луги, Славути красної бори соснові І Случі рідної веселі береги…»

А на фото, зробленому у 1904 році на території кумисолікувального закладу у Славуті знаходимо хворобливу жінку, яка дуже нагадує Лесю Українку. Лесезнавці побачили на фото ще й знайомих Лесі Українки, які приїхали з нею у Славутський санаторій: її щирого друга, а з 1907 року і чоловіка Климентія Васильовича Квітку (1880-1953 рр.), його прийомну матір Феоктисту Семенівну Карпову та її прийомну дочку Марусю Бешкурову.

Про перебування Лесі Українки у Славуті у 1904 році Волинський краєзнавчий музей опублікував статтю «Ще один штрих до хронології життя та творчості Лесі Українки» Наталії Пушкар, Олексія Златогорського (Луцьк), Віри Комзюк (с.Колодяжне).

І це поріднення з нашим краєм робить «Лесині джерела» для нас близькими, душевними, дорогими.

 Петро Шелепало,

член НСЖУ, учасник делегації

 На знімку: зустріч в кабінеті Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки

 Фото Віктора Войковського