Лицар «залізної гри»

З оглядку на нинішні богатирські параметри Аркадія Бухнійчука, уявити п’ятнадцятилітнього худорлявого непоказного  славутського хлопчика проблематично. Нині в його багатій спортивній колекції звання майстера спорту міжнародного класу з пауерліфтингу, п’ятиразового переможеця Кубку України, чемпіона світу серед студентів, дворазового переможеця чемпіонату України, бронзового призера чемпіонату світу 2005 року, срібного призера чемпіонату світу 2006 року, рекордсмена Європи у присіданні у ваговій категорії до 90 кг., срібного призера чемпіонату світу 2007 року. Але факт є фактом.

Інструктор-методист cпорт­комп­лексу ППО Хмельницької АЕС Аркадій Бухтійчук  серед ровесників у Славутській школі №1 не вирізнявся, як мовиться, ні силою, ні зростом. На уроках фізкультури демонстрував посередні результати.

А от характером хлопець виявився міцним. Постійними атрибутами інтер’єру його кімнати стали гантелі та гиря у 32 кілограми.  Зрештою і товариші виявились «правильними» - Сергій Рижук не лише сам демонстрував чудові результати у такому виді спорту, як пауерліфтинг, але й у якості тренера зарекомендував себе із якнайкращого боку. Згодом із під його крила вийде плеяда видатних атлетів, сере яких заслужені майстри спорту Олена Дмитрук і Тетяна Скрипка,  майстри спорту міжнародного класу Оксана Дмитрук, Олександр Кутчер і герой нашої оповіді Аркадій Бухтійчук.

Аркадій підготує і своїх вихованців, чиї імена сяятимуть на небосхилі пауерліфтингу.

Під час навчання в Українській Державній академії водного господарства  Аркадій вже був у фаворі: на другому курсі виконав норматив кандидата у майстри спорту, а через рік досяг майстерського рівня. Отримавши освіту, Аркадій 1999 року став працівником Хмельницького «ТЕМ».

Спортивна стезя вабила більше, і невдовзі юнака зараховують  у штат спорткомплексу «Енергетик». Став опікуватися  групою «здоров’я», до складу якої увійшли  працівники електростанції. Аби більше розуміти фізіологію і можливості людини, опанував у «Міжнародному економіко-гуманітарному університет імені академіка Степана Дем′янчука» відповідний напрям, здобув другу вищу освіту.

На тренуваннях членів оздоровчої групи він намагався передати фахові «секрети»,  не забуваючи про силу власного прикладу.

Під час занять із підопічними Аркадій застосовував знання, аби підготувати не просто здорових людей, а по-справжньому міцних, чимось унікальних. В іх числі виявились  Віктор Пастухов, Олександр Медведєв, Віктор Конопацький…

У  2002 році під час «Кубку Дунаю», який мав статус малого чемпіонату Європи, Аркадій виборов срібну медаль. Успіх підбадьорив спортсмена. Згодом земляк стає  чемпіоном Європи, виборює звання чемпіону світу серед студентів. Далі пішло-поїхало. У змаганнях міжнародного рівня серед дорослих він завойовує бронзову та  срібну медалі, встановлює рекорд світу у присіданні.

У  ході змагань за Кубок України Аркадій Бухтійчук переміг не лише суперника, але й самого себе, бо перед змаганнями отримав травму. Запекла боротьба із кілограмами дозволила йому виконати норматив майстра спорту України міжнародного класу­.

За тренером «тягнуться» вихованці. Зокрема на той час заступник начальника­ технічного відділу ЗАТ «Техенерго»  Віктор Чорнобай (свого часу працював інженером у реакторному відділенні ХАЕС) у словацькому місті Трнава у ваговій категорії до 90 кілограмів та віковій категорії понад 50 років стає чемпіоном світу.

Інший вихованець, слюсар енергоремонтного підрозділу з ремонту обладнання хімцеху Роман Медведчук у вазі до 82 кіло­грамів (любительська категорія) стає  срібним призером. Виступаючи у екіпірувальному дивізіоні серед аматорів на Кубку України, Роман встановив рекорд України у становій тязі – 230 кілограмів і виконав норматив майстра спорту України. 

На тій світовій першості ще один вихованець клубу «Легіон», приватний підприємець Євген Мала­фієнко у ваговій  категорії до 82 кілограмів у безекіпірувальному дивізіоні був найкращим. Його сума у триборстві 542,5 кілограма піднесла атлета на першу сходинку п’єдесталу перемоги.

На чемпіонаті Європи 2013 року у Словаччині працівник реакторного цеху Артем Колосов  тріумфував у вазі до 100 кг. Його колега по роботі і тренуваннях Віктор Пастухов у групі ветеранів до 50 років з вагою 90 кг був кращим у жимі лежачи.

На рахунку Віктора ще одне досягнення. В Польщі проведено Кубок світу за версією WUAP. І на цих змаганнях у вправі «жим лежачи» він виборов перемогу та кубок.

Пауерліфтинг є досить  популярний видом спорту серед молоді міста енергетиків. Названі вище пауерліфтенгери є прикладом для молоді. У спорткомплексі Хмельницької АЕС панує атмосфера суперництва і взаємодопомоги. «Це складова здорового способу життя», - переконаний Аркадій Бухтійчук, віддавши понад двадцять років життя тренерській роботі. Він впевнений, що виростуть тут нові чемпіони, лицарі спорту, до яких належить сам. 

Віктор Гусаров

 

P.S. Колектив спорткомплексу СК «Енергетик» ППО ХАЕС щиро вітає інструктора-методиста з фізичної культури і спорту Аркадія Бухтійчука із 45-річчям та бажає наставнику і активному спортсмену успіхів, здоров’я, нових досягнень!