Літня ядерна школа визначила найкращих

Два тижні на майданчику наймолодшої української АЕС – Хмельницької – працювала сьома літня ядерна школа, яку щороку організовує національна енергокомпанія для студентів вищих навчальних закладів, що готують кадри для атомної енергетики. Учасниками ядерної школи були студенти та викладачі профільних вузів України – КНТУ, Одеського, Харківського, Вінницького, Львівської політехніки та Західно-Чеського університету.

«Молодь і майбутнє атомної енергетики»,  - таку промовисту назву має цей проект, підготовлений «НАЕК «Енергоатом» спільно із громадською організацією «Українське ядерне товариство та вищими навчальними закладами як України, так і Європи. Метою проведення школи є зміцнення партнерських зв’язків між енергокомпанією, вузами та організаціями, удосконалення шляхів підготовки кваліфікованих кадрів для атомної енергетики України, формування позитивного іміджу компанії.

Своїми завданнями літня ядерна школа сприяє вибору професії, а згодом і професійного росту, студентами, які навчаються за профільними для атомних станцій спеціальностями, поглиблює знання молоді в галузі атомної енергетики, формує у майбутніх фахівців екологічну культуру та активну життєву позицію щодо вирішення енергетичних проблем. Заняття та спілкування майбутніх атомників та старших наставників в такому навчально-розважальному форматі стимулює розвиток проектно-дослідницької діяльності студентів, розкриття науково-технічного потенціалу, підвищення загального рівня знань.

Цьогорічна програма літньої ядерної школи була насиченою як в плані проведення конференцій, лекцій, круглих столів, так і в організації дозвілля. Студенти захищали наукові доповіді, знайомились із технологією підприємства, з високим професійним досвідом атомників, збагачувались духовно та культурно. Гості відвідали ряд цікавих та визначних місць у сусідньому Острозі: славнозвісну академію, Державний історико-культурний заповідник, музеї книги та нумізматики. З масою вражень учасники школи повернулися і з Меджибізької фортеці, за їх словами, навколо стільки гарних, цікавих, незабутніх місць, які однозначно розширюють кругозір будь-кого. Вільний час усі проводили спортивно і весело: відвідували басейн, грали у теніс, волейбол, більярд, займалися фітнесом.

Своїми враженнями студенти поділилися і з нами.

Павло Косяк, аспірант Західно-Чеського університету:

- Я вдруге беру участь у заходах, які проводить літня ядерна школа. У 2016 році в якості студента КПІ побував у Южно-Українську, потім навчався у магістратурі у Франції, а нині маю таку можливість займатися науковою діяльністю в Чехії. Саме завдяки ядерній школі два роки тому познайомився із теперішнім керівником своєї дисертації Яном Здебором, заступником декана факультету машинобудування Західно-Чеського університету. Тема моєї наукової роботи стосується конструкцій контейнерів відпрацьованого ядерного палива, і мені було надзвичайно цікаво поспілкуватися з хмельницькими атомниками, оперативним персоналом і отримати від них практичні поради та інформацію. Хочу зауважити, що професіонали до нас ставилися як до рівних, без зверхності. Нетішин мені взагалі близький і рідний: я з Рівного, яке поряд, тут проходив студентську начальну практику. Наразі ж мав можливість зустрітися зі своїми давніми студентськими друзями, які вже працюють на Хмельницькій АЕС. Взагалі хочу подякувати усім причетним за чудову організацію: грамотні лектори, цікаве дозвілля, спортивні заходи, екскурсії. Особисто мене вразив Нетішинський краєзнавчий музей та Меджибіж.

Сергій Троцюк, студент Одеського політехнічного університету:

- Тут у вас неймовірно гарна природа, це мені нагадує мою рідну сторону, Волинь, адже я родом із Луцька. А представляли зі своєю командою Запорізьку АЕС. Багато почерпнув із лекцій, які читали і викладачі вузів, і лектори навчально-тренувального центру атомної станції. Таку інформацію не завжди отримаєш у стінах навчальних закладів, деякі речі важко розуміти теоретично, а практика завжди дозволяє відкрити очі ширше. Шкода, що ці два тижні так швидко минули, хотілося б ще повернутися в Нетішин, адже зустріли тут багато друзів. Така співпраця дуже корисна для усіх, це гуртує студентів, дозволяє краще розуміти значення та відповідальність своєї майбутньої професії.

Ярослава Комарова, заступник декана Одеського політехнічного університету:

- Для мене це вже сьома літня ядерна школа, почала в ній брати участь ще студенткою. Вдруге я вже приїхала як викладач і хочу відзначити, що з кожним роком рівень проведення ЛЯШ зростає. Низький уклін людям, які вкладають душу в організацію ядерної школи, адже це розвиток нашої молоді і неоціненний вклад в майбутнє вітчизняної атомної енергетики. Студенти бачать, що «НАЕК «Енергоатом» і безпосередньо атомні електростанції зацікавлені у співпраці з ними. Я дуже люблю море, тому не могла лишитися байдужою до масштабів вашого водосховища, мені надзвичайно сподобалася екскурсія дільницею біомеліорації, рибним господарством. Це – інша сторона потужного енергетичного підприємства, яка свідчить, що тут – у гармонії з природою. І взагалі, Нетішин – моє найулюбленіше атомне містечко, я вже багато разів бувала у ньому, маю друзів і рада щоразу повернутися сюди.

12 липня в навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС відбулося офіційне закриття сьомої літньої ядерної школи, було підбито підсумки її роботи. Звертаючись на цій зустрічі до молоді, можливо, майбутніх атомників, заступник генерального директора з кадрів та соціального розвитку Віктор Демидюк ще раз наголосив на здобутках галузі і ХАЕС, яка в 2012 році була кращою з культури виробництва, а в 2016-ому - з охорони праці. Підготовка оперативного персоналу в Україні – одна з кращих в світі, проводиться масштабна профорієнтаційна робота. Акцентовано було і на проблемах: наразі, свого роду третій період певної кризи.

- Атомна галузь в 1990-1993 роках пережила відтік кваліфікованих кадрів за кордон, в 1998-2000-х - взаємозаліки, а не живі кошти. «НАЕК «Енергоатом», профспілкова організація, Українське ядерне товариство сьогодні займаються вирішенням проблем галузі.  Необхідно усім разом, і технічним вузам зокрема, підвищувати престиж ядерної енергетики, - зауважив Віктор Андрійович.

Олена Баришева, представниця «НАЕК «Енергоатом», зазначила, що завданням кадрової політики енергокомпанії є забезпечення потреби підприємства у достатній кількості персоналу з необхідною кваліфікацією, а людський ресурс в цій ланці є головним. «Унікальність полягає в тому, що підготовка кадрів починається з профорієнтації шкіл зони спостереження, другий етап – це організація довузівської підготовки, укладання тристоронніх договорів: студент, ВУЗ, підприємство. З 2008 року засновано стипендії НАЕК  для зацікавлення талановитої молоді (на кінець 2017 року  їх було 700) та премія «Кращий викладач року», успішно реалізуються проекти весняної та літньої ядерних шкіл».

В ході сьомої літньої школи на ХАЕС студенти профільних вишів не лише прослухали курс лекцій, підготовлений  фахівцями НТЦ  та викладачами навчальних закладів, а й презентувати свої доповіді і наукові роботи.  Всі слухачі ЛЯШ отримали сертифікати ДП «НАЕК «Енергоатом», найактивніші з них – подяки та грамоти ХАЕС та УкрЯТ. Нагородами НАЕК та цінними подарунками відзначені призери конкурсу наукових доповідей на ядерно-енергетичну тематику. Переможцем став студент Одеського національного політехнічного університету Олексій Шаргін.  Друге місце посів чеський представник Ян  Сиблік.  Третім дипломом відзначено доповідь одеського студента Сергія Троцюка.

Корисним і взаємовигідним назвали освітній захід національної енергокомпанї  викладачі і студенти профільних вузів, адже під час цьогорічного проведення було підписано протокол намірів співпраці Хмельницької АЕС із вищими навчальними закладами України в частині підготовки, підтримки та підвищення кваліфікації персоналу за електротехнічним напрямом (в тому числі РЗА). Керівництво ХАЕС акцентувало на необхідності комплектації станції не тільки персоналом  спеціалізації «атомна енергетика», а й фахівцями інших напрямів, які б могли працювати в електричному, хімічному цехах, цехах радіаційної безпеки, теплової автоматики та вимірювань тощо. Також студентам запропоновано можливість стажування на Хмельницькій атомній електростанції. Викладачі ж вузів запропонували розглянути спеціалістами енергопідприємства можливість застосування своїх наукових розробок за усіма напрямками діяльності АЕС.

За попередньою інформацією, восьма літня ядерна школа може пройти у Чехії, учасники  ж сьомої  оцінили високий організаційний рівень проведення її на Хмельницькій АЕС.

Тетяна Степанюк  

Фото Євгена Цибульського