Лiто настало, готуйся до зими

За великим рахунком цей  вислів можна вважати своєрідним девізом комунальників. Адже підготовку до зими вони розпочинають не з настанням перших заморозків, а тоді, коли ми активно шукаємо прохолоди, рятуючись від спекотних променів літнього сонця. Рік поточний не став винятком, і комунальники ведуть підготовчі роботи до успішного проходження осінньо-зимового періоду. За словами керівника комунального господарства Хмельницької АЕС Сергія Сніщука, уже відремонтовано п’ять центральних теплових пунктів, паралельно триває ремонт запірної арматури теплових мереж міста. Згідно із затвердженим графіком з 29 липня буде виведено в ремонт магістральну тепломережу, який триватиме до 16 серпня. Як і зазвичай, здійснюватиметься заміна і ремонт запірної арматури. У разі змін у графіку про це буде повідомлено додатково.

Певні роботи за своїм напрямком виконують комунальники в рамках програми заходів з ПТЕ першого енергоблока. Це передусім стосується продовження терміну експлуатації магістральних трубопроводів ДУ-600 і ДУ-800  в Нетішині. На даний час укладено договір з ДП «Подільський  експертний центр Держпраці» у Хмельницькому, згідно з яким його фахівці  продовжуватимуть  обстеження магістральних теплових мереж і дадуть свій висновок. Згідно з ним планується замінити ділянку магістральних трубопроводів ДУ-600, ДУ-800 на нові, сучасні, попередньо ізольовані.

- Вже розробляється проект на заміну ділянки трубопроводів в ра­йоні магазину «Ока», де минулого року мала місце аварійна ситуація, - каже Сергій Володимирович. –  Після отримання експертного висновку розпочнемо роботи по заміні цих трубопроводів. Якщо навіть в 2019-у році  не вдасться їх виконати,  наступного обов’язково маємо це зробити.

Також у поточному році плануємо замінити ділянку трубопроводу, що в районі Нетішинського професі­йного ліцею, яким подається теплова енергія на лікарню. Відповідні проекти вже розроблені, трубопроводи попередньо ізольовані закуплені, фасонні деталі також до них є. Зараз триває пошук підрядної організації, яка може справитися з цим обсягом робіт.

Поточні справи С.В.Сніщук називає стандартною роботою, бо ж проводять її з року в рік, за будь-якої погоди.

- А цьогорічний аномальний травень з постійними грозами і зливами не завадив процесу? – цікавлюся у співрозмовника.

- Звісно, що така погода створювала певні незручності, але ми до цього звикли, призвичаювалися. Ну, хіба що більше навантаження несуть за таких умов каналізаційні насосні станції та очисні споруди через великі об’єми дощових вод.  Але збоїв у їх роботі не було, - відповів.

У переліку стандартних робіт - ремонт центральних теплопунктів. Особливий акцент тут робиться  на заміні водопідігрівачів. На центральному теплопункті №9 планують замі­нити два водопідігрівачі Ду250, їх уже закупили. Також у рамках заходів з підготовки до осінньо-зимового пері­оду комунальники хочуть замінити ділянку трубопроводу ДУ100, йдеться про врізку у трубопровід, який іде  на базу комунального господарства. Бо за час 35-річної експлуатації відповідне обладнання зносилося і не може надалі повноцінно виконувати свої функції. Роботи тривають, до початку опалювального сезону з наміченим обсягом мають вправитися, щоб вчасно розпочати подачу тепла споживачам.

Всіма необхідними матеріалами, за твердженням С.В.Сніщука, комунальники забезпечені, штат мають укомплектований, ось повернулися на робочі місця 25 осіб з числа персоналу КГ, які були задіяні у роботах на першому енерго­блоці під час ППР. Певні корективи вносить сезон відпусток, адже кожен прагне відпочити саме влітку, тож графік відпусток регулюють так, щоб це не позначилося на виконанні робіт.

- Сергію Володимировичу, наскільки виправдало себе встановлення загальнобудинкових приладів обліку теплової енергії за інвестиційною програмою ХАЕС в сфері теплопостачання?

- Так, ми встановили більше 120 таких приладів обліку і відчули ефект, почали збирати більше грошей за надану споживачам теплову енергію.

- А як з обліком подачі холодної і гарячої води?

- Питання в роботі, такі прилади також встановлюватимемо, як цього вимагає закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Наразі не можу сказати про конкретні строки, вартість робіт тощо. Вивчаємо всі нюанси. Зауважу лишень, що вартість встановлення лічильників ляже на плечі споживачів, адже це поза рамками інвестиційної програми. У що це обійдеться, в які терміни виллється поки що говорити рано.

- В Україні активно заговорили про введення штрафних санкцій за невчасну сплату споживачами за надані їм комунальні послуги, оскільки набрала чинності відпові­дна стаття (26) закону «Про житлово-комунальні послуги». Комунальне господарство нараховуватиме таку пеню?

- Так, згідно з законом ми також будемо нараховувати цю пеню за несвоєчасну сплату рахунків за комунальні послуги. Зараз працюємо над відповідним програмним забезпеченням, отож, поки що все як і було, але найближчим часом будемо таку пеню нараховувати.

Ольга Сокол