Літо – пора відпочинку

Пандемія значно обмежила можливості пересування українців: навіть у нашій державі час від часу  «районовують» місця, куди не курсують потяги, обмежується автотранспортне сполучення тощо. Не говорячи вже про виїзди за кордон.  Тим не менше потреба у змістовному відпочинку, кваліфікованому цілеспрямованому лікуванні не зникає. І у даному випадку нас спокушають розкручені бренди на кшталт Трускавця, Хмільника, Моршина, Ска­довська тощо.

Голова профкому ХАЕС Михайло Гук відзначає, що після анексії росіянами Криму стали недоступними популярні курорти. Не дивлячись на це  минулого року працівники ХАЕС та члени їх родин (всього 521 особа) мали можливість покращити свій фізичний стан у санаторіях «Вікторія», «Аркада», «Шахтар, «Діана», що у Трускавці та Схі­д­ниці, на Закарпатті - у «Квітці полонини», «Гірській Тисі», «Синяку», «Сонячній долині». На ці цілі пішло понад 15 мільйонів гривень, майже 12 мільйонів виділено на відпочинок 859 чоловік у пансіонатах «Затока», «Поляна», «Бердянськ».

Цьогоріч оборотів не збавлено: за п’ять місяців за путівками ППО ХАЕС оздоровились у санаторіях «Синяк» - 47 осіб, «Квітці Полонини» - 11; «Аркаді» - 16, «Віктор» - дев’ятеро, «Сонячна долина» - 69, профілакторії «Квелля Поляна» - семеро. Крім цього ППО ДП «НАЕК» забезпечило тридцятьох нетішинців лікуванням у «Сонячній долині» та сорок дев’ять – у «ДіАнні». Літнє оздоровлення передбачене на базах відпочинку «Тернопіль» та «Золотий берег», пансіонаті «Гута».

Пропонується відпочинок за кордоном у Хорватії.

Діти працівників традиційно відпочивають у «Водограї» Чинадієво, «Сузір’ї Таврії», що у Скадовську, в місцевих таборах - «Корчагінці», Агатівці, тощо.

Однак коло доступних і корисних місць відпочинку і лікування звужується. На часі розглянути можливості Хмельниччини, де виділяється креативністю і великими можливостями курорт Сатанів.Має він ще одну назву - Подільська Швейцарія: серед рівнинного краю - піраміда сопок, густо порослих лісом, в долині річка і озеро. Як відзначають учені, такого унікального дещо аномального куточка практично немає ніде інде, адже на маленькій ділянці землі знайдено шість(!) мінеральних джерел зовсім різ­них за своїм складом, різних за впливом і унікальних за своїми лікувальними властивостями. На глибині 640 м. виявлено хлоридно-натрієво-бромну воду з великим вмі­стом солей (38 г. на 1л.) - "Солона вода" або ропа, яка за своїми властивостями може бути зрівняна із солями Карлових Вар.

Але основним джерелом є мінеральна вода "Збручанська нафтуся".

«Збручанська» покращує жовчоутворення та жовчовиділення, шлун­кову та панкреатичну секреції; нормалізує рівень цукру у крові; покращує кровообіг кісткового мозку, що важливо – сприяє видаленню радіонуклідів; має сечогінну, протизапальну та протимікробну дії; поліпшує обмін речовин в організмі.Відтак лікування на курорті Сатанів показані при за­хворюванні шлунку, хворобах печінки; підшлункової залози; кишечника; сечовидільної сис­теми; обміну речовин і ендокринних залоз, хронічних неспецифічних пієлонефритах однієї нирки поза загостренням. Збручанська «Нафтуся», на відміну від тру­скавецької, містить йод, бром, мідь, марганець, фтор, двовалентне залізо, метаборну кислоту, фосфор та інші цінні мікроелементи.

На базі родовища Збручанської лікувальної води засновано державний курорт «Сата­нів». Одночасно тут можуть оздоровитися близько тисячі чо­ловік.

Сьогодні неподалік Сатанова, окрім санаторію «Товтри», який перебудовується і розширяється в «Арден Палац» – чотиризірковий відпочинковий комплекс, пра­цюють профілакторій «Берізка», санаторій «Збруч», оздоровчий комплекс «Поділля», «Жива вода», санаторно-лікувальний комплекс «Перлина Поділля», реабілітаційний центр УМВС України «Оксамит Поділля», оздоровчий комплекс «Аква Віта», профілакторій «Сатанів».

Сатанів ще й повний історичних пам’яток, тож не знудитеся на відпочинку. Тут знайдете останній в Україні діючий водяний млин з автентичним устаткуванням і колоритною атмосферою. Він дійсно працює, тому щодня можна побачити біля нього клієнтів з мішками зерна і готового борошна.

Також саме в Сатанові знаходиться од­на з найдавніших у Східній Європі (датована початком 16 ст.) оборонна синагога. Споруда легендарна. Про те, як у середньовіччя вона рятувала містян від навал ворогів, потім розвалювалася в будяках і нарешті була відновлена, із задоволенням розповість доглядач синагоги. І покаже дорогу до старовинного єврейського кладовища на мальовничому пагорбі, де поховані кілька видатних людей і збереглися могильні камені зі стародавньою іудейською символікою.

Зрештою, звідси зовсім не далеко до Кам’янця-Подільського, скельного мона­стиря у Бакоті на березі Дністра, Меджибізької фортеці.

Хмельниччина самодостатня, щоб надати мешканцям краю змістовний відпочинок і забезпечити гарне лікування.

Віктор Павлов