Люди, якi iнодi «домальовують» на долонi лiнiю життя…

Медична допомога дітям Нетішина бере  початок з 1985 року, коли педіатричне відділення полі­клініки очолювала лікар Галина Геннадіївна Лєбєдєва.

З вересня 1986 року по вересень 2006 року  роботою педіатричної служби  керувала Лідія Іва­нівна Васильєва, прекрасний організатор, чудовий дитячий лікар. Вона організувала в нашому місті професійне надання медичної допомоги юним громадянам та сприяла становленню нинішнього колективу дитячої поліклініки. Завдяки її наполегливості в Нетішині існує  дружній колектив однодумців і справжніх фахівців, які  надають амбулаторну допомогу дітям міста, незважаючи на всі труднощі та перепони, які в наш час «навалились» на вітчизняну медицину. В даний час очолює колектив ентузіастів завідувач дитячої поліклініки лікар-педіатр Оксана Вікторівна Мудрик, за бездоганну роботу медичних сестер поліклініки відповідає старша медична сестра Любов Дмитрівна Галка.

Напевно, ні для кого із читачів не є секретом, що уряд України протягом кількох останніх років здійснює  реформу охорони здоров’я. Метою реформи є створення інститутів сімейної медицини та оптимізація надання медичної допомоги жителям країни, наближення первинної медичної допомоги (сімейного лікаря) до людей. Однак,  при цьому практично повністю буде знищена педіатрична служба у тому вигляді, в якому вона  існує!  Первинну допомогу дітям у віці від народження до 18-ти років надаватимуть  сімейні лікарі, а лікарі-педі­атри, які досконало знають особливості дитячого віку та перебігу різноманітних хвороб у дітей, стануть лише консультантами на другому рівні надання медичної допомоги.

Люди, які мають змогу відвідувати інші міста країни, особливо східного та центрального регіонів, знають, що ситуація із наданням педіатричної допомоги там дуже і дуже неблагополучна. У багатьох містах один лікар-педіатр вимушений обслуговувати дві, а іноді  і три дільниці в зв’язку із дефіцитом кадрів.  На жаль, держава не може гідно оцінити працю лікаря, який провчився вісім років, тож і не хочуть молоді випускники медичних вузів працювати в державних установах.  Відтак  доводиться бага­тьом батькам з приводу захворювань дітей звертатися до приватних структур та викладати чималі кошти за лікування. Про попере­дження захворювань та проведення якісних медичних профілактичних оглядів серед дітей у даному випадку мова взагалі не йде!

Маленьким мешканцям нашого міста дуже пощастило, що на кожній із 10 дільниць дитячої полі­клініки є свій, власний лікар-педіатр та дільнична медична сестра. А керують роботою спеціалістів педі­атричного відділення поліклініки досвідчені фахівці завідувач І.С. Халманова та старша медична сестра Т.С.  Терлецька.

Проте час минає,  і прикро згадувати, що вже п’ятеро лікарів-педі­атрів досягли пенсійного віку, наближається момент, коли і вони підуть на відпочинок… Минулого року у зв’язку із виходом на пенсію звільнились два лікарі-педіатри.  Ще в трьох фахівців пенсія, як то кажуть, не за горами… Заміни їм немає.  Протягом останніх шести років до колективу прибуло лише троє молодих спеціалістів.   Вони працюють і надають кваліфіковану медичну допомогу дітям та підліткам міста вчасно, цілодобово, протягом всього року, часто при цьому нехтуючи власним здоров’ям та сімейними  інтересами.

Незамінними помічниками в роботі лікарів- педіатрів є вузько­профільні спеціалісти дитячої полі­клініки: психоневролог Г.М. Пипич, отоларинголог   Ж.Р. Яцкевич, хірург Ю.В. Шадрін, травматолог В.В. Дебопре. Після тривалої відсутності спеціаліста, приємним «подарунком» для маленьких мешканців міста з нагоди Дня медичного           працівника стала поява лікаря-офтальмолога О.В. Мудрик Отож, колектив дитячої поліклініки ДЗ «СМСЧ №4» МОЗУ працює, опікується здоров’ям дітей та підлітків міста  і живе повноцінним життям.

Від щирого серця бажаємо їм міцного здоров’я, миру, злагоди  та добробуту в сім’ях, і терпіння…

Віктор Павлов

На знімках: завідуюча педіатричним відділенням поліклініки І.С.Халманова та лікар-стоматолог І.В.Сидорак здійснюють прийом маленьких пацієнтів

Фото  Валерія  Валуєва