Людина неспокою i креативу

Олександр Петрович Шустерук - журналіст зі стажем та іменем. Достатньо загуглити це прізвище, - і розсип різноманітних даних охарактеризує його, як людину неспокою, організатора креативних проектів, здобувача всіляких грантів тощо. Серед досягнень –  перемоги у Всеукраїнських конкурсах  журналістів. Відзначений Почесною грамотою та Почесним знаком Національної спілки журналістів України та «Золотою медаллю української журналістики».  Олександр Шустерук є шестиразовим дипломантом Національного проекту «Книга рекордів України». У його «арсеналі» більше чотирьох десятків різних дипломів, свідоцтв, сертифікатів, які одержані протягом останніх двадцяти років активної та плідної роботи. Днями колега «обзавівся» ще одним «творчим доробком» -  зустрів власне 50-річчя. А це привід підбити певний підсумок зробленого.

З  Олександром знайомий понад два з половиною десятки років, з-поміж яких він 19 років працівник «Перспективи». Налагоджуючи  у «буремних»  90-х роках стосунки із колегами Острозької газети «Життя і слово», мав приємність спілкування із тамтешнім молодим та завзятим, креативним кореспондентом часопису. Зрештою його ім’я засвітилось у інших виданнях, на телевізійному екрані нетішинської «Руни» тощо.  

Згодом Олександр стане популяризатором і пропагандистом трудових та економічних звершень одного із найбільших підприємств у нашому регіоні – Хмельницької АЕС. Цьогоріч до журналістських відзнак додалась трудова – «Почесний працівник ХАЕС». За відсутності редактора «Перспективи» він перебирає його права на себе і у цьому амплуа почувається щоразу все впевненіше.

Олександр Шустерук щирий на видумку, пошук незвичного. Його різноманітні проекти мають гучний резонанс,  підносять славу нашого видання, як креативного, не схожого на інші, надихають земляків до збагачення власних знань у різних сферах життя.

Віктор Гусаров, секретар Нетішинського осередку Хмельницької обласної організації Національної спілки журналістів України

ВІД РЕКОРДІВ ДО ПОЗИТИВНИХ АКОРДІВ

Реалізація культурно-мистецьких проектів кореспондентом газети «Песпектива» Олександром Шустеруком

2002 рік

Олександр Шустерук організував запуск у небо п’ятнадцяти повітряних кульок, наповнених гелієм. До кожної з них було прикріплено заламіновані бірки із інформацією про діяльність Хмельницької АЕС українською та англійською мовами та проханням повідомити про знахідку кульки. Ці повітряні сюрпризи були знайдені у Шепетівському районі та біля дороги, що веде до Новограда-Волинського. Їх власники одержали цінні подарунки від Хмельницької АЕС. А ровесниця першого енергоблока Катерина Рогалінська ще й побувала на екскурсії на енергетичному об’єкті. Цю акцію не обійшли увагою представники ЗМІ.

2003 рік

З ініціативи Олександра Шустерука та за підтримки профкому Хмельницької АЕС здійснено велопробіг між Нетішином та Кузнецовськом (зараз Вараш) на відстань 250 кілометрів, у якому взяли участь тридцять осіб - працівники електростанції на чолі з головою профкому Михайлом Гуком, журналісти з Нетішина, Острога, Рівного.  Акція була присвячена підготовці до пуску нових енергоблоків на Рівненській та Хмельницькій АЕС. Вона  мала великий розголос серед представників ЗМІ. Прямі репортажі про велопробіг, його мету велись рівненською радіокомпанією «Радіо-Трек».

2004 рік

У грошовий обіг позапланово введено  українську монету «Атомна енергетика України» номі­налом  «2 гривні». Її випуск присвячено пуску другого енергоблока Хмельницької АЕС та четвертого Рівненської АЕС. Вона засвідчує, що атомна енергетика має стратегічно важливе значення для  економіки країни. Монета виготовлена з нейзильберу (маса - 12,8 г, діаметр -31,0 мм), тираж - 30 тисяч штук. На аверсі монети зображено стилізоване вогняне колесо, яке символізує рух, технічний прогрес.  На реверсі монети зображено корпус атомного реактора ВВЕР-1000, а також паливні канали 15 ядерних реакторів (за їх кількістю в Україні), два з яких увінчані ростками і символізують нові енергоблоки. Авторами ескізів стали Володимир Таран, Сергій Харук, Олександр Харук, модель виготовив Роман Чайковський. Випуск монети – ідея Олександра Шустерука, яку допомогли втілити за підтримки ДП «НАЕК «Енергоатом».

2005 рік

У Нетішинському міському краєзнавчому музеї організовано першу в Україні виставку вінілових платівок (після припинення їх випуску на початку 90-их років минулого століття жодної виставки у музеях нашої держави не організовувалось) з колекції Олександра Шусткрука. Організація виставки мала велике пізнавальне значення для учнів шкіл та училищ Хмельницької і Рівненської областей, які з екскурсіями навідувались у краєзнавчий музей.

2006 рік

Спільно із Нетішинським краєзнавчим музеєм започатковано проект  «Світ захоплень працівників Хмельницької АЕС». На першій виставці було представлено колекції двадцятьох працівників електростанції – монети, банкноти, значки, марки, листівки тощо.

Олександр Шустерук на першому фестивалі любителів сала у Луцьку під час проведення науково-практичної конференції виступив з доповіддю  «Використання продуктів переробки сала під час проведення планово-попереджувальних ремонтів на Хмельницькій АЕС».

Оригінальним проектом Олександра Шустерука стала участь в організації виставки «Шкіряне диво», що успішно презентована  напередодні Дня енергетика у Нетішинській мистецькій галереї «АРТ–Пласт». Він домовився із народною артисткою України, володаркою найвищої нагороди міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення–2004» Русланою Лижичко про поєднання виробів зі старовинної шкіри, колекція яких надійшла від Луцького музею-заповідника, та її шкіряного гардеробу. Олександр до Нетішина доставив сценічний костюм Руслани, в якому вона знімалась у відомому кліпі «Знаю я». Одяг зі шкіри виготовлений ексклюзивно провідним дизайнером Роксоланою Богуцькою.

2007 рік

Реелізовано проект запровадження відзнаки «Лицар спорту ВП «Хмельницька АЕС».

2008 рік

За участі адміністрації та колективу ХАЕС, представників територіальної громади Нетішина під час урочистостей з нагоди Дня незалежності України було здійснено викладання монетами найбільшого в Україні герба держави. Під час акції були зібрані кошти для лікування юного нетішинця.  Цей проект засвідчено Димпломом Національного проекту «Книга рекордів України». 

2010 рік

Реалізовано проект, на основі якого трудовий колектив Хмельницької АЕС створив найбільший автограф у світі загальною довжиною 1 кілометр 170 метрів.

2011 рік

В Національному університеті «Острозька академія» за проектом Олександра Шустерука,  кореспондента газети Хмельницької АЕС «Перспектива», встановлено рекорд для  «Книги рекордів України» - «Найбільше письмове вшанування історії української пісні», представлене у вигляді паперової стрічки довжиною 1 кілометр 155 метрів. Для його демонстрації було залучено 770 студентів Національного університету «Острозька академія» та гостей навчального закладу. Рекорд було встановлено в рамках проведення «Року української пісні» в університеті і присвячено 60-річчю від дня народження співака Назарія Яремчука, 40-річчю визнання пісні Володимира Івасюка «Червона рута» на міжнародному рівні, 45-річчю заснування композитором Левком Дутківським легендарного ВІА «Смерічка».

Організація презентації у Чернівцях поштової марки «45 років. Ансамбль «Смерічка» Левка Дутківського», спонсором випуску якої виступив профком Хмельницької АЕС. Марку видруковано із допомогою Львівської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта». За дорученням редакційної колегії Національного проекту «Книга рекордів України» Олександр Шустерук провів реєстрацію унікального рекорду ансамблю «Смерічка», засновником якого є композитор Левко Дутківський: «Дві перемоги поспіль від початку заснування пісенного фестивалю «Пісня року» в Радянському Союзі».

2012-2017 роки

Реєстрація рекордів під егідою Національного проекту «Книга рекордів України» у Кам`янці-Подільському, Хмельницькому, Острозі, Рівному, Луцьку.

2018 рік

Участь у ювілейному концерті заслуженого діяча мистецтв України лучанина Віталія Іваницького, який відбувся  у Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка міста Луцьк. Він оприлюднив інформацію про участь Віталія Іваницького у культурно-мистецьких проектах колективу Хмельницької АЕС, зокрема, фестивалях «З любов`ю до… сала», «Вишиті обереги єднання» та  як представник Національного проекту «Книга рекордів України» зафіксував досягнення Віталія Іваницького – «Найбільша кількість реалізованих авторських культурно-мистецьких проектів однією людиною під егідою Національного проекту «Книга рекордів України» - 8 Всеукраїнських та світових рекордів.

На заходах Олександр Шустерук презентував нову книгу-альбом «Хмельницька АЕС. 30 років надійної роботи», до появи якої має пряму причетність.