Як убезпечити себе в спеку

Підвищення температури повітря до +30 градусів і вище нині не дивина ні для України, ні для Європи, ні для Америки. Природно, людському організму доводиться адаптуватися до таких погодних умов, і людям доводиться дотримуватись ряду запобіжних заходів.

Здоровим людям, які нічим не хворіють і не скаржаться на самопочуття, не слід перебувати на відкритому сонці більше трьох-п’яти хвилин у сильну спеку, переко­наний  доктор медичних наук, про­фесор, заступник головлікаря з поліклінічної роботи ГУ ННЦ «Інститут ім. Стражевского» НАМНУ Анатолій Дорогой. За його словами, засмаги в такий час взагалі необ­хідно уникати, оскільки вона небезпечна - «викликає запалення шкіри, які невідомо в що можуть трансформуватися». Причому зміни в організмі людина може відчути тільки через тривалий час: так, надмірна засмага через роки може вилитися в меланому.

Спрагу, що мучить у спеку, багато хто воліє утамовувати холодною водою, пивом. «Крім того, що це вкрай небажано, так це й не втамовує спрагу. Зате такі дії можуть викликати ангіну, герпес, бронхіт або навіть запалення легенів. Одна склянка води з холодильника може стати причиною простудного захворювання, якщо в людини слабеньке горло, або якщо раніше він переніс бронхіт», - відзначив медик.

А.Дорогой підкреслив, що питво має бути кімнатної температури. При цьому пити треба багато, але не залпом, а ковтками через короткі інтервали часу. «З потом виді­ляється значно більше рідини, чим через сечовивідні шляхи. Недолік її треба вчасно заповнювати. Бажано, щоб вода була трохи підкислена - часточка лимону в склянці води ніколи не зашкодить», - розповів лікар. На його думку, кращий напій у жару - це компоти власного приготування: вони смачніші й корисніші за воду, до того ж  містять багато натуральних вітамінів і мікроелементів; цукор в них можна не додавати - краще покласти в напій ложечку меду.

Медик відзначив, що в спеку людям, що страждають якою-небудь недугою, протипоказано перебувати на відкритому сонці, оскі­льки це може стати причиною загострення хвороби. «Наприклад, хворі гіпертонією. Їх у нас у країні 12 мільйонів, і дві третини з них приймають ліки для зниження тиску. При високій температурі навколишнього середовища ліки можуть діяти парадоксально й викликати гіпотонію, тобто різке падіння тиску замість його нормалізації. Тому люди, що страждають цією недугою, повинні пам’ятати про це й постійно контролювати артеріальний тиск. Гіпертонія часто супроводжується ішемічною хворобою серця. Таким хворим можна дати ті ж рекомендації», - розповів лікар.

Тиск вирівняти можна й у домашніх умовах, наприклад, випивши чашку негарячого чаю або кави, а краще - компоту із фруктів. Останній завдяки присутності в ньому калію й магнію сприяє зміцненню стінок кровоносних судин, що знижує ризик коливань тиску, відзначив Анатолій Дорогой.

Також медик порадив всім, і особливо гіпертонікам, не їсти на ніч. «Жирна їжа, тваринні жири в таку погоду збільшують в’язкість крові, відтак зростає схильність до утворення тромбів. Сало, жирні сорти м’яса, сметана й молочні продукти, крім знежиреного сиру, варто виключити з раціону. Після заходу сонця можна випити склянку кефіру, з’їсти яблучко або ягідку», - додав лікар.