Генеральному директору ХАЕС Миколі Панащенку доводиться виступати перед різними аудиторіями. Постійними є зустрічі із деле­гаціями, які навідуються на електростанцію. Днями Микола Сергійович представляв ХАЕС на прес-конференції у Міжнародному економіко-гуманітарному університеті імені академіка Степана Дем`ян­чука в місті Рівне. Ініціатором заходу став заслужений журналіст України, доцент кафедри теорії та практики журналістської творчості, власний кореспондент інформа­ційного агентства Укрінформ Віктор Мазаний.

За давньою традицією почесних гостей тут зустрічають ще перед порогом. Коли Микола Сергійович вийшов з автомобіля, до нього підійшло троє студенток у мантіях, які щиро привітали із гостинами і вручили квіти.

В університетській аудиторії, яка править за офіс «Cтудент­ського інформаційного агентства», зібрались вихованці університету, які опановують фах журналіста. Для багатьох з них знайомство із атомною енергетикою відбувається вперше. Тому Микола Сергійович у презентаційній доповіді намагався на прикладі діяльності ХАЕС показати світові тенденції розвитку ядерної енергетики, зокрема за такими напрямками, як підвищення безпеки та культура виробництва. У цій сфері очолюване ним підприємство активно співпрацює із міжнародними організаціями, які опікуються експлуатацією ядерних енергетичних установок. Це сприяє впрова­дженню на діючих енергоблоках ХАЕС передових технологій, здійсненню заходів із реконструкції та модернізації. Для Миколи Сергі­йовича було приємно констатувати, що діяльність електростанції за весь пері­од експлуатації двох енергоблоків не позначилась на довкіллі негативним впливом. За його словами, часто трапляються випадки звинувачень ХАЕС у підвищенні захворюваності на ті чи інші хвороби у регіоні, але вони розвінчуються самими ж медиками. Зустрічі із фахівцями у сфері охорони здоров’я вже відбулися у Хмельницькому та Рівному.

Із цікавістю студенти подивились відеоролик та слайди про флору і фауну навколо ХАЕС.

Користуючись нагодою майбутні журналісти поставили низку запитань генеральному директору, на які отримали вичерпні відповіді.

У аудиторії, де проходила прес-конференція, на стінах розміщено портрети відомих в Україні та за кордоном особистостей, які відвідали «Студентське інформаційне агентство», серед яких знайшлося місце і Миколі Панащенку. Три роки тому він був одним із перших гостей навчального закладу.

В ході заходу проректор з питань економічного розвитку Юрій Дем’янчук вручив генеральному директору ХАЕС Миколі Панащенку Подяку і висловив надію на подальшу співпрацю.

Олександр Шустерук

Фото  автора