Фантазії оживляють солому

«Зеленеє жито, зелене. Хорошії гості у мене» - співається у популярній народній пісні. У Нетішинському міському краєзнавчому музеї зуміли поєднати і жито, і хороших гостей. У мистецькій галереї «Арт-Пласт» відбулась знакова подія – зустріч із майстрами солом’яного мистецтва Валентиною Якимович, Валентиною Сірук та  Марією Кравчук.

Кажуть, що будь-які гостини вдаються тоді, коли є благодатна атмосфера. А вона панувала у залі мистецької галереї, бо там були представлені кращі зразки виробів з соломи, представлені  майстрами з різних куточків України під назвою «Сонячний оберіг». Серед них і вироби заслуженого майстра народної творчості Марії Кравчук, яка мешкає на Волині. Про цю жінку кажуть, що вона завдяки соломі пізнала світ, а він упізнав талановиті руки справжньої українки. Вироби Марії Василівни демонструвались у багатьох європейських державах і на американському континенті. Коли для нашої землячки надійшла пропозиція взяти участь у конкурсі масок із соломи «Міфи та легенди», який організовував Американський музей солом’яного мистецтва, то майстриня це сприйняла з великим ентузіазмом і зуміла  здивувати заморську публіку. Їй дісталась перша премія. Що ж за диво представила народна майстриня? Це була оригінальна маска літературного персонажу поезій Лесі Українки – Мавки. Так часточка душі талановитих волинян змогла достукатись до сердець іноземців.

Був і тріумф у Японії на екологічній виставці. Представники багатьох держав світу тепер гордяться тим, що у їх приватних колекціях є авторські вироби Марії Кравчук.

За словами директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксани Кононюк, талановита жінка з Волині не забуває  про рідний край, який дав її наснагу для творчості. Марія Василівна доклала великих зусиль, щоб традиції виготовлення виробів із соломи мали своє продовження. Не випадково майстриню часто можна побачити у колі багатьох своїх вихованців, які прагнуть досягти великих успіхів у прикладному мистецтві.

Про традиції представлення талановитих людей у Нетішинському міському краєзнавчому музеї Марія Кравчук довідалась десять років тому. Майстриня вперше для жителів міста енергетиків демонструвала свої вироби із соломи. А потім зав’язалась справжня дружба з місцевими ентузіастами музейної справи. Не випадково п’ять років тому у Нетішині був організований перший всеукраїнський симпозіум «Солом`яне диво», під час якого майстри з різних областей України дивували премудростями приборкання соломи. Марія Кравчук тоді охоче поділилась і своїми «секретами». Гостя була в захопленні, що у молодому місті з’явились послідовники її творчості. Серед них і Валентина Сірук.

Коли дивишся на вироби з соломи, складається враження, що вони зроблені із променів сонця. Там і частинка душевного жіночого тепла від якого оживає казка.

Олександр Шустерук