Мама для учнів

- У тебе є хист бути у гарних стосунках з дітьми. Ти їх любиш. То ж твоє майбутнє повинно належати освітянській стежині, - переконувала мама Аллу Ноцик.

Так і сталось: Алла Євгенівна з старовинного Острога помандрувала «лупати скалу» знань до відомого вишу міста Луцьк, який гордо носить  ім’я Лесі Українки. Напрям навчання обрала історичний. І не випадково. Дівчина народилась і зросла у старовинному Острозі, де кожний метр землі просякнутий відголоском подій минувшини, які були сумними, веселими та, на жаль, і трагічними. Чого варті діяння роду князів Острозьких! Оборонці краю, просвітителі та меценати. Завдяки цій родині чотири століття тому в Острозі була заснована перша вища школа для східного слов’янства, відома як академія. Тут побачила світ славнозвісна Острозька Біблія. Історія старовинного міста – це історія України.

Маючи у 1993 році на руках диплом педагога, Алла Євгенівна опинилась перед проблемою працевлаштування. На той час не виявилось вакансій історика у жодній із шкіл Острога та найближчих до нього сіл. Знайомі порадили навідатись до сусіднього Нетішина. І цей візит виявився вдалим -  Алла Ноцик (зараз її знають як А.Клочко, – прим. авт.) влилась у велику сім’ю педагогів ЗОШ №3.

Дев’яності роки виявились важкими через економічну та фінансову скруту. Учителі в числі інших відчули на собі тривалі невиплати заробітної плати, інші негаразди, але разом з країною педагоги долали цю кризу. Аллі Євгенівні довелось вирішувати ще  одну проблему - діставання до місця роботи з Острога. Автотранспорт ходив не регулярно. Молода учителька знаходила шляхи потрапляння на зустріч із колегами по роботі, більшість з яких симпатизувала Аллі Євгенівні. З щирістю ставилась до дітлахів, які полюбили свою наставницю, як рідну маму…

Педагог пригадує, що у роки становлення її, як спеціаліста,  третя нетішинська школа була переповнена учнями,  навчання проводилось у дві зміни. Приміром, розмежування п’ятих класів за літерами доходило до «Л». Відтоді, як мовиться, багато води утекло.

Сьогодні заклад, у якому трудиться Алла Євгенівна, гордо називається навчально-виховним комплексом «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів та ліцей». Для місцевих педагогів, учнів та їх батьків підставою для гордості є той факт, що у 2006 році він став лауреатом конкурсу «100 найкращих шкіл України». Тут постійно проявляють себе обдаровані діти, які беруть участь у різноманітних конкурсах та олімпіадах. Показовим може бути факт, що цьогоріч саме випускний клас, яким опікувалася Алла Клочко, здобув у Нетішині найбільше медалей за успішність –  5 золотих та 2 срібних. Загалом ужинок успішності навчально-виховного комплексу склав 15 медалей, з яких -12 найвищого ґатунку.

- Алло Євгенівно, а чи існує секрет успішності?

- Переконана, що особливих секретів не існує. Просто потрібно у житті взяти на озброєння такі критерії поведінки, як наполегливість, терпіння та велике бажання утвердити себе у житті. Немає сумніву, що мої вихованці дотримуються саме таких критеріїв. Я пишаюся кожним моїм учнем. Серед новоспечених випускників мене порадували:, Ярик Касьяненко, Дар’я Черуха, Марта Рабенюк, які успішно захистили наукові роботи при Малій Академії наук, призер олімпіад Всеукраїнського рівня Юліана Балагур. Надія Гусарава на ниві вокального мистецтва стала володарем кількох гран-прі та призером Всеукраїнських і міжнародних конкурсів, відтак відзначена Президентською стипендією. Життєвий досвід засвідчує, що не всі можуть бути відмінниками чи медалістами, але успішними людьми можуть. Дітям насамперед треба вселити впевненість у собі, своїх силах, знаннях. Ніколи не пізно вдосконалювати себе, кожному відкрита дорога для добрих справ.

Протягом двох десятків років учні Алли Євгенівни утверджують себе у різних іпостасях. Вони успішно трудяться у сферах енергетики, інформаційних технологій, права, управління, тощо. «Географія» їх діяльності не обмежена лише теренами України.

Під час спілкування із Аллою Клочко все ж таки вдалося вивідати один із секретів виховання. Виявляється, що надто важливим є налагодження саме емоційного зв’язку між учнем та вчителем. Вихованці повинні не відчувати грань у сприйнятті наставника, який чомусь повчає, щось вимагає. Для своїх учнів Алла Євгенівна стає другою мамою, з я кою діти діляться переживаннями, допитуються слушної поради. У педагогічній роботі вона, як один із моментів зближення педагога і підопічних, пропагує організацію спільних туристичних поїздок до наймиловидніших місцин Карпат.

Алла Клочко часто згадує учителів рідної  Острозької ЗОШ №1, які були для неї взірцем і  певною мірою дали впевненість у виборі майбутньої професії. Зокрема Любов Дячук, Ольга Степанюк. Прихильність до літератури та красного письменництва активно пропагував її колишній класний керівник Олесь Ундір, який зараз очолює Острозьке літературне товариство ім. Івана Маєвського. До речі, у його творчому доробку є вірш, присвячений своїй учениці – «Дівчина, що живе біля джерела».

…Коли вранішнє сонце своїми променями торкається сонної землі, на автобусну зупинку Острога прямує вчителька, щоб своєчасно дістатись до школи, яка стала її другою домівкою. Там її люблять, там на неї чекають…

Олександр Шустерук

Фото Віктора Гусарова