Масштабність, заробітна плата та рибки: що вразило студентів ПДАТУ під час відвідування ХАЕС

Наприкінці квітня студенти та викладачі Подільського державного аграрно-технічного університету (ПДАТУ) спеціальностей «Енергетика та електротехнічні системи в АПК» та «Екологія» відвідали Хме­льницьку АЕС.

Збираючись на екскурсію, ми оз­найо­мились з інформацією, доступною в інтернеті. Мали уяву про цей об’єкт. Але наяву все було більш масштабним, вражаючим. Величезні споруди, велика кількість працівників (на під­приємстві понад 5 тисяч осіб), потужні за­ходи­ безпеки, – ді­ли­ться враженнями з журналістами Vdalo.info­ Олена Доро­шенко, в.о. доцент кафедри екології та збалансованого природокористування Поді­льсь­кого державного аграрно-технічного університету.

Спеціалісти ХАЕС продемонстрували учасникам екскурсії принцип роботи станції, роботу систем очищення води, систему радіаційної безпеки, машинний зал АЕС та  пульти керування. Вдалось відвідати й навчальний центр підготовки спеціалістів всіх рівнів та диспетчерів станції, а також водосховище другого контуру охолодження реактора.

- Олено Лонгінівно, як виникла ідея організувати таку екскурсію?

- Мрія організувати екскурсію на Хмельницьку атомну електростанцію виникла досить давно. Але спершу потрібно було вирішити організаційні питання, отримати необхідні дозволи, адже об’єкт режимний.

Зазначу, що екскурсії на промислові підприємства області традицій­но проводять викладачі кафедри екології та збалансованого природокористування. Наші студенти побували на Чемеровецькому солодовому заводі корпорації «Оболонь»,  ПАТ «Модуль»,  ПАТ «Поді­льський цемент», КП «Міськтепловодоенергія» (котельні мста, водозабірна станція, очисні споруди міста), ДП «Довжоцький спиртовий завод» та інших промислових підприємствах. Студенти знайомляться з технологічними процесами, системами очистки повітря, води, роботою екологічних відділів. Це необхідний досвід для майбутнього фахівця-еколога.

- Чи не було страху перед відвідуванням станції?

- Наші студенти вивчають дисци­пліни: «Екологічна безпека енергосистем», «Промислово-транспортна екологія», «Оцінка впливу на навко­лишнє середовище», тобто вони теоретично були підготовлені             і обіз­нані щодо безпеки ХАЕС. До того ж інформація про радіаційний стан на атомних станціях є доступною і будь-хто може з нею ознайомитись на сайті ХАЕС.

На момент екскурсії радіаційний стан на станції був дещо ниж­-чий, ніж в Кам’янці-Подільському.

- Як на станції вирішують проблему радіоактивних відходів?

- Проблема твердих радіоактивних відходів ще не ви­рі­шена повністю. Вони тимчасово зберігаю­ться в спеці­альних капсулах, потім транспортуються на довго­тривале зберігання і будуть повернуті на станцію через 85 ро­ків. Зараз ви­рішу­ється питання будівни­цтва комплексу з пере­робки та зберігання твердих радіоактивних матеріалів. Також розробля­ється про­ект  буді­вниц­тва спеці­алі­зова­ного сховища в Чорноби­ль­ський зоні.

- Що ви для себе відзначили цікавого в роботі станції, чого раніше, можливо, не знали?

- Приємно вразила налаго­джена робота рибного госпо­дарства. Вода штучно створеного Нетішинського водосховища використовується для зниження температури атомних реакторів Хмельницької АЕС. Водосховище зариблюють рослиноїдними рибами, які використову­ються як біологічний засіб очищення води для потреб атомної станції. Понад сім тонн малька товстолоба, білого амура, чорного амура, коропа заселено у ставок-охолоджувач Хмельницької АЕС у 2017 році.

Процес зариблення регламентується режимом рибогосподарської діяльності на водосховищі, розробленим на замовлення Хмельницької АЕС Інститутом рибного господарства  Української академії аграрних наук.

- Що найбільше викликало обговорень у студентів після екскурсії?

- Студентам сподобались умови праці, масштабність підприємства, активна програма соціального захисту, достойна зарплатня. Студенти активно задавали питання про можливість працевлаштування на станції, адже ми всі знаємо як зараз не просто з робочими місцями… Розпитували про преференції в оплаті опалення, енергопостачання.