Медальний відблиск Європи

Іван Васильчук – переможець чемпіонату світу та чемпіон Все­світніх ігор бойових мистецтв. Спортсмен знаний на усіх континентах і з величезним «послужним» списком: призер і переможець бага­тьох етапів Кубка світу, світових і європейських першостей. Медалі вищого гатунку з чемпіонату нашого континенту поки що нема: цьогоріч четверта бронзова медаль (є ще й срібна). На запитання, чого не вистачило для перемоги, вважає, що ваги: суперник на п’ять кілограмів важчий, а це у атлетів, де м’язова маса відіграє велику роль, дуже показово. А потім посміхається і каже, що, мабуть, перемудрили з тактикою на поєдинок та й жереб­кування не було добрим – зустрілись­ з переможцем чемпіонату вже на підступах до фіналу. Практично в його вазі є лише два  гідних суперники: білорус Андрій Казусьонок та росіянин Арсен Ханджян. Останніми роками вони «балансують» на п’єдесталах пошани різного гатунку: то кращий білорус, то росіянин, то Іван Васильчук з Нетішина.

За певними мірками Іван фактично олімпійський чемпіон, адже був кращим у своїй вазі на Всесвітніх іграх бойових мистецтв.  У рейтингу самбістів в Україні йому також немає рівних: навіть товариш по команді нетішинець Дмитро Бабійчук відстає на дві тисячі очок. А Дмитро знаний спортсмен, провідний атлет у вазі 74 кг. Цього разу він не виступав на чемпіонаті Європи через задавнену травму, що призвела до операції. Іван Васильчук впевнений, що на світову першість у Японію вони поїдуть разом, аби здійснити ще одне схо­дження на вершину Олімпу.

Цьогоріч чемпіонат Європи проходив у Бухаресті в Румунії.

Господарі турніру вирішили по максимуму використовувати можливість, що представилася, і влаштували невеликий екскурс в історію, розповівши глядачам про історію самбо в світі і у Румунії.

Одним з найяскравіших моментів став парад команд. Чемпіонат Європи в Бухаресті зібрав рекордні 33 країни-учасниці. Хлопцям і дівчатам з табличками збірних ледве вистачило місця, щоб розміститися уздовж трьох килимів самбістів. Така «тіснота» приємно радує всіх любителів самбо, адже це означає, що єдиноборство активно розвивається і виходить на все вищий рівень. Цю думку вислов­ив і президент Європей­ської федерації сам­бо (ЄФС) Сер­гій Єлісєєв.

Взагалі у спор­тив­ному самбо взяли участь 133 чоловіки з поміж яких 8 українців, 78 жінок (сім українок) та сім спортсменів з на­шої держави бились за резул­ьтат у пря­мому сенсі цього слова у бо­йовому розділі самбо.  Повертаючись до чоло­віків, відзначимо, що наші спортсмени взяли чотири бронзові нагороди. У загальному медальному заліку (три види) маємо п’ятий результа­т з чотирнадцятьма медалями (одна у жінок вищого гатунку), поступившись відповідно командам Росії, Грузії, Білорусії та Болгарії.

Чемпіонат обслуговувався двадцять одним суддею. Двоє представляли Україну, один з них нетішинець Руслан Задворний. Йому було довірено судити найбільше фінальних поєдинків і він разом з іншим представником України отримав кваліфікаційну оцінку «відмінно».

Відзначимо, що тренує чоловічу збірну команди нашої держави також нетішинець заслужений тренер України Геннадій Горохов.

В редакцію бронзовий призер чемпіонату Європи Іван Васильчук завітав разом із молодшим сином Макаром. Невідомо, чи піде син батьковим шляхом, але  медалі і різні відзнаки він вже впевнено приміряє на себе.

Віктор Гусаров

На знімках: уславлений самбіст Іван Васильчук з сином Макаром; судить двобій чемпіонату Європи заслужений майстер спорту України Руслан Задворний

Фото  автора  та  з  інтернету