Медична реформа – як все буде

30 січня 2018 року набув чинності Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» №2168-VIII від 19.10.2017. Підготовчий етап впровадження медичної реформи триває ще з минулого року, а тепер прийшов час для реалізації заявлених змін в галузі охорони здоров’я.  Якими будуть перші кроки  медичної реформи.

1. Автономізація

Основне  завдання на перше півріччя 2018 року – реорганізувати заклади первинної медичної допомоги (ПМД) з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства. Іншими словами – автономізуватися. Це обов’язкова умова, оскільки тільки медичні заклади у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. Комунальні некомерційні підприємства є неприбутковими, тобто метою їх діяльності є не отримання прибутку, а надання послуг з охорони здоров’я населенню.

Крім того, заклади ПМД повинні  привести матеріально-технічне забезпечення закладу у відповідність до Табелю технічного оснащення.

2. Підключення до електронної системи охорони здоров’я

Для входження в реформу заклад первинної медичної допомоги має обрати медичну інформаційну систему (МІС) та підключитися до електронної системи охорони здоров’я, яка наразі працює в тестовому режимі. Коли пацієнти укладатимуть декларації з обраними лікарями, вони реєструватимуть їх в системі. Таким чином НСЗУ зможе оплачувати закладу, де працює цей лікар, ведення кожного пацієнта. У майбутньому електронна система дасть можливість пацієнтам швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям – правильно ставити діагноз з врахуванням цілісної картини здоров’я пацієнта. Система змінить паперові медичні карти і довідки, лікарі будуть виписувати електронні рецепти, які неможливо підробити.

3. Створення Національної служби здоров’я

Протягом першого кварталу 2018 року буде створюватися Національна служба здоров’я України – центральний орган виконавчої влади, що реалізовуватиме державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. НСЗУ – це національний страховик (оператор), який укладатиме договори із надавачами медичної допомоги, за якими закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення.  НСЗУ не володітиме коштами, які виділяються з держбюджету на оплату послуг медичного обслуговування населення. Гроші зберігатимуться на казначейських рахунках. НСЗУ контролюватиме дотримання умов договору. Якщо йдеться про лікарську помилку, то тут контроль залишається за МОЗ.

4. Старт підписання Декларації про вибір лікаря

У другому кварталі  2018 року стартує кампанія з вибору лікаря з надання первинної допомоги, під час якої пацієнти підписуватимуть декларації з обраними лікарями. Нагадаємо, що лікарем з надання первинної допомоги може бути лікар загальної практики – сімейний лікар, педіатр або терапевт. Пацієнт може обрати для себе будь-якого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи проживання. Декларація про вибір лікаря первинної допомоги повідомляє державу, що конкретний лікар буде отримувати гроші за ведення конкретного пацієнта.

Щодо наступних етапів впровадження медичної реформи, то протягом 2018 - 2019 років реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій поступово запроваджуватиметься для інших видів медичної допомоги, зокрема шляхом реалізації пілотних проектів для відповідних видів медичних послуг, окремих закладів охорони здоров’я, населених пунктів чи регіонів. А вже з 1 січня 2020 року медична реформа запрацює повноцінно на всіх ланках.

Євгенія Фаб’янчук,

начальник відділу охорони здоров’я ХАЕС   

 (інформація підготовлена на підставі роз’яснювальних матеріалів МОЗ України)