Медицина Хмельниччини на шляху реформ

Підсумкам роботи за 1 півріччя 2012 р. та основним завданням, які стоять перед медичною галуззю області була присвячена колегія обласного управління охорони здоров’я, у якій взяв участь перший зас­тупник голови ОДА Вадим Гаврішко.

У доповіді начальник управління охорони здоров’я ОДА Наталія Свестун висвітлила здобутки медицини області за перше півріччя, відмітивши консолідовані зусилля влади, спрямовані на конкретні результати. Разом з тим, була дана об’єктивна оцінка негараздам, намічені шляхи вирішення проблемних питань.

В області продовжується тенденція до покращення демографічної ситуації. Рівень народжуваності в 2012 році дещо підвищився порівняно з аналогічним періодом минулого року і становить 11,0 на тисячу населення (2011 рік - 10,8). Одним з найважливіших показників  здоров’я людей є показник загальної смертності. У поточному році він становить 16,1 на 1 тис. нас. (2011 р. - 16,3).

Останні роки характеризуються відносною стабілізацією епідемічної ситуації щодо туберкульозу в області. За 6 місяців 2012 року захворюва-ність всіма формами туберкульозу склала 25,8 на 100 тис. населення (аналогічний період 2011 року - 25,9).

Однак при стабілізації епідемічної ситуації з туберкульозу в цілому по області, в ряді районів ситуація незадовільна. Так, захворюваність всіма формами туберкульозу в Полонському районі становила 38,7 на 100 тис. населення, в Шепетівському – 36,7, в Славутському 34,3, в Деражнянському – 32,9, в Ізяславському 31,9, в Летичівському - 30,1. Показники захворюваності в містах також погіршились в порівнянні з І півріччям 2011 року. Особливо тривожна ситуація в місті Нетішині, де показник захворюваності збільшився з 5,6 на 100 тис. населення до 33,2.

Практично в усіх названих територіях, окрім Славутського району, реєструється зростання захворюваності порівняно з аналогічним пері­одом минулого року. Це говорить про те, що заходи, які проводяться, або неефективні, або формальні, або ж вони взагалі не проводяться.

В області проведено майже 400 тис. флюорографічних обстежень, унаслідок чого виявлено 159 випадків легеневого туберкульозу. Тобто для виявлення 1 випадку в середньому по області було зроблено 2470 флюорографій.

Ще однією важливою проблемою охорони здоров’я населення області є боротьба з онкологічними захворюваннями.

Захворюваність населення на рак в І півріччі 2012 року становила 169,5 на 100 тис. населення (2011 рік – 168,1). За 6 міс. 2012 року є позитивні зрушення - відсоток хворих, в яких онкозахворювання зареєстровані в занедбаних стадіях, знизився до 14,7%.

Рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД залишається практично на рівні аналогічного періоду минулого року: захворюваність на ВІЛ–інфекцію - 10,9 на 100 тис. нас. (І п. 2011р.- 11,1), захворюваність на СНІД - 6,7 на 100 тис. нас. (І п. 2011р. – 6,6)

Найбільша поширеність ВІЛ-інфекції реєструється в м. Хмельницькому – ( у поточному році показник склав 377,4 на 100 тис. нас.), Полонському – 180,4, Хмельницькому – 163,4, Славутському-134,4, Ярмолинецькому – 132,2 районах, м. Нетішині - 132,7.

Не варто забувати, що система охорони здоров’я є надзвичайно ресурсоємною галуззю, яка поглинає чисельні матеріальні, фінансові, трудові ресурси. Неможливо розгля­дати стан справ в охороні здоров’я без акцентів на його фінансування.

У цьому році за рахунок обласного бюджету планується закупівля металоконструкцій та штучних суглобів для ортопедо-травматологічної служби на суму 1 млн. 388,8 тис. грн.. Для надання допомоги хворим з захворюваннями серцевосудинної системи виділено 1 млн. грн. для закупівлі кардіостимуляторів.

Підводячи підсумки колегії, Вадим Гаврішко вніс ряд конкретних зауважень та пропозицій щодо покращення роботи медичної галузі. Зокрема, він запропонував відкрити в управлінні пряму телефонну лінію, на яку можуть звертатися хворі на гіпертонічну хворобу у зв’язку із впровадженням з 1 серпня відпускних ліків за фіксованими цінами.

“Потенціал для надання медичної допомоги в області є, - наголосив Вадим Дмитрович. - У нас є і квалі­фіковані кадри, і матеріально-тех­нічна база. Однак головні лікарі ра­йонів повинні особисто дбати, аби обладнання, придбане за бюджетні кошти, не використовувалось приватними структурами. Потрібно заохочувати сімейних лікарів, вони мають отримувати необхідні надбавки.” До кінця року всі СПМД повинні бути юридично зареєстровані. Також у кожному районі області потрібно прийняти програму розвитку охорони здоров’я, вказавши, що саме потребує даний округ.

За результатами роботи колегії були прийняті відповідні рішення.

Неоніла Яніцька,

прес-секретар Хмельницького обласного центру здоров’я