Минуле з нами і в нас

7 квітня минуло 43 роки відтоді, як  біля старого млина з’явилась перша група будівельників з управління Бурштинської ДРЕС, котра налічувала за різними оцінками  від  20 до 50 чоловік.  Так званий штаб будівництва розташовувався у трьох вагончиках, там же, біля млина. А у невеликому будиночку біля поштового відділення у Славуті, розмістилася Дирекція ХАЕС

Цей трудовий десант, очолюваний начальником дільниці Григорієм Фіалко, став, по суті, стартовим колективом, якому випала почесна місія розпочати відлік часу на важкому і тернистому шляху завдовжки у декілька десятиліть, щоб на місці лісів чагарників та боліт побудувати перший та другий енергоблоки ХАЕС, об’єкти промислового, цивільного-господарського та освітньо-культурного призначення тощо.

Нетішин є одним з наймолодших міст на карті України. Статус міста він отримав лише у 1984 році. Але говорити, що він не має своєї історії  некоректно. Люди тут жили і раніше, ще до початку будівництва Хмельницької АЕС. Будова внесла свої корективи. І на місці заболоченої місцевості було зведено нове місто – супутник ХАЕС.

Майбутнє і минуле тут видно на кожному кроці. Це і багатоповерхові будинки, і люди, які їх будували. Вони жили і живуть поряд з нами  світлою пам’яттю, в нас самих, у долях дітей та онуків.

У Нетішина своя, особлива історія, тому, що вона нерозривно пов’язана із будівництвом атомної електростанції, що понад тридцять років є важливим економічним об’єктом у державі.

Але що до того, як з’являться перші будівельники, влітку 1975 року в селі Комарівка на шкільному подвір’ї з’явились незвична техніка. З Києва сюди прибула комплексна пошукова геологічна експедиція, до складу якої входили топографи, гідрологи та спеціалісти  бурових робіт, які на місці повинні були визначати параметри водних ресурсів, зробити географічну прив’язку на місцевості та геологічну розвідку ґрунтів, що залягають у даному регіоні. Керувати всім цим процесом було доручено начальнику експедиції Валентину Марецькому.

За десть років роботи пошукової геодезичної експедиції була пробурена не одна сотня свердловин, відібрано, описано  тисячі різноманітних проб порід та відправлено до Києва на дослідження. І якщо все це можна було б покласти на вагу, то напевно стрілка показала б  кілька сотень тонн взятих проб.

14 листопада 1977 року наказом Міненерго СРСР першим директором  Хмельницької АЕС, що будувалася, було призначено О.І.Троценка.

8 лютого 1978 року було створено Управління будівництва Хмельницької АЕС, яке 6 березня очолив начальник І.Х.Малюк.

Життя не стоїть на місці. За час що минув, Нетішин уже добре відомий в Україні і за її межами, як потужний економічний, соціальний, культурно-мистецький, спортивний та інтелектуальний центр...

 

Віктор Войковський