«МИНУЛИЙ РiК ВИЗНАЧИВ НОВИЙ ВЕКТОР НАШОГО РОЗВИТКУ»

По завершенні певного періоду часу прийнято підбивати підсумки: що вдалося, над чим потрібно працювати, куди рухатися. Про це, власне, і була розмова станційних журналістів із генеральним директором Хмельницької АЕС Андрієм Козюрою: яким був 2021 рік для колективу атомників у виробничій, соціальній та інших сферах життя. Розмова вийшла цікавою, змістовною, і, головне, орієнтованою на нові звершення та здобутки.

- Андрію Ростиславовичу, якими знаковими подіями запам’ятався  рік, що минув,  для нашої станції?

-  2021 рік був вдалим для колективу Хмельницької АЕС, і в той же час, доволі складним, адже пандемія коронавірусу то послаблювала лещата, то спалахувала з новою силою. Постійно відслідковуючи епідеміологічну ситуацію, ХАЕС влітку розпочала вакцинацію своїх працівників. Хочу подякувати усім, хто з розумінням поставився до збереження свого здоров’я, а це фактично 98% персоналу. Безумовно, є працівники, які зайняли критичну позицію, однак ми, як стратегічне національне підприємство, по­винні виконувати вимоги розпорядчих документів державного рівня. На жаль, наразі дані працівники відсторонені від виконання своїх посадових обов’язків.

Успішність збіглого року полягає, насамперед, у своєчасному завершенні ремонтних кампаній на обох енергоблоках. Вкотре виголошую подяку колективу нашої електростанції, НАЕК «Енергоатом» за те, що на початку 2021 року вдалося у надзвичайно короткий строк завершити плановий ремонт на першому мільйоннику: цим ми підтримали сталу і надійну роботу електроенергетичної системи України, енергонезалежність країни. На другому енергоблоці усі заплановані роботи також були виконані вчасно, згідно з графіками ремонту. Продовжуємо втілювати й заходи з підвищення безпеки енергоблоків: минулоріч реалізовано 42 заходи Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки. Для колективу Хмельницької АЕС – це показовий результат, адже ми вийшли на позначку у 90% усіх передбачених заходів. Плануємо максимально ефективно працювати і в поточному, і у наступному, 2023-му, роках, аби повністю виконати вимоги та завдання КзППБ.

- Якими були планові показники виробництва електроенергії?

- На початку минулого року Хмельницькій АЕС були доведені виробничі плани (а це близько 11 млрд кВт*год електроенергії), однак враховуючи, що перший енергоблок був уведений в експлуатацію після ремонту завчасно, на 27 діб раніше, то плановий показник був скоригований та збільшений до 12 млрд 400 млн кВт*год. Проте до кінця 2021 року ми і його перевищили: фактично, виконали завдання з виробітку продукції на 104,5%, а це на півмільярда більше, ніж планувалося. За цією статистикою сто­ять відрахування у бюджети різних рівнів: починаючи від державного, закінчуючи місцевим. Збільшення коштів дозволить забезпечувати соціальні стандарти, тому наша частка у цьому процесі – вагома.

- Минулий рік був визначальним у виборі стратегії на найближчу перспективу. Андрію Ростиславовичу, чи вважаєте проривом року, особливо для Хмельницької АЕС, підписання угод про подальшу співпрацю щодо будівництва нових енергоблоків між НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse Electric Company?

- Так, безумовно, 2021-й став прори­вом у даному напрямку, адже майданчик Хмельницької АЕС знову почав звучати як наймолодший, найперспективніший. Підписання угод поклало початок новій цікавій роботі. Ми на ХАЕС прийняли американських спеціалістів, які провели обстеження тих територій, де можуть бути розміщені два нові енергоблоки. Ми розуміємо, що це абсолютно можливо не тільки з точки зору тих земельних ділянок, які маємо, а й з точки зору існуючої інфраструктури, побудови логістики, будівельної бази, організації будівельно-монтажних робіт. Крім того не обходимо увагою і добудову третього  мільйонника, наразі силами енергокомпанії проводяться активні роботи щодо оцінки стану будівельних конструкцій, щодо збереження існуючих будівельних конструкцій, обстеження наявних у нас елементів технологічного обладнання і, відповідно, інших підготовчих робіт щодо можливості продовження будівництва енергоблока №3. Отож, 2021 рік дійсно задав вектор у напрямку добудови, і я вірю, що нинішній період часу буде ще більш позитивним та результативним у рамках виконання даних завдань і програм.

- На майданчику ХАЕС будується комплекс з переробки радіоактивних відходів. Що це дасть для нашої станції і для атомної енергетики в цілому?

- Нині триває активна фаза будівництва. А взагалі комплекс почали зводити ще в середині 90-х років минулого століття, процес, на жаль, зупинився. Згідно з новою проектною документацією на виконання існуючих вимог безпеки, в час­тині організації будівельних конструкцій, необхідно було повністю змінити концепцію будівництва КПРВ. Наразі маємо усе основне технологічне обладнання, яке знаходиться у складських приміщеннях. Це дозволяє прийняти правильні проектні рішення щодо організації будівельних конструкцій і вже з нульової відмітки разом з монтажем основного великогабаритного обладнання розпочати будівництво переробного комплексу. Уже залито фундаментну частину, нині проводиться монтаж опалубки, аби перейти до будівництва огороджуючих конструкцій вище нульової відмітки. Від графіка виконання будівельно-монтажних робіт ми не відступаємо.

Що дасть нам цей комплекс? Насамперед, можливість організувати регламенти сортування, переробку, а також зменшення у розмірах тих слабоактивних і радіоактивних відходів, які маємо. З’являться вільні площі, аби тимчасово зберігати ті продукти, які природно утворюються під час експлуатації енергоблоків. Відповідно цим самим забезпечується надійна і безпечна експлуатація не тільки нинішніх двох мільйонників, а й майбутніх блоків, які заплановано звести на майданчику Хмельницької АЕС.

- У минулому році ХАЕС вдалося поповнити матеріально-технічну базу. Як це вплине на роботу енергопідриємства?

- Пріоритетом у роботі атомної електростанції є забезпечення її безпечної експлуатації. Для цього необхідно, насамперед, забезпечити персонал інструментами, засобами захисту, оснасткою. Тому багато вдалося зробити у цьому напрямку. До прикладу, для організації ремонтних робіт ми змогли закупити верстатне обладнання, яке наразі активно експлуатується і дає можливість виготовляти якісні матеріали, аби вчасно виконувати ремонтні роботи на високому рівні. Закуплено значну кількість інструменту як для здійснення ремонту безпосередньо технологічного обладнання, так і для виконання ремонтних робіт будівельного характеру. Чільне місце у поповненні матеріально-технічної бази займає забезпечення нашого персоналу спецодягом, засобами індивідуального захисту. Підтвердженням тому є вико­нання колективного договору за результатами півріччя і за результатами річної роботи. Мені надзвичайно приємно відзначити, що за останні 20 років один із найголовніших документів енергопідприємства повністю виконаний. Проте зупинятися не слід, завжди є над чим працювати і що покращувати, адже завдань, які визначають прогресивний поступ підприємства, досить багато.

- Минулого року на Хмельницькій АЕС було реалізовано низку важливих проектів. На вашу думку, яке значення має проект із сортування сміття?

- До цього можна ставитися по-різному. Дехто думає, що це не зовсім важливо, однак будь-яку культуру потрібно впроваджувати на усіх рівнях. На моє переконання, атомна галузь – це висококультурна галузь, де зосереджені усі напрацювання науки і техніки. Дійсно, наша виробнича діяльність потребує злагодженої роботи, і взагалі – культури у всьому. Тому було вирішено кардинально змінити зберігання і сортування сміття на промисловому майданчику атомної електростанції. Фактично, це дало нам можливість зменшити кількість місць, де організовано сортування і тимчасове зберігання побутових відходів, також захистити їх від впливу дощу, снігу й унеможливити потрапляння сміття на територію. Насамперед, ми самостійно розробили проектну документацію, облаштували місця для збору відходів – це закриті і захищені павільйони. Другим кроком стала закупівля 132 євроконтейнерів та підлаштованих під них двох сміттєвозів. У цьому процесі був задіяний не лише проммайданчик ХАЕС, а й зовнішні об’єкти станції. Ми реалізували єдину політику в частині утворення й утилізації даних відходів. Тобто, централізовано сортуємо та відправляємо на повторну утилізацію пластик, скло, папір, відповідно в меншій кількості вивозяться на звалище побутові відходи. Дуже хочеться, аби в майбутньому взагалі зникли так звані відкриті полігони і в країні запрацювали сучасні сміттєпереробні заводи. Свій вагомий внесок в охорону навколишнього середовища Хмельницька АЕС уже робить, показуючи приклад іншим підприємствам, установам, організаціям. Не потрібно чекати якихось грандів, міжнародної допомоги, аби просто бути культурним та цивілізованим.

Другим кроком до збереження навколишнього середовища є закупівля Хмельницькою АЕС трьох електромобілів – це вигідно і в плані покращення екології, і економічний зиск з цього підприємство має. Видатки на експлуатацію таких транспортних засобів у сім раз менші у порівнянні з автомобілями, які облаштовані двигунами внутрішнього згоряння. Отож, на цьому ми не зупиняємось і будемо далі розвивати екологічні засади своєї діяльності. В планах – доставка персоналу електроавтобусами.

Хочу резюмувати, що виробництво нашої продукції саме по собі є чистим і «зеленим», хто би що не говорив. АЕС – це низьковуглецеве, або й взагалі безвуглецеве отримання електроенергії, і за ним – майбутнє.

Розмову вела Тетяна Степанюк

(Продовження інтерв’ю - у наступному випуску газети)