Місцеві вибори за новими правилами

25 жовтня Україну очікують місцеві вибори. Головною особливістю цієї виборчої кампанії є те, що виборці вперше будуть обирати кандидатів за новою пропорційною виборчою системою за відкритими партійними списками, яка раніше в Україні ніколи не застосовувалась.

Зокрема, новий виборчий закон передбачає обрання депутатів обласних, районних, міських рад за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами. Це означає, що виборці обиратимуть тільки за одним виборчим бюлетенем – одночасно одною галочкою голосуватимуть і за одну партію, і за одного лідера списку, і за одного кандидата в окрузі, якщо партією такий був висунутий. Це виглядатиме так, – в бюлетені поруч з назвою партії будуть зазначені два кандидати. Перша особа – це загальний лідер списку, який буде вказаний в усіх бюлетенях на всіх округах. У випадку проходження партії він гарантовано стане депутатом. Друга особа – закріпляється за конкретним округом.

Особа не може бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі більше, ніж до однієї місцевої ради відповідного рівня (більше, ніж до однієї обласної, однієї районної, однієї міської, однієї районної в місті ради).

Іншими словами, одна людина може одночасно балотуватися до обласної, районної/міської/сільської рад, а також бути кандидатом на посаду мера/сільського голови. Також суб’єктом висування кандидата у ради різних рівнів може бути тільки одна політична партія.

Відповідно до закону щоб отримати представництво у відповідній місцевій раді політичним парті­ям доведеться подолати прохідний бар'єр, який складає 5%.

Для проведення виборів депутатів відповідної ради утворено одномандатні виборчі округи, кількість яких дорівнює кількості депутатських мандатів та з приблизно рівною кількістю виборців у кожному такому окрузі.

У день виборів 25 жовтня 2015 року голосування проходитиме з 8 до 20 години без перерви.

Інші важливі нюанси:

1) Не мають права голосу на місцевих виборах: військовослужбовці ЗСУ строкової служби; громадяни України, що проживають за кордоном; особи, визнані судом недієздатними; громадяни України, які перебувають у місцях позбавлення волі.

2) Представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад має становити не менше 30% від загальної кількості кандидатів у виборчому списку.

3) Участь блоків політичних партій заборонена.

4) Не можуть брати участь у виборах місцеві організації партій, які не відповідають вимогам Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

5) Громадські та міжнародні організації мають право лише спостерігати за виборчим процесом і днем голосування (на одну виборчу дільницю органі­зація може делегувати не більше 2 осіб).

6) Підкуп виборців заборонений.

Варто зауважити, що в порівнянні із законодавством про вибори Президента України чи народних депутатів України, діючий Закон про місцеві вибори не передбачає можливості тимчасово змінити місце голосування на місцевих виборах. Тому той, хто захоче скористатися своїм правом голосу, зможе проголосувати лише на тій дільниці, до якої належить згідно з реєстрацією місця проживання.

Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).