Мiсiя  дарувати  добро

Для декого соціальний працівник - єдиний і надійний зв’язок із навколишнім світом. Затишок і доставка продуктів, приготування їжі, допомога по господарству - це далеко не вся робота, яку доводиться виконувати соціальним працівникам. Часом і добре слово краще за ліки. Професія соціального працівника вимагає не лише повної самовіддачі фізичної, але й духовної. Тому, що люди цієї професії лікують інших людей здебільшого добрим словом, співчуттям, співпереживанням та власним оптимізмом. І  навіть  низька  заробітна  плата та соціальна незахищеність, а іноді й складні характери підопічних не можуть завадити працівникам терцентру - бо вони вже звик­ли дарувати людям добро. У кожному зі своїх підопічних Оксана Стецюк бачить батька, матір. І все найкраще - для них, бо пошану до старості вона сприймає як християнські заповіді, що мають глибокі корені в її серці.

Оксана Борисівна понад 20 років працює соціальним працівником. Спочатку розпочинала з відділу соціального захисту населення. Наразі працівник Нетішинського територіального центру соціального обслугову­вання. Протягом багатьох років їй щодня доводиться бачити людські біди, біль, страждання. Але попри все вона намагається дарувати тепло своєї душі і впевненість у завтрашньому дні знедоленим і немічним. І це ще раз доводить, що у соці­альній сфері немає випадкових людей, а тут пра­цюють фахівці за покликанням, які повсякчас приходять на допомогу тим, кому вона вкрай необхідна, віддаючи їм свої душевні сили, даруючи увагу і тур­боту.

Оксана Стецюк з дитинства була чуйною і уважною дівчинкою. Її  серденько вміло любити навколишній світ і людей. Ніколи не відмовляла у допомозі. Була працьовитою, адже роботи у селі завжди ви­стачало. Потрібно було допомагати батькам по господарству: і худобу по­порати, й городину виполоти, а ще й у домі та на подвір’ї порядок навести. Особливо була залюблена у квіти. Цю любов з дитинства прищепила їй мама, разом з якою Оксана насіювала та насаджувала на клумбах біля хати чорнобривці, айстри, майори та хризантеми.

Народилася Оксана Борисівна зимового морозного дня 1 лютого 1976 року у селі Крупець. 1991 року закінчила Крупецьку неповну серед­ню школу, а у 1993 - Старокривинську середню школу. Опісля вступила до Грицівського профе­сійно-технічного училища №38, де здобула спеціальність кухаря-кондитера IV розряду. І не встигла озирнутися, як промчалося її дитинство, наче один день.

Коли юній дівчині запропонували роботу соціального працівника, вона погодилася. І тоді вперше Оксана Стецюк зіткнулася зі справжньою реальністю життя. Маючи добре і чуйне серце, переймалася долею своїх підопічних. Не дивилася на попередньо складений графік, а приходи­ла до людей скільки потрібно.

«Люди звикають до нас, а ми до них, - каже пані Оксана. - Ми стаємо дуже близькими. Попри зна­чиму матеріальну підтримку, яку надає програма, не менш важливою є духовноемоційна складова. На жаль, для самотніх хворих людей світ часто звужується до меж їхнього­ помешкання, вони стають відірваними від суспільства, хоча серед підопічних чимало людей з цікавими долями, які - за більш сприятливих обставин - навіть у похилому віці могли б бути корисними для держави й далі реалізовували себе. Усім нашим підопічним потрібне просте людське спілкування, їм дуже важливо бачити, що їх не цураються, що вони такі ж люди, як і всі інші». Тому, за словами жінки, в їхній роботі дуже важливі милосердя, терпеливість і вміння слухати, а енергія, яку вони віддають, повертається до них сторицею. Пані Оксана каже: «Коли робиш комусь щось добре просто так, й ця людина від того щаслива, то відчуваєш й себе в десять разів щасливішою».

Як писав французький письменник Андре Тер’є: щасливого життя нема, є тільки щасливі дні. Отож такі дні настають тоді, коли отримуєш бажане від життя, реалі­зовуєш давню мрію, закохуєшся. Саме кохання до Юрія затьмарило голову вродливій дівчині Оксані. Вона по-новому дивилася на світ, бачила всю ту красу, яку, здавалося, не помічала. Це й був по­чаток її щасливого подружнього життя. Через рік народилася донечка Ангелі­на. І в будинку молодої пари ще стало світліше, галасливіше, адже кажуть, що немає на землі прекрас­нішої музики, ніж дитячий сміх... Не зогледілися батьки, як виросла їхня донечка. З дитинства наділена Божою іскрою - талантом. З дитинства маленьку Ангелінку тягнуло до мис­тецтва. Закінчивши школу, вирі­шила усе-таки втілити у життя свою мрію - стати художницею. Наразі дівчина студентка Львівського коледжу декоративно-ужиткового мистецтва за фахом скульптор-художник.

Довгий час працюючи соціальним працівником, Оксана Стецюк замислилася над вищою освітою. Жінка спочатку у 2002 році закінчує Хмельницьке професійно-технічне училище №24 і здобуває кваліфікацію соціального працівника, а у 2008 році - Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» (молодший спеціаліст).

- Прийшовши 20 років тому працювати соціальним працівником, я ще не до кінця розуміла, що це моє покликання. З роками набираючись досвіду, мудрості, кожен день відчуваючи, що потрібна своїм підопічним, переконалася, що така моя місія - робити людям добро, - каже О.Б.Стецюк.

Наталія Степанюк