Місія – пильнувати важливі об’єкти

Помічнику заступника начальника варти контролеру КПП загону відомчої воєнізованої охорони Хмельницької АЕС Миколі Ковальчуку випадає охороняти різні об’єкти електростанції. Відповідальна робота, що пов’язана із забезпеченням безпеки енергетичного об’єкта.

Колеги характеризують його як дисциплінованого та відповідального працівника. Стаж його роботи у цьому підрозділі поки що не великий – три роки. До цього Микола Ковальчук понад десять літ трудився у електроцеху. А до цього набуті в університеті знання дали йому змогу  влаштуватись на  роботу  у виробничо-господарський  центр «Піраміда», який займався ремонтом силового обладнання на теплових та атомних електростанціях. Згодом доля привела  на проммайданчик ХАЕС, де його організаця виступала в якості підрядника під час проведення планово-попереджувальних  ремонтів. Миколі довірили досить відповідальну місію – під наглядом спеціалістів елек­троцеху та фірми ALSTOM взяти участь у модер­нізації статора турбогенератора.

Працівники Хмельницької АЕС та представники підрядних організацій відчували велику відповідальність, - модер­нізація була унікальною: обладнання росій­ського заводу «Електросила» вдосконалювала  польська фірма. То був прецедент на пострадянському просторі. Очікування спе­ціалістів  на стабільну роботу агрегату  були  ви­правдані.  Після  пуску другого енергоблока модернізований турбогенератор довів своє право на повноцінну експлуатацію.

Лагодити та модернізувати турбогенератори Миколі Ковальчуку також довелось на Рівненській та Південно-Українській АЕС. Той період він згадує  з особливим пієтетом.

- Мені поталанило працювати із професіоналами, за плечима яких була участь у підготовці пуску ряду нових енергоблоків, їх подальшому лагодженню,- розповідає Микола Ковальчук. - На все життя запам’яталась настанова, що під час лагодження складного обладнання не можна приховувати навіть найменшого огріху у ремонтних операціях. Головне – доповісти і під наглядом відповідальних працівників ліквідувати.

 Саме під час виконання низки ремонтних робіт на турбогенераторі другого енергоблока Хмельницької АЕС  спеціалісти електоцеху  звернули увагу на здібного молодого чоловіка і за­пропонували перейти до них на постійну роботу. Так у 2006 році Микола Ковальчук став повноправним членом великого  колективу нетішинських атомників. Шкодує, що через сімейні обставини довелось з посади електрослюсаря перейти у інший підрозділ – загін відомчої воєнізованої охорони.

Згідно із  виробничим графіком чергувань Миколі Ковальчуку доводиться за ступати  на пост, розташований біля систем аварійного водоскиду водосховища Хмельницької АЕС. Це важливий об’єкт. За регламентом максимальне наповнення водосховища можливе до від­мітки 203 метри над рівнем моря. Вся так звана «зайва вода» по­вернеться до річки Вілія через повеневий водоскид.

На посту незамінним помічником Миколи Ковальчука є бінокль, бо потрібно пильнувати, щоб не було незаконного проникнення та територію водойми сторонніх осіб. Про ситуацію на підконтрольній території він постійно повідомляє відповідальним особам загону відомчої воєнізованої охорони.

У вільний від роботи час Миколу Ковальчука часто можна застати у гаражі, де він опікується справністю свого автомобіля. Знання та навики, набуті у ремонтних кампаніях на електростанції, допомагають йому добре орієнтуватись у технічних премудростях автоматичних засобів пересування.

Коли випадає нагода, Микола Ковальчук разом зі сім’єю навідується у рідне село Новородчиці Острозького району, щоб допомогти батькові вести домашнє господарство, без якого важко увити життя селян.

Олександр Шустерук

Фото автора