Її величність фортуна

Напевно, мало знайдеться людей, які б хоч раз у житті не купували лотереї. Нещодавно на шпальтах нашого видання ми розповідали про успіх водія транспортного цеху Михайла Шустакова, який, придбавши морозиво, взяв участь у акції аналізу порядкових номерів товарних чеків. Несподівано для себе він став володарем ноутбука.

Днями Михайло завітав до автора цих рядків.

- Олександре,  чув що ви граєте в лото «Кено». Навчіть і мене, - почув пропозицію.

- Попереджаю, що лотерея не є засобом суттєвого покращення добробуту, - почав переконувати лотерейного «початківця», - я граю кіль­ка років, і ставав володарем тільки мізерних виграшів, які аж ніяк не перекривають фінансові затрати.

Але Михайло стояв на своєму.

- Незабаром наше професійне свято – День автомобіліста…Я хочу спробувати.

Лотерея «Кено» належить державному підприємству «Українська­ національна лотерея» і розігрується щодня. Цікавою особливістю є те, що можна вгадувати від 2 до 10 чисел із 80. Довільні варіанти створює сам гравець. Тут, як мовиться, своя рука владика. Про це я коротко оповів для Михайла.

Спочатку він вирішив зіграти по максимуму – на десять цифр, - заповнивши два варіанти.

Коли вранці я відкрив офіційний сайт «Української національної лотереї», то спочатку не повірив своїм очам – з 10-ти 8 цифр співпало. Оце так дебют! Передбачений виграш склав  2 тисячі гривень. Сума порівняно не надто велика, але й немала. До речі, за статистикою, того разу Михайло став єдиним гравцем у нашій державі, який зумів вгадати вісім цифр. Якби влучив у «десятку», то став би володарем більш соліднішої суми – 500 тисяч гривень.

У Нетішині є багато прихильників гри у різні лотереї. Великою популярністю користується «Лото-Забава». За всю історію її реалізації в місті енергетиків трапився випадок виграшу понад двохсот тисяч гривень. П`ять років тому заступник начальника відділу роботи з громадськістю та ЗМІ ХАЕС Юрій Самолюк скористався шансом і ви­грав автомобіль «Таврія». Ще є любителі таких лотерей, як «Мегалот», «Суперлото», «Максима», «Спорт-прогноз» і, звичайно, «Кено».

Ставлення до лотерей у людей різне. Дехто любить класичну фразу: «З державою в азартні ігри не граю». Інші живуть за принципом: «Хто не ризикує – той не п’є шампанське».

Щодо лотерей, то є анекдот. Один чоловік попав у скруту і звернувся до Всевишнього: «Боже, допоможи мені виграти в лотерею. Я буду все життя тебе возвеличувати, буду натхненно молитися, буду…» Він слухав, слухав моління грішного, а потім мовив: «А ти хоч для початку лотерею купи!».

Як показує статистика, лотерея у будь-якій державі – справа прибуткова. Саме завдяки різним розі­грашам було відкрито такі відомі університети, як Колумбійський, Іліонський. Навіть відома Китайська стіна будувалась на кошти від організації лотерей.

У перекладі з італійської слово «лото» означає доля. А вона у кожного різна, бо ж виграють не всі. Але… Днями стало відомо, що житель Нетішина став переможцем у шоу телеканалу СТБ «Куб», вигравши 250 тисяч гривень.  

Олександр Шустерук

Фото  автора

На знімку: Михайло Шустаков з лотерейними білетами «Кено»