Модернізаційні новації  на системах збудження генератора

Серед першочергових та важливих завдань, які щороку постають перед колективом Хмельницької АЕС, є проведення планових ремонтних кампаній на блоках-мільйонниках атомної електростанції. Цьогоріч другий енергоблок ХАЕС буде виведений у ППР наприкінці літа. Під час нього цехи та підрозділи станції мають втілити низку заходів,  передбачених «Комплексною (зведеною) програмою підвищення рівня безпеки енергоблоків». Серед них захід №15212 під назвою «Модернізація системи збудження генератора». Аналогічні роботи вже були проведені у 2019 році на блоці №1 Хмельницької АЕС. Саме це і стало темою нашої розмови із заступником начальника електричного цеху з ремонту Олександром Ярощуком.

Олександр Миколайович розповів, в чому полягають нововведення, що стосуються системи збудження генератора.

- Раніше у нас на першому енергоблоці (а наразі на другому мільйоннику) експлуатувалося обладнання, змонтоване на мікроелектронній базі. Воно пропрацювало із початку пуску обох блоків, звісно ж, фізично і морально застаріло. Результати вимірювання деяких параметрів були низької якості. Безумовно, що технічний прогрес не стоїть на місці: розробляються нові нормативні документи, стандарти та вимоги, в рамки яких застаріле обладнання не вписується, та й багато комплектуючих уже зняті із виробництва.

Саме це і стало приводом для модернізації системи збудження генератора з метою підвищення надійності його роботи. Належало виконати заміну існуючої статичної частини діодної безщіткової системи збудження  на систему збудження нового покоління з використанням мікропроцесорних пристроїв.

- Ми повністю замінили щит збудження, кабельну провідникову продукцію, елементи управління на блочному щиті. Була впроваджена мікропроцесорна система нового покоління, яка уже не має  недоліків на кшталт недостатньої точності реєстрації основних параметрів системи збудження у нормальних та аварійних режимах. Найголовніше, що наразі впроваджено двоканальну схему, - тобто працює два незалежні канали, які автоматично регулюються та у разі необхідності переключаються з одного на другий, - зазначив Олександр Ярощук.

Співрозмовник наголосив і на наявності низки додаткових параметрів, які значно полегшують роботу персоналу, адже система надзвичайно інформативна і дозволяє контролювати у процесі експлуатації показники напруги та струму збудження. Усі несправності виводяться на монітор, встановлений на щиті збудження, - так званій панелі управління, на якій відображено первинну схему з параметрами нормальної експлуатації. Все це може бачити на своїх робочих комп’ютерах  оперативний персонал. У новій системі враховано і доаварійні та аварійні реєстратори, які накопичують та записують інформацію у разі виникнення нештатної ситуації. Також до складу модернізованої системи збудження входять два незалежні комплекти захистів силового обладнання даної системи, комплект засобів вимірювальної техніки. 

Першочергово впровадженню заходу №15212 передувало розроблення відповідних документів: технічних рішень, програми виконання робіт, проектної документації. Останню, зокрема, виконала харківська проектна організація «Теп-Союз». Що стосується виробника та постачальника обладнання, то згідно з договором ним стала чеська фірма «TES VSETIN s.r.o».

- У процесі виконання робіт, які полягали у демонтажі існуючого устаткування системи збудження генератора першого енергоблока, монтажі нового обладнання, налагодженні та індивідуальних випробуваннях, автономних та комплексних випробуваннях, спільно із львівською підрядною організацією «Техенерго» безпосередню участь брав і персонал Хмельницької АЕС, зокрема і електричного цеху. Наші працівники були навіть на заводі у Чехії, де попередньо приймалося обладнання, і це є великим плюсом у їх технічній підготовці, - зауважив Олександр Миколайович.

Так як аналогічний захід із модернізації чекає впровадження і на другому мільйоннику, уже зараз персонал електроцеху ретельно готується до цієї роботи. Завершено розробку проектної документації, закуплено обладнання, заключено договір із налагоджувальною підрядною організацією – працювати буде те ж саме «Техенерго». Що стосується термінів виконання, то вони розтягнуться на весь період ремонтної кампанії, адже низка випробувань здійснюватиметься під час підключення енергоблока до мережі, на певних рівнях потужності, включаючи номінальну.

- Процес доволі складний та тривалий, враховуючи те, що обладнання нове, проте персонал електроцеху успішно справився із поставленим завданням минулого року. В результаті не виникло ніяких нюансів під час проведення випробувань, було проведено навчання та перевірку знань оперативного та ремонтного персоналу. Тому й на другому енергоблоці виконаємо цю роботу на високому рівні, враховуючи набуті знання та вміння, - підбив резюме бесіди Олександр Ярощук.

Тетяна Степанюк