Модернізація інженерно-технічних засобів – веління часу

Володимир Розум очолює службу фізичного захисту ХАЕС з листопада минулого року, але в колективі має значно більший стаж: працював інженером-програмістом, очолював інформаційно-технічний відділ, сім років був заступником начальника СФЗ. Реорганізована служба, як структурний підрозділ ХАЕС, функціонує з 1999 року, у своїй діяльності її персонал керується нормами  базового документа атомників – Закону про використання ядерної енергії і радіаційну безпеку та Закону про фізичний захист.

Як зазначає Володимир Олексійович, Україна – одна з небагатьох країн, де такий закон є та ефективно застосовується. Потужна нормативна база з питань фізичного захисту дає можливість  чітко вибудовувати свою діяльність для досягнення поставлених перед службою цілей. З цією метою у ВП ХАЕС, починаючи з 2000 року, впроваджувалися сучасні комплекси інже­нерно-технічних засобів на центральній прохідній та у реак­тор­ному відділенні першого енерго­блока. Ми, до речі, були перши­ми серед вітчизняних атомних електростанцій, хто ввів у експлуатацію комп’ютеризовані та найбільш досконалі на той час комплекси. Звісно ж, на цьому не зупинилися, маємо сучасний комплекс інженерно-технічних за­­собів у реакторному відділенні другого енергоблока, ще низка проектів пройшла державну експертизу і знаходиться на шляху до реалізації.

– Минув місяць, – зазначає Володимир Розум, – як введено в промислову експлуатацію модернізований комплекс інженерно-технічних засобів першого енергоблока, у якому застосовується сучасне ІР-відеобладнання – і у цьому ми також перші серед українських АЕС. У вересні поточного року плануємо ввести в експлуатацію центральний пульт фізичного захисту.

Модернізації потребує і комплекс ІТЗ реакторного відділення другого енергоблока, адже час не стоїть на місці, і після 16 років експлуатації його технічне оновлення просто необхідне. Як і модернізація комплексу на спецкорпусі, цей проект уже пройшов державну експертизу. Серед важливих завдань – серйозна модернізація центрального контрольно-пропускного пункту, адже відпрацював він уже два своїх проектних терміни.

Заслуга в цьому передусім персоналу служби фізичного захисту, який підтримує його працездатність на належному рівні. У поточному році плануємо довести до логічного завершення питання з проектування нового комплексу КПП-1, а за оптимальних умов, і з підписанням договору на виконання відповідних робіт.

Передбачається, що на центральному КПП працюватимуть 10 турнікетів, зараз їх вісім, відтак зросте пропускна здатність, вдасться позбутися черг, особливо у години масового проходу персоналу. Вже й зараз вживаються відповідні заходи щодо організації підвезення на роботу  підрядного персоналу та перетину ним прохідної з розмежуванням у часі, задіяли навіть 5-й КПП з боку 3-го енергоблока.

– Крім цього, – підкреслює Володимир Олексійович, – на даний час спільно з УВТК і УКБ готуємось до укладення договору щодо проектування додаткового транспортного КПП з можливістю проходу там персоналу. Це необхідно з огляду на виконання робіт зі спорудження комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів. Та й будівництво третього енергоблока, як це передбачає Указ Президента України Володимира Зеленського про невідкладні заходи в енергетичному секторі, таки, сподіваємось, невдовзі розпочнеться. І без додаткового КПП тоді не обійтись.

Як і кожен структурний підрозділ станції, СФЗ не оминули додаткові навантаження, пов’язані із пандемією коронавірусу. Йдеться не тільки про суворе дотримання карантинних заходів персоналом служби, а й контроль за тим, як встановлені обмеження виконують інші.

Нерідко фахівцям групи внутрішньої безпеки доводиться проводити роз’яснювальну роботу з представниками підрядних організацій, які, на відміну від персоналу станції, не завжди з високою відповідальністю ставляться до встановлених вимог. І не тільки тих, що пов’язані з карантином - мають місце порушення пропускного і внутріоб’єктового режиму, які найбільше прослідковуються із настанням планово-попереджувального ремонту. На щастя, це не є масовим явищем, а поодинокі випадки неналежного виконання норм і правил фізичного захисту персоналом ВП ХАЕС чи підрядних організацій вдається оперативно врегульовувати.

З кожним роком статистика за цим напрямком свідчить про позитивні зрушення.Повсякденна багаторічна діяльність служби фізичного захисту з недопущення фактів протиправного поводження з ядерними матеріалами та інших дій, які  б створювали загрозу для станційного обладнання чи об’єкта в цілому – запорука безпечної роботи атомної електростанції. Над вирішенням цих питань персонал СФЗ тісно співпрацює із нацгвардійцями військової частини з охорони АЕС, структурними підрозділами станції. Спільними зусиллями вдається протистояти можливим викликам часу і забезпечувати надійний фізичний захист, що є невід’ємною складовою ядерно-радіаційної безпеки.

Ольга Сокол

Фото Євгена Цибульського