Модернізація повномасштабного тренажера – складова безпечної роботи енергоблока

Паралельно із масштабною заміною та реконструкцією обладнання на першому енергоблоці ХАЕС, в рамках продовження терміну його експлуатації,  модернізації підлягає і повномасштабний тренажер –  аналог блочного щита управління блока №1. У 1997 році його було введено в експлуатацію за сприяння американської технічної і фінансової допомоги. Представники компанії GSE Performance Solution Inc (США), добре знаної в області тренажеробудування, через 20 років знову прибули на Хмельницьку АЕС вже для модернізації ПМТ.

Міжнародний партнер – компанія GSE Performance Solution Inc (США) – майже півстоліття є світовим лідером у тренажеробудуванні. Американські спеціалісти ще в середині 90-х обладнали на ХАЕС повномасштабний тренажер для підготовки оперативного персоналу. Всі ті зміни, які відбудуться на енергоблоці  №1 в рамках продовження терміну, мають бути відображені і на ПМТ, щоб оперативний персонал станції міг навчатися на реальних системах. Американсько-український договір на модерні­зацію хмельницького тренажера був підписаний у листопаді минулого року. Це – четвертий такий проект в Україні. Подібну модернізацію тренажерів компанія провела на одному енергоблоці Рівненської АЕС та двох блоках Південно-Української атомної електро­станції.

Фахівці іноземної компанії надають підтримку і допомогу українським атомникам як у тренажеробудуванні, так і у навчанні оперативного персоналу.  Як і 20 років тому, робота виконується на високому якісному рівні. Оперативники ж Хмельницької АЕС зможуть поглиблювати знання в управлінні енергетичними процесами на модернізованому тренажері світового зразка. У розмові з нами керівник проекту, старший віце-президент компанії Гіл Грейді відзначив, що 20 років тому  вони виконали першу частину проекту.

- Наразі, коли багато систем безпеки на першому енергоблоці  пройшли певний курс модернізації, ми хочемо привести до новітнього рів­ня і тренажер, аби він відповідав існуючим стандартам на ХАЕС. Як відомо, аналог БЩУ включає в себе технічну частину обладнання (контрольно-вимірювальні прилади) та програмну. Програмне забезпечення повинно бути налаштовано так, аби реагувати, як працюючий енергоблок. Отож, нашим безпосереднім завданням є модернізувати ці обидві складові тренажера – і технічну, і програмну. На багатьох тренажерах ми беремо участь у поступовій модернізації з тим, щоб в майбутньому  вони могли правильно працювати. Маємо великий досвід у цій царині, адже за час існування компанії ми побудували понад 170 тренажерів. Зокрема у країнах Східної Європи - Україні, Росії; на даний час маємо проекти в Китаї, Японії. І, звісно, будуємо тренажери у США.

Поділився Гіл Грейді і враженнями, які на нього справила Україна, адже перші його відвідини прийшлися на початок 90-х років минулого століття:

- Так, багато чого змінилося відтоді, коли я вперше побував на будівництві тренажера на Запо­різькій АЕС, а згодом і на Хмельницькій атомній електростанції. Мені приємно бачити, як розвивається атомна промисловість у вашій країні, прогресує, змінюється на краще. Дуже змінився Київ, а от люди лишилися такими ж відкритими, доброзичливими, і мені надзвичайно приємно з вами спілкуватися і працювати.               

Для Хмельницької атомної електростанції даний проект дуже важливий, його реалізація є умовою отримання ліцензії ДІЯРУ на продовження терміну експлуатації енергоблока №1. Про це зазначив керівник проекту від ХАЕС Володимир Ісупов на спільній стартовій нараді.

- Зі своєї сторони колектив Хмельницької АЕС буде всіляко допомагати з впровадженням модернізації тренажера, ми націлені на успішну співпрацю, адже до складу спільної команди входять найкращі спеціалісти навчально-тренувального центру, відділу ядерної безпеки, служби інформаційних технологій, оперативний персонал. Всі спеці­алісти від ХАЕС мають великий експлуатаційний досвід та напрацювання в сфері програмного забезпечення тренажера. Виконанню цього проекту приділяється велика увага і від дирекції «НАЕК «Енергоатом». Наш тренажер після модернізації буде зовсім іншим. Це стосується моделі більш точного розрахунку активної зони,  моделі теплогідравліки першого контуру, перехідних процесів. Буде реалізована модель тренувань зі штатних аварій, зокрема важких. Аналог блочного щита управління першого енергоблока Хмельницької АЕС відповідатиме найсучаснішим світовим вимогам і буде ефективно використовуватись у підготовці оперативного персоналу.

Стосовно часових рамок, роботу планується  виконати до кінця 2019 року і модернізований ПМТ ХАЕС здати в експлуатацію.

Тетяна Степанюк

Фото автора