Модернізація схем релейного захисту і автоматики системи живлення власних потреб 6 кВ на другому енергоблоці

Велика частина технічного переоснащення уже завершена на першому мільйоннику, своєї черги очікує другий енергоблок. Однією з таких робіт є модернізація схем релейного захисту і автоматики системи живлення власних потреб 6 кВ на другому енергоблоці ХАЕС, яка наразі перебуває в зоні посиленої уваги електроцеху атомної станції.

Модернізація комірок комплектних розподільчих установок 6 кВ системи аварійного електропостачання та системи електропостачання власних потреб в частині заміни релейних блоків є частиною робіт з технічного переоснащення обох енергоблоків Хмельницької АЕС, а саме заміни обладнання, що відпрацювало свій ресурс. З огляду на значну вартість даної модернізації впровадження КЗПБ на Хмельницькій АЕС дає можливість виконати реконструкцію релейних блоків на найбільш відповідальних ділянках електрозабезпечення енергоблоків.

- Вищезгаданий захід №15204 КзПБ розроблений вперше?

- Вперше як окремий захід, але цьому передувала значна робота під час будівництва нового приміщення розподільчого пристрою власних потреб загальностанційної резервно-дизельної електростанції. В ньому на той час було змонтовано нові комірки 6 кВ, поставлено нове обладнання, в якому було використано не релейну, а мікропроцесорну техніку. За час експлуатації даного обладнання персонал електроцеху зміг в повній мірі відчути переваги нової техніки та набути досвіду щодо її експлуатації та технічного обслуговування - наголошує заступник начальника електроцеху з монтажу та реконструкції Руслан Ровінський.

- Які її основні особливості та переваги?

- Дану роботу силами спеціалістів електроцеху, підрядних організацій було успішно завершено на першому енергоблоці ХАЕС ще у минулому році. Це був досить об’ємний масштаб роботи, який виконувався на семи секціях 6 кВ (на другому мільйоннику роботу заплановано виконати на дев’яти секціях). Активну участь у цьому заході брали старший майстер дільниці з ремонту та обслуговування власних потреб блоків електроцеху Хмельницької АЕС Іван Безкоровайний, майстер з ремонту систем, важливих для безпеки, Михайло Міхнян та майстер з ремонту систем аварійного електропостачання ЕЦ ВП ХАЕС Анатолій Нікітчук (на знімку). Попередня система, яка використовувала електромеханічне реле, уже морально застаріла (адже вона відноситься до зразка 60-70-х років минулого століття) і відпрацювала  свій 25-річний термін експлуатації. Термін використання нової – 30 років.

Мікропроцесорна техніка – це новий рівень обладнання, нею потрібно замінювати електромеханічну, оскільки її рухомі частини зношуються, підгоряють. А на базі електроніки застосовуються напівпровідникові прилади, які більш надійні і дають можливість дистанційного управління. До прикладу, встановили один мікропроцесорний пристрій, - а він замінив десяток механічних реле. Крім того, що він виконує функцію управління захисту, то ще й моніторить та видає в систему усю необхідну інформацію, до речі, можна порівняти із системою АСКРО, яка контролює радіаційну обстановку. Зараз ми готуємо тендерну документацію, технічні вимоги на монтаж, налагодження, тісно співпрацюємо з УКБ ХАЕС, Київським науково-дослідним і проектно-конструкторським інститутом «Енергопроект», ДІЯРУ.

Усе це передує впровадженню заходу №15204 з модернізації на другому мільйоннику Хмельницької АЕС.

Роботи із заміни релейних блоків КРУ 6 кВ на нові будемо виконувати на зупиненому енергоблоці №2 під час планово-попереджувального ремонту. Впровадження такого заходу підвищує надійність роботи енергоблока за рахунок підвищеного ресурсу роботи мікропроцесорних пристроїв «Діамант» і зниження трудовитрат на ремонт та експлуатацію, що сприяє забезпеченню ядерної і радіаційної безпеки АЕС. Прикладом нам слугує перший мільйонник атомної електростанції, на якому подібні роботи були завершені у минулому році. Там уже встановлені мікропроцесорні  багатофункціональні пристрої з функціями місцевого та дистанційного керування, захисту, автоматики та контролю.

- В новому обладнанні передбачені запобіжники, що виключають несанкціоновані зміни конфігурації пристрою, установок і налаштувань, - розповідає Руслан Ровінський. – Реалізація цього заходу триватиме протягом усієї ремонтної кампанії. Залучатимемо і підрядників, зокрема, на першому енергоблоці такі роботи виконувалися силами львівської організації «Техенерго» та субпідрядної «Електропівденьмонтаж».

- Руслане Едуардовичу, вітчизняні заводи-виробники продукції задіяні у цьому процесі?

- Так, ми давно і продуктивно співпрацюємо з харківським заводом «Хартрон-Інкор», який виготовляє основні мікропроцесорні прилади, київське підприємство «Релсіс» постачає нам електромеханічні реле. Складанням вищеперерахованого обладнання займається Рівненський завод високовольтної апаратури, шафи-ящики якого ми експлуатуємо на наших енергоблоках.

В процесі ремонтної кампанії на другому мільйоннику будуть замінені існуючі релейні шафи комплектних розподільчих пристроїв на сейсмостійкі релейні шафи виробництва саме Рівненського заводу високовольтної апаратури.

Таким чином впроваджений захід підвищить надійність роботи обох енергоблоків, що, з свого боку, сприятиме забезпеченню ядерної та радіаційної безпеки АЕС.

Тетяна Степанюк