Молодi та фаховi

Рада Організації молоді НАЕК «Енергоатом» на базі найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції провела конкурси професійної майстерності між молодими фахівцями чотирьох атомних станцій України, а також представниками «Атоменергомаш» (м. Енергодар) і «Атомремонтсервіс» (м.Славутич).

У конкурсах брали участь молоді фахівці  8 спеціальностей: токар; електромонтер з обслуговування електричного обладнання електростанцій; оператор спецводоочистки; інженер-метролог; електрослюсар з ремонту та обслуговування автоматики та засобів вимірювання електричних станцій; машиніст-обхідник; електрозварювальник ручного зварювання; інженер з експлуатації обладнання АЕС.

На конкурс професійної майстерності з'їхалися найкращі молоді фахівці, які попередньо зайняли перші місця в аналогічних конкурсах на своїх підприємствах.

Конкурсантам належало впоратись з практичними і теоретичними завданнями, проявити наполегливість і розуміння завдання. Теоретична частина містила питання базового рівня знань з охорони праці, техніки безпеки, радіаційної і пожежної безпеки. Практична частина включала завдання, аналогічні роботам, які входять в посадові обов'язки учасників. Хмельницьку АЕС представляли:  інженер 1 категорії  з експлуатації устаткування АЕС Володимир Сухопара,  лаборант хімічного аналізу Юлія Верешко, дезактиваторник Дмитро Ксьондз, черговий дозиметрист Віталій Романенко, електрослюсар з обслуговування автоматики та засобів вимірювання Ігор Алексейчук, електрозварювальник ручного зварювання Роман Гончарук, токар Роман Самчук, електромонтер з обслуговування електроустаткування електростанцій Василь Довгушко. За словами наставників, їх молоді підопічні показали досить високий рівень у своїх професіях. У процесі змагання учасники вдосконалювали професійні навички, теоретичну підготовку та вміння застосовувати знання на практиці. Крім того, вони обмінялись досвідом у виконанні тих чи інших завдань. Відома дилема засвідчує, що коли у нас є по яблуку і ми обміняємось ними, то матимемо по одному яблуку, якщо у нас є знання, і ми ними обміняємось, - вони подвояться.

За словами керівника нашої делегації провідного інженера управління реактором Євгена Круглова, всі учасники конкурсу ще до змагань встигли перезнайомитись, в ході екскурсії по Запорізькій АЕС мали можливість порівняти певні підходи до організації праці, оцінки фахових знань на своїх майданчиках і на ЗАЕС. Дуже змістовними і корисними були відвідини гідротехнічних споруд, повномасштабних тренажерів у навчально-тренувальному центрі. Конкурсанти разом з іншими енергодарцями повболівали за учасників змагань на байдарках, що проводились того дня.

На безкомпромісну, чесну, фахову, вільну від заздрощів боротьбу налаштовували конкурсантів керівники найбільшої атомної електростанції Європи. Відзначалось, що  конкурс професійної майстерності серед молодих працівників НАЕК «Енергоатом» спонукає до відповідальності, оскільки плани, які стоять перед галуззю, належить  реалізовувати  за безпосередньої участі фахової, добре обізнаної у ядерних технологіях молоді. Завдання правонаступників зберегти кращі традиції, які є в кожному підрозділі атомних станцій. Участь у подібних змаганнях стимулює молодих праці­вників на підвищення освітнього рівня та професійної кваліфікації.

Оцінювала знання і майстер­ність комісія із висококваліфікованих фахівців атомної галузі.

І, за свідченням журі та самих конкурсантів, боротьба була безкомпромісною. Враховувались швидкість, точність, аргументованість дій, дотримання правил техніки безпеки і багато інших аспектів. Приміром, зварювальники доводили свій професіоналізм і навички два дні. Дозиметристи і дезактиваторники, як мовиться, демонстрували знання і навички в умовах «наближених до бойових».

Треба відзначити, що господарі – конкурсанти із ЗАЕС, - підготувались за всіма параметрами і, напевно, несподіванок для них не було, адже з восьми конкурсів вони були кращими у п’яти. Три перших місця вибороли южноукраїнці. Тож, цього разу саме у цих команд кращі позиції у конкурсі.

Представники Хмельницької АЕС мають одне друге місце, - відзначився електромонтер з обслуговування електроустаткування електростанцій Василь Довгушко; чотири третіх: призерами стали електрозварювальник ручного зварювання ЕРП Роман Гончарук, електрослюсар з обслуговування автоматики та засобів вимірювання Ігор Алексейчук,  дезактиваторник ЦДПРВ Дмитро Ксьондз та інженер з експлуатації устаткування АЕС Володимир Сухопара; та три четвертих - лаборант хімічного аналізу Юлія Верешко, черговий дозиметрист Віталій Романенко і токар Роман Самчук. Останній зовсім не засмучений подібним розкладом, бо лише другий  рік, як влився в трудовий колектив станції, і вже демонструє результати, що дозволяють боротись з досвідченими токарями. Він переконаний, що саме у боротьбі, конкурсних змаганнях набувається така форма, такий заряд позитивних емоцій, який штовхатиме на самовдосконалення, поглиблення знань і навичок.

Віктор Гусаров