Чвертьвiковий, мунiципальний

Муніципальний духовий оркестр м. Нетішин  відзначає чвертьвіковий ювілей.

1 квітня 1994 року за ініціативи тодішнього завідуючого відділом культури А.Сиваківського при відділі культури організовано цей колектив. А вже через півроку постановою колегії обласного управління культури №20 від 19 жовтня оркестру присвоєно звання “Народний самодіяльний”.

З нагоди ювілею 22 листопада у Палаці культури пройшов концерт духової музики від знаного колективу під керівництвом диригента Миколи Матвійчука.

У день ювілею в затишній залі зібралися почесні гості, друзі, колеги та поціновувачі духової музики. Талановиті музиканти підготували надзвичайно яскраву концертну програму. Зі сцени звучали сучасні та класичні твори. Кожна мелодія звучала по-осо­бливому урочисто.

Було в цей день чимало нагород та відзнак, вітань колег із місцевих закладів культури, почесних гостей, які завітали на свято з інших міст. Та найвища серед них – любов і вдячність мешканців рідного міста, шанувальників, яких з року в рік стає все більше. Муніципальний духовий оркестр вкотре вразив глядачів вишуканим музичним смаком. Натхненна атмосфера на сцені передалася і в залу.

Першим керівником та диригентом оркестру був Микола Буріченко. З 1996 року впродовж більш як десятиліття на чолі оркестру  колишній військовий музикант, випускник Харківського інституту культури Георгій Лисий.

В оркестрі грали працівники ВП ХАЕС, колишні військові музиканти, вчителі загальноосвітніх закладів, викладачі школи мистецтв. Багато хто двічі на тиждень добирався (а коли виступи, то і частіше) із Славути, Острога та сіл цих районів автобусом чи електричкою, навіть велосипедом.

Олександр Баландін, Петро Щербачук, Ігор Ящук, Віктор Давидюк, Володимир Савчук, Ігор Козачок, Володимир Борінов, Тетяна Костіна, Руслан Балаушко, Анатолій Кулик, Вікентій Бершеда – далеко не повний перелік прекрасних музикантів, що є славою колективу.

Оркестр – постійний учасник масових заходів. Традиційно артисти духового оркестру звітують концертними програмами перед жителями міста. У репертуарі твори крупної і середньої форми на теми українських народних пісень, пісень січових стрільців, марші українських композиторів, твори В. Івасюка, П. Поклада, О.Злотника.  Понад 120 творів різного характеру вітчизняних і зарубіжних композиторів, класична, народна та сучасна естрадна музика характеризують колектив, як різнобічний та професійний. Такі знані твори, як "Боже великий, єдиний" М.В. Лисенка,  "Пассакалія" Ф. Генделя,  балетна музика з опери «Фауст»  Ш. Гуно,  марш "Богдан Хмельницький" К. Данькевича, "Стрілецька фантазія" Ш. Чіхрадзе,  "Гопак" з балету "Гаяне" А. Хачатуряна, "Галоп" Ю. Кв’ятковського,  "Вечір з ковбоєм" М. Безушкевича, «Пісня про полковий оркестр» Ю. Гуляєва та інші, заслужено підносять оркестр до числа солідного колективу.  В репертуарі  твори Д.Россіні, Д.Гершвіна, Ж.Бара, І.Штрауса, С.Заславського, П.Ніщинського, П.Майбороди, І.Шамо, Г.Свіридова...

Муніципальний духовий оркестр є постійним учасником обласних та регіональних фестивалів духової музики. Входить у число кращих в області.

Муніципальний оркестр з кожним роком завойовує нових шанувальників, знаходить визнання не тільки у нашому місті.

За багаторічну сумлінну працю, професійну майстерність та з нагоди відзначення 25-річного ювілею муніципального духового оркестру Почесними грамотами виконавчого комітету міської ради та цінними подарунками, а також Почесними грамотами управління культури виконавчого комітету були відзначені учасники колективу.

Фото Віктора Гусарова