Тридцять, це тiльки початок

На минулому тижні Музей книги та друкарства міста Острога відзначав своє тридцятиліття. З нагоди цієї події комунальний заклад „Державний історико-культурний заповідник міста Острога”,  Рівненська обласна рада та Музей книги та друкарства  провели ІІІ наукову конференцію на тему „Волинська книга: історія, дослі­дження, колекціонування”.

До древнього міста приїхали гості, серед яких були дослідники книги, історики, директори музеїв, науковці, фахівці, в тій чи іншій мірі  причетні до книжної справи.

Директор Музею книги та друкарства  Світлана Позіховська у вступній промові відзначила:

- Не дивлячись на те, що книга, як один із найвеличніших винаходів людства, надзвичайно поширена та дуже шанована як джерело знань та спосіб зберігання і передачі інформації, духовний наставник, друг і порадник,-  музеїв, присвячених її Величності Книзі, не так вже багато.

Музей книги та друкарства м. Острога створено як відділ Острозького краєзнавчого музею наказом Міністерства культури  УРСР за дорученням Ради Міністрів УРСР на кошти Товариства любителів книги СРСР та УРСР і відкрито 10 грудня 1985 року.

В основу експозиції покладено значну книжкову колекцію, початки формування якої пов’язані з діяльністю Братства імені князів Острозьких, що поставили собі за мету відродити історичний музей та бібліотеку.

Найактивніший період комплектування збірки – 1970-1990 роки, коли книги до музею надходили завдяки плідній співпраці з обмінно-резервними фондами великих бібліотек – ім. М. Салтикова-Щедріна (Ленінград), ім. В. Леніна (Москва), ім. В. Вернадського (Київ), ім. В. Стефаника (Львів), ім. В. Короленка (Харків), Історичної та Парламентської бібліотек (Київ), бібліотеки держуніверситету ім. І. Франка (Львів).

Значну кількість богослужбової літератури було отримано в результаті обстеження культових споруд на території Рівненської, Хмельницької, Тернопільської областей; ряд кириличних стародруків було придбано в родинах священиків. Закупка експонатів також зіграла свою роль у поповненні книжкової колекції: частину книг було закуплено у жителів Острога, декілька  - в букіністичних магазинах  Москви. Велику допомогу у комплектації збірки надало Товариство книголюбів, передавши свого часу підбірку  у кількості 250 факсимільних видань букварів мовами народів СРСР 1970-х років, колекцію радянських мініатюрних видань.

На сьогодні збірка нараховує 4 900 книг, що є експонатами основного фонду музею, в тому числі майже півтори тисячі стародруків ХVІ-ХVІІІ століть та майже 150 рукописів ХVІ-ХХІ століть.

Тридцятилітня історія Музею книги і друкарства, довела, що своєю діяльністю може відкривати історичну правду, формувати новий погляд на історію і культуру Волині, її зв’язок із Західною Європою, розвиток культур різних народів, що проживали на цій території, переписували і друкували книги та послуговувалися ними.

З відкриттям Музею книги і друкарства виникла тісна співпраця  обласної бібліотеки з музейниками. Числен­ні семінари в Острозі, на які запрошувалися бібліотекарі та науковці з різних областей України та з-закордону, дали можливість налагодити тісну і конструктивну співпрацю, яка широко висвітлюється на сторінках збірників, книг, у часописах, значно розширила асортимент джерел, якими послуговуються бібліографи для обслуговування користувачів бібліотек.

Активність науковців музею, широта діапазону досліджень і досліджувальних об’єктів є актуальними і результативними. Завдячуючи науковим розвідкам доступними стають нові відомості про колекції книг.

Наукова і просвітницька діяльність працівників музею тісно поєднані з іншими музеями України, зокрема з Нетішинським міським краєзнавчим музеєм. Протягом останніх років ця співпраця значно розширилася і набула системного, цілеспрямованого та результативного характеру. Наглядним прикладом є спільні виставкові проекти. Вперше такий проект, як одноденна книжкова  виставка, був реалізований у Нетішинському музеї у квітні 2003 року. Виставка була присвячена Міжнародному дню книги і  демонструвала книги-мініатюри. Наступного року відбулась виставка букварів України та світу. Відвідувачі виставки змогли познайомитись із 47 експонатами  цієї незвичної виставки, серед яких «Часослов», факсимільні копії Острозького букваря Івана Федорова 1578 року, букваря Лаврентія Зизанія 1636 року...

         У квітні  2005 року відбулась  виставка „Книги, обпалені війною”. В експозиції були виставлені книги видатних українських письменників, поетів, журналістів, які жили і творили у роки війни.

 „Біблія – книга книг” – так називалась виставка, яка експонувалась у 2006 році і була приурочена  Дню слов’янської  писемності і культури. Книга книг (Біблія) багато століть поспіль привертає до себе увагу: одних  - з релігійних, інших - з історичних чи філософських міркувань...

У  2014 році у виставково-лекційній залі були презентовані дві виставки. Спочатку була розгорнута одноденна виставка до 200-річчя від дня наро­дження Тараса Шевченка, на якій експонувалися „Кобзарі”, –  сорок  Шевченкових книг, серед яких були унікальні: факсимільна копія першого видання „Кобзаря” 1840 року, оригінали 1876, 1884 років видання... Згодом працювала виставка „Апостолів” різних видавництв – священно-богослужбових книг про діяння апостолів, де було представлено десять раритетних стародруків.

 2015 рік був насиченим у реалізації спільних проектів. Спочатку була презентована тра­диці­йна одноденна виставка,  присвячена Дню Європи та зародженню книгодрукування у Західній Європі. Ще один  міжмузейний проект реалізується віднедавна. Це „Осанна – жінці”, а також виставка ікон „Святі жони – охоронці роду” із фондів Музею Волинської ікони, Рів­ненського обласного краєзнавчого музею, Державного історико-культурного заповідника м. Острога.

 Про все це присутні довідались із промови директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксани Кононюк, яка відзначила плідність такої співпраці, високий коефіцієнт корисної дії.

Програма наукової конференції була плідна на виступи учасників, які представляли  різні регіони України. Учасникам заходу  презентували Третій науковий збірник, який побачив світ напередодні ювілею Музею книги та друкарства. У цьому, вже раритетному, виданні  незлим тихим словом згадується і редактор газети „Перспектива” Віктор Гусаров”. Минулого року до читача потрапили його поетичні збірки «Весна прийде» та «По улице Высоцкого», про які розповідається на сторінках названого видання. Відтак він  певною мірою причетний до  поповнення і оновлення фондів нетішинської бібліотечної системи, популяризації художнього слова. І можна констатувати, що його ім’я закарбоване в історії Волинської книги.

Кеннет Хадсон, англійський журналіст Бі-бі-сі, консулат ЮНЕСКО, автор багатьох книг про музей, писав: «Музей існує не тільки для задоволення своїх працівників... Хороший музей – це такий музей, з якого людина виходить трішки щасливішою”.

Віктор Войковський

Фото з архіву редакції