Скарбниця  історичних  знань про  місто

Історія Нетішинського міського краєзнавчого музею сягає початками 1994 року, коли в місті енергетиків було зареєстровано краєзнавчий центр-музей як позашкільну виховну установу. Його директором стала Галина Йосипівна Фурманчук. У зв’язку з від­сутністю експозиційної пло­щі для проведення виставкової діяльності, за сприяння тогочасного міського голови Івана Васильовича Гладуняка, центру-музею було надано приміщення нинішньої мистецької галереї «Арт-Пласт». У 1997 році краєзнавчий центр-музей пройшов реєстрацію як музей при освіті. В тому ж році, 30 вересня, розпочала свою ді­яльність галерея «Арт-Пласт». 19 вересня 2000 року рішенням тринадцятої сесії Нетішинської міської ради ХХІІІ скликання краєзнавчий центр-музей перепрофільований у міський краєзнавчий музей. Урочисте відкриття його експозиції відбулося 27 вересня 2001 року. Ця подія зафіксована на різних світлинах і до сьогодні пам’ятна небайдужим нетішинцям, зберігачам історичних миттєвостей. Зазначимо, що за 15 років заклад став востребуваним, знайшов своїх поціновувачів, добився визнання у музейному середовищі України. 

Експозиція нетішинського­ музею розміщена у прибудові до першого поверху житлового будинку і представлена вісімнадцятьма експозиційними залами, які відображають основні напрямки історії, етнографії та природи регіону. В залі «Археологія та давня­ історія», крім іншого, експонуються унікальні матеріали з палеолітичної стоянки на хуторі Співак Ізяславського району та знахідки з курганів східнотшинецької культури бронзового віку з урочища Козацькі могили поблизу Нетішина.

Природнича експозиція укомплектована численими зразками об’ємного та плоского гербарію рослин регіону та чучелами птахів і тварин краю. Академічні колекції та місцеві зразки представлено в залах «Систематична мінералогія», «Історична геологія та палеонтологія», «Будова Землі та геологічні процеси». Серед експонатів цих залів примітна своїми розмірами колонія коралів типу Favosites Gothlandicus Lm., скам’янілості, кістки викопних тварин тощо.

Етнографічні матеріали – предмети побуту, одяг, знаряддя праці, посуд тощо відображають культурний розвиток людності краю у минулому та на сучасному етапі. У залах ремесел та промислів представлено ткацтво, бондарство, гончарство та плетіння з еластичної сировини. Близьким до попередніх є зал «Шлях хліба», де представлено знаряддя праці та предмети домашнього вжитку, пов’язані з хліборобством.

Окремі зали музею представляють історію сіл Нетішина та зниклої Дорогощі, яка сягає XVI – XVII ст. Тут же експонується копія однієї з перших відомих на сьогодні мап Нетішинського господарства від 1813 року. Про недалеке минуле нашого міста й атомної електростанції розповідає зал «Історія міста Нетішина та Хмельницької АЕС», в цент­рі якого – модель ядерного енергоблока типу ВВЕР-1000, що експлуатуються на ХАЕС. Доповнює історичний блок експозиція «Історія грошової справи», що представляє епізоди з історії грошового обігу як нашої держави, так і її найближчих сусідів. Відвідувачів приваблюють монети стародавньої Греції та Риму, Крим­ського ­ханства. Доповнюють названу експозицію бойові та ювілейні ордени і медалі, військові знаки роз­різнення тощо.

Шляхом архівної евристики, польових археологічних, геологічних, ботанічних експедицій та розвідок, етнографічних пошуків музей проводить діяльність з вивчення історії, культури та природи регіону. В другій половині 90-х рр. ХХ ст. та на початку 2000-х музеєм здійснено низку археологічних досліджень околиць регіону, які проводились спільно з Інститутом археології НАН України. Особливо ефективними стали розкопки курганів східнотшинецької культури бронзового віку та зольників епохи раннього заліза на східних околицях міста, знахідки з яких стали прикрасою музейної експозиції. Значна увага приділяється вивченню флори краю, для чого у співпраці з Ботанічним музеєм ННПМ НАН України здійснюються виїзди до за­повід­них територій мікро­регіону. Музей взяв участь в комплексній експедиції до Національного природного парку «Подільські Товтри». Музей працює в напрямку розширення відомостей з минулого Нетішина та навколишніх населених пунктів.

Результати діяльності музею відобразилися в статтях у спеціальних виданнях, конференційних збірниках, регіо­нальній пресі. У 2002 році на базі музею відбулася обласна конференція «Природа Хмельниччини: потенціал, охорона, проблеми»; у 2004 році в музеї проведено конференцію «Південно-Східна Волинь в контексті давньої та середньовічної історії України», а 2011 року в закладі відбулася ІІ історико-крає­знавча конференція «Південно-Східна Волинь в контексті історії України» (до 10-річчя відкриття експозиції міського краєзнавчого музею м. Неті­шина), а також другий етап регіональної науково-практичної конференції «Екологія Малополіського Погориння в умовах зростаючого антропогенного впливу» (15-16 грудня 2011 року, м. Славута – м. Нетішин).

Видруковано п’ять випус­ків «Вісника Нетішинського краєзнавчого музею», який став важливим кроком на шляху­ розвитку локального та загальноукраїнського крає­знав­ства. Опубліковано у спів­автор­­стві книгу «Старий Кривин­: дослідження та матеріали з історії Південно-Східної Волині». Вийшов друком­ посібник з історії Нетішина. Протягом 2007 – 2008 років музей упорядкував два випуски альманаху «Неті­шинських талан­тів дивоцвіт», до яких увійшли твори нетішинських авторів та відомості про талановитих людей міста. Науковці закладу долучилися до підготовки історико-меморіального ви­дан­ня «Книга пам’яті та поваги. Нетішин. Солов’є. 1939 – 1945 рр.».

Тісна співпраця музею з Хмельницькою АЕС сприяє вивченню діяльності трудового колективу станції, збереженню знань про найбільше підприємство краю. То ж успіхів вам, музейники, подальшої плідної творчої роботи!