М’яч – на боці невмолимого суперника…

Матеріал про Василя Валентиновича Мазурова мав з’явитись перед новорічними святами. Наш позаштатний ко­респондент Петро Шелепало зустрівся з тренером, аби розповісти про життєвий шлях наставника плеяди волейболістів Нетішина. Нам було відомо, що Василь Валентинович має проблеми із здоров’ям. Але, що життя цієї прекрасної людини  обірветься так раптово…

…Чверть віку Василь Валентинович Мазуров віддав вихованню майстрів волейбольної еліти. Нині у чемпіонаті України чоловіча команда вихованців КДЮСШ ППО ХАЕС грає у «Другій лізі – Дмарт», а жіноча – у «Першій лізі – Дмарт/ 2021-2022». Василь Валентинович зробив усе, аби у місті полюбили цю гру так, як любив її він. В.Мазуров починав з плавання, згодом займався у кінноспортивній школі, однак вибір зробив на користь волейболу. Зарекомендувавши себе у ДЮСШ на базі обласного спортивного товариства «Динамо», він залучається до складу збірної Тамбовської області. Брав участь у Всеросійських і Всеукраїнських змаганнях. А в 1970 році стає чемпіоном Центрального товариства «Динамо». У 1972 році він закінчив школу і став курсантом Тамбовського військового авіаційно-технічного училища ім. Ф.Е.Дзержинського. Був одним з ініціаторів створення волейбольної команди училища, а згодом став капітаном команди і взяв участь у окружних змаганнях і першості Збройних Сил Радянського Со­юзу серед вузів.

Закінчивши 1975 року військовий заклад, Василь Валентинович служив у   Старокостянтинівському гарнізоні Прикарпатського військового округу. Саме роки служби з 1975 по 1993 були для нього особливими, бо, виконуючи бойові завдання, Василь Валентинович не полишав і занять з волейболу. Мазуров створив чоловічу волейбольну команду, в якій був граючим тренером.

Окрім того, у складі команди СК «Вінниця» взяв участь у першості Збройних Сил СРСР.У 1983-1984 рр. виконав норматив кандидата у майстри спорту. Починаючи з 1993 року, після звільнення з лав Збройних Сил України включно до 1996 року працював тренером з волейболу у Старокостянтинівській ДЮСШа. Вихованці цієї спортшколи Сергій Нич, Олек­сій Полупан, Едуард Бистрицький, Станіслав Падима в різні роки входили до складу юнацької збірної України, грали за команди майстрів «Прикордонник-Новатор» (м. Хмельницький) і «Динамо» (м. Житомир). Мазуров працював також  тренером юнацької збірної Хмельницької області, яка 1994 року стала бронзовим призером Перших кадетських ігор України.

Починаючи з 1996 року Ва­силь Валентинович піднімає волейбол у місті енергетиків. Спочатку працює тренером КСК «Енергетик», а згодом стає тренером КДЮСШ ППО ХАЕС.  2008 року йому присвоюють кваліфікацію тренера вищої категорії. Команда юнаків 1983-1984р.н. народження під керівництвом В.Мазурова стала призером обласних змагань, а команда юнаків 1986-1987р.н. була срібним призером першості України 2000 року.

Команда  ХАЕС є неодноразовим чемпіоном спар­такіади серед атом­них станцій. А збірна ХАЕС – постійний учасник чемпіонатів України у аматорській лізі. 2006 року команда виборола друге, а в 2007 році 3 місце в групі. Згодом команда ХАЕС стала чемпіоном України серед ФСК і спортклубів. В осінньо-зимовому періоді 2008-2009 рр. команда ХАЕС  грала в аматорській лізі  України з волейболу.

Ряд вихованців Мазурова ви­ступали за команди майстрів. Так Ігор Антонюк у складі команди «Маркохім» м.Марі­уполь і «Будівельник-Динамо» (м.Чернівці) став чемпіоном України, був призером чемпіонатів України, гравцем молодіжної збірної України, учасником чемпіонатів Європи і Універсіади, є майстром спорту.Станіслав Зеленецький – чемпіон України в сезоні 2007-2008 років у складі команди «Локомотив» м. Київ, також майстер спорту.В різні роки в командах майстрів грали Олександр Житовоз, Ігор Нікітчук, Ігор Антонюк, Роман Адамчук, Олександр Федорчук, Артем Кобер­ник.

Вихованці нетішинського волейболу захищали честь різних вищих навчальних закладів. Так, Олександр Житовоз, Ігор Нікітчук, Роман Гусєв, Володимир Стецюк, Іван Маркевич, Сергій Лукащук, Євген Перець, Юлія Ковальчук представляли рівненські виші.Олександр Шелепало і Людмила Гуменюк були кращими гравцями команди Національного університету «Острозька академія», а Роман Адамчук, Денис Гайдиш, Станіслав Зеленецький, Тетяна Поліщук, Ганна Самойлюк були лідерами команди Київського політеху. Андрій Самойлюк і Кирило Щербінін захищали честь відповідно Вінницького політеху і Харківського інституту радіоелектроніки. В м.Торонто (Канада) продовжила свою волейбольну кар’єру Лера Михайленко, в Обнінську (Росія) – Іра Седнєва.

Когорта гарних спортсменів виступає нині. Серед них незмінний капітан чоловічої команди Володимир Березський, гравці Олександр  та Вадим Матвійчуки, Юрій Кастрам. В жіночому розряді знані Юлія Зощук, Марина Нагорна, Аліна Степанюк, Анастасія Мазур, Євгенія Григоренко, Олена Носонець, Юлія Годнєва, Дарина Троцюк, Олександра Чернова…

Трудяться в колективі ХАЕС та демонструють прекрасну форму, граючи за збірну ХАЕС-НАЕК Олександр Чернюк, Іван Романчук, Дмитро Олійник, Андрій Самойлюк, Ігор Нікітчук, Євген Перець, Іван Маркевич, Андрій Орловський, Артем Філінюк, Олександр Гелент, Василь Болотюк…

Кожен із названих спортсменів отримував наста­нови від прекрасного тренера і людини високої душі Василя Валентиновича Мазурова…

Він залишається у грі, назва якій – вдячна пам’ять.