Місія технічної підтримки на ХАЕС

У вівторок на ХАЕС розпочала роботу місія технічної підтримки ВАО АЕС-МЦ за напрямком «Підготовка обхідників (польових операторів) АЕС з використанням комп`ютерних навчальних систем». У перший же день роботи експертів з ними зустрівся генеральний директор станції Микола Панащенко. Він розповів учасникам місії про історію розвитку підприємства, основні віхи, які стали визначальними у трудовій біографії колективу енергетиків, їх зусилля, спрямовані на вирішення будівництва нових потужностей.

На момент зустрічі обидва наші енергоблоки були в роботі, щоправда на повній потужності лише другий, а перший працював в режимі диспетчерського обмеження. Попри те, що мільйонник у нормальному технічному стані і цілком спроможний видавати, як зазвичай, 23-24 мільйони кіловат-годин електроенергії на добу, зниження потужності вимушене. Бо на відміну від наших енергетичних установок лінії електропередач у регіоні такою продуктивністю й технічною готовністю похвалитися не можуть. Подібне заручництво триває не один рік і вся надія енергетиків на будівництво нової лінії, а поки що ситуація далека від бажаної.

Тим не менше атомники непогано відпрацювали минулий рік, маючи в своєму активі 13 мільярдів 672 мільйони кіловат-годин електроенергії, досягши майже 80% коефіцієнту використання встановленої потужності, при цьому на першому енергоблоці він склав 84,6%, на другому – 71,7%. Загальний показник по станції дозволив посісти нам першу рейтингову позицію, на Запорізькій АЕС, яка стала другою, він трішечки менший. За цими ж параметрами закріпився на першій позиції енергоблок №1 ХАЕС, впевнено обійшовши усі інші діючі ядерні установки на вітчизняних АЕС.

Проаналізував генеральний директор порушення в роботі, які мали місце в минулому році, вплив на довкілля, інші складові виробництва. Він висловив впевненість, що проведення місії сприятиме покращенню роботи на станції за напрямком підготовки обхідників (польових операторів) АЕС з використання комп`ютерних навчальних систем.

Свою роботу місія завершила у четвер, провівши підсумкову нараду, на якій сторони обмінялися думками стосовно проведеної роботи.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва