М’ячі у подарунок,  а на доданок - рекорд

У кожного з нас є своя маленька батьківщина, де зроблені перші кроки, де були почуті напутні батьківські слова на початку стежини у доросле життя. Для кореспондента газети «Перспектива» Олександра Шустерука вона визначається населеним пунктом з лаконічною назвою – Оженин. Тут він закінчив школу. Коли у Олександра виникла чергова ідея створення проекту для «Книги рекордів України», вирішив, що втілюватиме її саме в рідній школі. Перед цим відбулися зустрічі із директором місцевої загальноосвітньої школи, сільським головою. Тоді ж у територіальної громади виникла ідея акцію провести в рамках святкування дня села, перша письмова згадка про яке датується 1534 роком.

Коли розпочалось в селі святкування, піраміда висотою три метри вже була готова для оглядин. Щоб документально зафіксувати досягнення місцевих освітян та учнів, на свято прибув  представник «Книги рекордів України»  заслужений діяч мистецтв Віталій Іваницький. Під час виступу, привітавши мешканців села з чудовим святом, він запевнив присутніх у тому, що цей день увійде в історію не тільки села Оженин, але й України. Віталій Миколайович продемонстрував сертифікат, у якому зазначається, що 25 вересня в Оженині створено піраміду висотою 3 метри з  1627 кулькових ручок, які прикріплені до тонкої металевої основи по всій поверхні чотирьохстороньої піраміди. Загальна протяжність їх викладання становить 228 метрів. Під оплески присутніх він вручив диплом за сприяння в організації рекорду  Оженинській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 (директор – Ніна Дрозд, завуч – Олександр Дрозд), Оженинській територіальні громаді (голова сільради – Володимир Ярошик, секретар – Алла Дика)  та  автору проекту  – кореспонденту газети «Перспектива» Хмельницької АЕС Олександру Шустеруку.

Вітаючи оженинців із святом, Олександр Шустерук зазначив, що піра­міда з кулькових ручок ще ніде не була продемонстрована. Оженинці – перші, і цим вони мають пишатися. Далі він нагадав, що село прославляють його талановиті мешканці. Зокрема, під час регіонального конкурсу «Атомна енергетика і ми», який щорічно організовує і проводить Хмельницька АЕС, учні Оженинської школи №2 Володимир Ярошик (онук сільського голови) та  Вадим Олійник завойовували гран-прі. Творча робота Володимира експонувалась у Третьяковській галереї. Її копія сьогодні прикрашає офіс генерального директора ВП ХАЕС Миколи Панащенка. Оженинські учні  перемагали і в інших номінаціях.

Олександр Шустерук прибув не з порожніми руками, а з набором футбольних м’ячів, які надала Хмельницька АЕС. Він побажав, щоб у його рідному селі зростали такі спортивні таланти, як Віталій Косовський, що свою футбольну кар’єру розпочав із дитячо-юнацької спортивної школи міста Острога, а член збірної України з футболу, гравець «Шахтаря» Дмитро Чигиринський – із Ізяслава. Показовим є те, що вихованці школи напередодні стали переможцями  турніру з футбо­лу серед шкільних команд Острозького району.

Зауважимо, що Олександр Шустерук неодноразово презентував Хмельницьку АЕС на різних форумах. Під час науково-практичної конференції  на фестивалі сала в Луцьку він виступив із допо­віддю: «Використання продуктів переробки сала під час планово-попереджувальних ремонтів на ХАЕС», згодом була демонстрація стендів із інформацією про діяльність електростанції. Віталій Іваницький зазначив, що саме так слід пропагувати роботу ХАЕС, адже такі фестивалі мають міжнародний статус. Він запросив Олександра Шустерука взяти участь у шостому фестивалі і знову нагадати про електростанцію. Торік Віталій Іваницький відвідав Нетішин, де фіксував «Найбільший автограф у світі», який презентували атомники.

Іван Глушман, 

Віктор Войковський