Кожна місцина у нашій державі славиться відомими земляками, які внесли свою лепту у розвиток культури і мистецтва. Чимало непересічних людей прославили Буковину. Саме тут, у містечку Вижниця, 1966 року молодим музикантом Левком Дутківським було засновано вокально-інструментальний ансамбль «Смерічка». Цьому колективу судилося зробити прорив у розвитку сучасної української пісні та її популяризації на міжнародному рівні. Показовим є те, що зі «Смерічки» розпочалася пісенна кар’єра Назарія Яремчука та нашого земляка з Ізяславського району Василя Зінкевича. На Чернівеччині народились композитор Володимир Івасюк, музикант Ян  Табачник, співаки Павло Дворський, Софія Ротару, Ані Лорак та інші.

Нещодавно культурно-мистецька громадськість України відзначила 60-ту річницю від Дня народження Назарія Яремчука. Низка заходів була організована  в місті Чернівці, де у обласній філармонії працював легендарний співак.

 

ОСНОВА  ЕКСПОЗИЦІЇ –                     ПЛЕЯДА  СЛАВНИХ  БУКОВИНЦІВ

На гостини до Чернівецького обласного краєзнавчого музею завітали співаки, науковці, представники ЗМІ, які добре знали Назарія Яремчука. Тут, в одному із виставкових залів, представлено цінні експонати, фотодокументи, які розповідають про історію розвитку сучасної популярної пісні на основі творчої діяльності Володимира Івасюка, ансамблю «Смерічка», Софії Ротару та Назарія Яремчука, інших діячів культури. В музеї прозвучали спогади про талановиту людину, яка своїми щирими піснями зачарувала не одне покоління. Про Назарія поділились спогадами його дружина Дарина, учасники дуету «Писанка», почесні гості фестивалю.

Під час урочистостей автору цих рядків було довірено провести презентацію поштової марки «45 років. Ансамбль «Смерічка» Левка Дут­ківського», спонсором випуску якої виступив профком Хмельницької АЕС. Марку видруковано з допомогою Львівської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта». Як визнала під час цієї події науковий працівник музею Євдокія Гаврищук, блок таких марок є цінним експонатом і займе своє належне місце в експозиції.

-Я вдячна колективу Хмельницької АЕС за небайдужість до історії культури і мистецтва нашої держави і Буковинського краю, - сказала Євдокія Іванівна.

За дорученням редакційної колегії Національного проекту «Книга рекордів України» автор цих рядків провів реєстрацію унікального рекорду ансамблю «Смерічка», засновником якого є композитор Левко Дутківський: «Дві перемоги поспіль від початку заснування пісенного фестивалю «Пісня року» в Радянському Союзі».

У 1971 році пісня Володимира Івасюка «Червона рута» вихорем увірвалась на простори Радянського Союзу. Вона зазвучала від Прибалтики до Далекого Сходу. Феноменом є те, що багато людей, співаючи її, не завжди розуміли­ значення всіх слів. У фінальній  частині першого пісенного фестивалю, який проходив у концертній залі телестудії Остан­кіно, її виконали солісти ансамблю «Смерічка» Наза­рій Яремчук, Василь Зінкевич та автор Володимир Івасюк.

З другого пісенного фестивалю «Смерічка» знову повертається із тріумфом: пісня Володимира Івасюка «Водограй» стає «Піснею року-72». У Москві її представила «Смерічка» із солістами Назарієм Яремчуком та Мирославою Єжиленко. А була ще одна перемога цього колективу у Всесоюзному конкурсі «Алло, ми шукаємо таланти», який вів відомий, як сьогодні прийнято казати, шоумен Олександр Масляков.

Науковий працівник Черніве­ць­ко­го обласного краєзнавчого музею Євдокія Гаврищук повідомила, що за побажанням засновника ан­самблю «Смерічка» Левка Дут­ків­ського, документ Національного­ проекту «Книга рекордів України» стане цінним музейним експонатом. Це також данина па­м`яті про Назарія Яремчука.

 

ПІСЕННОМУ  РОДУ

НЕМА  ПЕРЕВОДУ

Свій земний шлях Наза­рій Яремчук, після підступної хвороби, припинив у 1995 році. В данину шани про духовного побратима після роковин його смерті засновник «Смерічки» Левко Дутківський започаткував пісенний фестиваль пам’яті Назарія Яремчука. Але фінансова криза не стала сприятливою для його подальшого проведення. Відродити традицію вдалося лише цьогоріч з нагоди ювілею.

Святковим гала-концертом завершився конкурс молодих виконавців сучасної естрадної пісні імені Назарія Яремчука, який протягом двох днів проходив у Чернівцях. Конкурсантів, членів журі, почесних гостей, а також всіх шанувальників естрадного музичного мистецтва та творчості Назарія Яремчука привітав перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Георгій Галиць. Конкурс, відзначив він, не випадково проводиться у стінах обласної філармонії, адже саме тут працював видатний буковинець.

“Чернівецька обласна філармонія дала дорогу у світ багатьом відомим виконавцям, але Назарій Яремчук – один з небагатьох, хто починав, продовжував і завершив свій творчий шлях на цій сцені, – підкреслив Георгій Галиць. – Де б не виступав співак – і на столичних сценічних концертних майданчиках, і на колгоспних ланах, і у військових частинах, у Чорнобилі, на великих сценах і на зовсім маленьких – його творче життя проходило саме тут”. 

Назарій Яремчук завжди під­тримував творчу молодь. Під час заходу було оголошено, що голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв прийняв рішення заснувати іменну стипендію для талановитої співочої  молоді, яка вручатиметься з наступного року до дня народження артиста.

Гран-прі конкурсу отримала чернівчанка Мар’яна Українець. Перше місце, за рішенням журі, дісталося Олександру Атодиресу зі Сторожинця Чернівецької області. Друге місце отримала Юлія Полюляк з Чернівців, а третє місце розділили Маргарита Мелешко з Києва та Андрій Подкалюк з Хмельницького. Дипломантами конкурсу стали Ольга Черні­єнко з Черкаської області, Вікторія Шемчук з Житомирщини,  Вероніка Мешко із Закарпаття, Вікторія Рихлюк з Вінницької області та Христина Петрів з Івано-Франківщини. Переможців конкурсу нагороджено дипломами, призами та грошовими преміями.

Голова журі конкурсу, народний артист України Павло Дворський зазначив, що конкурсанти показали високий виконавський рівень і тому є впевненість, що українська пісня має великий потенціал. Принаймні Назарію Яремчуку було б не соромно побачити і почути юні дарування.

«З ЮВІЛЕЄМ, НАЗАРЕ!..»

Місто Чернівці називають «Маленьким Парижем». Тут між вузькими вулицями, викладеними бруківкою, один до одного туляться невеликі будинки. Кожен  вирізняється своєю оригінальною архітектурою. Старовинне місто гармонійно увібрало в себе будівничі традиції Заходу і Сходу, воно представляє і різні культури, які вдало доповнюють одна одну.

30 листопада… Саме у цей день 60 років тому народився Назарій Яремчук. Багато жителів Чернівців, почесні гості фестивалю ще зранку навідались до приміщення обласної філармонії, де відомий тенор працював  у 1970-1995 роках  солістом вокально-інструментального ансам­блю “Смерічка”, його керівником. Невдовзі розпочалися заходи з відкриття меморіальної дошки та кімнати-музею Назарія Яремчука. Щирі спогади прозвучали з вуст Павла Дворського, дружини Назарія Дарини, дітей відомого співака – Дмитра, Назарія, Марічки, поета-пісняра Вадима Крищенка. Було зазначено, що саме рідному краю присвятив своє, на жаль, таке коротке, але яскраве життя справжній майстер пісенного мистецтва. Меморіальну дошку з нагоди ювілею Назарія Яремчука виготовив відомий буковинський художник та скульптор Артем Присяжнюк. За його словами, працюючи над пам’ятною дошкою, він прагнув втілити в барельєфі відмінні риси Назарія і характер його пісень – про родину, рідний край, про Україну. Композиція носить символічний характер, - відзначив скульптор, адже тут і калина, як символ України, і соловей, який “вінчає” композицію та уособлює талант Назарія Яремчука.

У кімнаті-музеї Назарія Яремчука представлено афіші, платівки, світлини, рукописи співака, зібрані ним особисто, його родиною, друзями та колегами. Тут можна побачити експонати, які висвітлюють творчість “Смерічки” від її початку – коли самодіяльний ансамбль Вижницького будинку культури тільки починав свій творчий шлях,  фотографії, на яких Назарій Яремчук, його творчі побратими вбрані в яскраві костюми, виготовлені талановитим художником-модельєром Аллою Дутківською, найперші платівки “Смерічки”.

Для учасників церемонії було повідомлено, що до вшанування пам`яті Назарія Яремчука долучилось і місто енергетиків Нетішин. Його жителька, художник-скульптор Світлана Лелях виготовила методом крапкової графіки на металі великий портрет Назарія Яремчука, який зараз експонується на виставці в Народному домі Києва. Цей витвір вона вирішила подарувати для новоствореної кімнати-музею, бо свято шанує пам`ять відомого співака, який своїм співом радував і нетішинців.

Про значення творчості Назарія Яремчука в історії української культури та мистецтва йшлося у виступах його рідних та друзів під час панахиди біля могили митця на центральному кладовищі Чернів­ців. У знак шани пам`яті про талановитого земляка до могильного пам’ятника були покладені живі квіти.

Згодом на гостей чекало місто Вижниця. Саме на його околиці, у селі Рівня народився Назарій Яремчук.

Біля родинного будинку Яремчука, в якому облаштовано музей, учасників фестивалю зустріли колективи художньої самодіяльності. Троїсті музики подарували запальні гуцульські мелодії, а коли залунала «Червона рута» - її співала вся округа.

Під час підготовки фестивалю організаторами було вирішено, повторний гала-концерт за участю переможців пісенного конкурсу та відомих виконавців провести на батьківщині Назарія Яремчука. Зі сцени Вижницького Будинку культури розпочалась тріумфальна хода популярного ансамблю «Смерічка» та його пісенний дебют.

На легендарній сцені поряд із молодими виконавцями пісні «Смерічки» співали її колишні солістки Ганна Буриленко, Раїса Хотинська та Мирослава Єжиленко (перша виконавиця пісні Володимира Івасюка «Водограй»).

У ході концерту володаря тре­тьо­го призу конкурсу молодих виконавців сучасної естрадної пісні хмельничанина Андрія Подкалюка чекав приємний сюприз – йому було вручено поштову марку «45 років. Ансамбль «Смерічка» Левка Дутківського», до випуску якої причетні його земляки – трудовий колектив Хмельницької АЕС.

Того дня у центрі Вижниці пісні Назарія Яремчука звучали не тільки на сцені Будинку культури, а й на вулицях. Тут шанують пам’ять людини, яка своє серце поклала на вівтар національної культури та мистецтва.

Олександр Шустерук

Фото  автора