На ХАЕС обговорювали гарантії МАГАТЕ в Україні

Минулого тижня на Хмельницькій АЕС відбулося засідання робочої групи SIRG щодо застосування гарантій МАГАТЕ в Україні за участю представників вітчизняних атомних електростанцій, Міненерго, МЗС, Державного агентства України з управління зоною від­чуження, відокремлених підрозділів НАЕК «Енерго­атом» та Держатомрегулювання України під головуванням її очільника Олега Корікова. Така співпраця організовується постійно і планово, адже 12 січня 1995 року Кабінет Міністрів  України затвердив Угоду між Україною та     МАГАТЕ про застосування гарантій до усього ядерного матеріалу в мирній ядерній діяльності нашої держави. Укладання такої угоди передбачено Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Забезпечення дотримання Україною своїх міжнародних зобов’язань у галузі гарантій нерозповсюдження ядерної зброї є одним із пріоритетних завдань у діяльності Держатомрегулювання.

Виконуючий обов’язки голови вищезазначеного регулюючого органу – головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков підкреслив, що наша країна залишається відповідальною сто­роною за реалізацію Угоди про гарантії та додаткового протоколу до цієї Угоди.

– Наголошую, що в Україні є єдина легітимна експлуатуюча організація – ДП «НАЕК «Енергоатом», є закони і підзаконні акти, які абсолютно чітко регулюють сферу використання ядерної енергії та повністю відповідають міжнародним безпековим засадам. Є, відповідно, і регулятор – Держатомрегулювання, і ліцензований нами персонал, який працює на відповідних підприємствах ядерної галузі, – зазначив Олег Коріков, – лише така конструкція дозволяє легально та безпечно експлуатувати українські ядерні об’єкти.

Обговорюючи стан на Запорізькій АЕС, яка захоплена ворогом, він  подякував представникам МАГАТЕ за організацію місії постійного перебування на ЗАЕС.

Усіх учасників наради привітав генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра:

– З початком повномасштабного вторгнення ми отримали багато викликів у своїй галузі, в першу чергу, звісно, зміцнили оборону та охорону об’єктів критичної інфраструктури. В умовах воєнного стану нам необхідно посилювати взаємодію із міжнародними організаціями та державними органами задля забезпечення безпеки на ядерних об’єктах. Хочу висловити вдячність представникам МАГАТЕ, яким з перших днів війни вдалося організувати усі планові місії.

Натомість директор відділу експлуатації С департаменту гарантій МАГАТЕ Гарольдо Баррозо зазначив, що, незважаючи на повномасштабну війну, яку розпочала російська федерація, Україна робить усе для виконання зобов’язань в рамках Угоди щодо застосування гарантій МАГАТЕ. Він підкреслив, що, попри складні воєнні обставини, українською стороною забезпечувалося виконання усіх зобов’язань, які передбачені  Угодою про гарантії та додатковим протоколом, і створювалися необхідні умови для роботи інспекторів МАГАТЕ.

– Хочу подякувати усім причетним за можливість організації нинішньої зустрічі, яка потребувала значних зусиль з боку усіх учасників. До прикладу, наша делегація подолала тисячу кілометрів, аби добратися до вас, але запевняю, що ми б подолали і більше, аби прибути в Україну. Вдячний нашим українським колегам, що роблять усе можливе, аби дотримуватися даних зобов’язань про виконання гарантій. Дякую і за забезпечення нашої безпеки і хочу вас завірити, що ми і надалі, попри усі обставини, будемо з вами співпрацювати та надавати підтримку, – наголосив Гарольдо Баррозо.

Учасники зустрічі обговорили низку важливих питань щодо показників ефективності функціонування державної системи обліку та контролю ядерних матеріалів та нові аспекти співпраці, зокрема, й ті, які виникли внаслідок повномасштабного військового вторгнення рф в Україну.

Представники МАГАТЕ наголосили на важливості відновлення доступу до тих підприємств, діяльність яких пов’язана із ядерним паливом, радіоактивними відходами та джерелами іонізуючого випромінювання, що опинилися на тимчасово непідконтрольних та окупованих територіях України. Однак, висловили повне розуміння, що це стане можливим після звільнення та деокупації цих українських регіонів.

Під час засідання робочої групи сторони домовилися про організацію МАГАТЕ відповідних тренінгів для українських спеціалістів у сфері нерозповсюдження ядерної зброї. Також представники Міжнародного агентства з атомної енергії запевнили у готовності надавати усю необхідну допомогу для відновлення повної функціональності тих підприємств та ядерних об’єктів, які перебували під окупацією російських військ чи зазнали військових впливів.

 

Тетяна Степанюк

 

 Фото Сергія Цимбаліста