На ХАЕС здійснюється міжнародний контроль над ядерним паливом

Ремонтна кампанія на першому мільйоннику цьогоріч насичена та передбачає вирішення багатьох завдань. В числі особливо важливих - роботи із ядерним паливом.

Як зазначив заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки Віталій Литус, нинішній планово-попереджувальний ремонт – капітальний, і саме він передбачає проведення обстеження корпусу реактора. Відтак спеціалістами ХАЕС було здійснено вивантаження ядерного палива та проведено контроль герметичності його оболонок.

Також під час ремонтної кампанії потрібно вивантажити ту частину ядерного палива, яке вже вигоріло та не може віддавати свою енергію і тепло, натомість підживити активну зону свіжим ядерним паливом.Роботи з ядерним паливом завжди проводяться під егідою МАГАТЕ  у рамках угоди між Україною та Міжнародним агентством з атомної енергії про нерозповсюдження ядерної зброї.

19-21 травня експерти з МАГАТЕ відвідали Хмельницьку АЕС, аби здійснити інспекційну перевірку та переконатися, що ядерне паливо на майданчику атомної електростанції використовується виключно у мирних цілях для експлуатації ядерної установки.

– Роботи з ядерним паливом проводяться щороку. Усі переміщення палива контролюються представниками МАГАТЕ, тому саме під їх наглядом проводилися ці роботи. Наразі, в рамках виконання міжблочних перевезень, ми вивантажили один з двох контейнерів ТК-13, які були завантажені на другому мільйоннику. Вивантаження другого контейнера заплановане після завантаження активної зони, орієнтовно наприкінці червня – на початку липня. Практику міжблочних перевезень використовуємо постійно, коли необхідно забезпечити потрібну кількість вільних комірок в басейні витримки на обох енергоблоках згідно із вимогами ядерного законодавства. Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії зняли так звані засоби доступу – печатки (на сьогодні це вже електронні засоби), якими опломбовують контейнери та транспортні пакувальні комплекти, що виконують перевезення ядерних матеріалів.

Також представники МАГАТЕ постійно перевіряють стан басейну витримки та завантажену паливом активну зону з метою перевірки фактичної кількості ядерного палива щодо заявленої кількості, - розповів Віталій Литус.

Співрозмовник наголосив, що в останні роки періодичність візитів міжнародних інспекторів зменшується, адже рівень довіри до вітчизняних ядерних установок постійно зростає, в зв’язку з чим застосовуються сучасні методи відеоспостереження. Проте будь-які дії, що стосуються робіт із ядерним паливом,  обов’язково узгоджуються з МАГАТЕ.

Крім вище зазначених заходів на першому мільйоннику заплановані комплексні випробування технології HOLTEC, зокрема і вивантаження ядерного палива, адже перший енергоблок ХАЕС у цьому напрямку є пілотним.

Наразі необхідна документація проходить державну експертизу. За словами заступника головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки, усі контролюючі заходи успішно завершені: інспектори МАГАТЕ подякували Хмельницькій АЕС за співпрацю та надану можливість проведення цьогорічної перевірки.

Їх візит вкотре став свідченням відкритості та мирного використання ядерних матеріалів на ХАЕС та цілковитого дотримання Україною даних гарантій щодо договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Тетяна Степанюк