Хто до нас з мечем…

Минулого тижня на Хмельницькій АЕС проходили спеціальні тактичні навчання з перевірки ефективності об’єктового плану взаємодії у разі вчинення диверсії.

У навчанні брали участь підрозділи Національної гвардії України, служби фізичного захисту, відомчої воєнізованої охорони, а також кері­в­ники та особовий склад координа­ційної групи АТЦ при УСБ України у Хмельницькій області, відділів поліції та ДСНС України, тощо.

Під час спеціальних  тактичних навчань відпрацьовувались елементи злагодженості учасників об’єк­тового плану взаємодії, а також відповідних силових структур та служб. У ході навчань умовно за сценарієм особовий склад в/ч 3043 з охорони Хмельницької АЕС взяв участь у нейтралізації диверсійних груп, що незаконно проникли на територію проммайданчика. Всі дії нацгвардійців відслідковувались та координувались з внутрішнього кризового центру за участі керівництва ХАЕС та спецпідрозділів.

У результаті вдалося лікві­дувати умовних диверсантів, які намагалися створити надзвичайні ситуації у роботі ядерного об’єкта.  Після  завершення навчань генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко позитивно охарактеризував дії всіх учасників,  зазначивши: «За легендою навчань на ХАЕС відпрацьовувались питання нападу диверсійних груп на ядерний об’єкт, проникнення через контур охорони ХАЕС, а також від­повідні дії нац­гвардійців із знешкодження диверсантів. Всі служби виконали поставлені завдання. У ході навчань поступали додаткові ввідні, які ускладнювали хід навчань і вимагали додаткових дій війсь­ко­вослужбов­ців».

Позитивна оцінка дій військово­службов­ців та представників СФЗ і  ЗВВО прозвучала також із уст заступника генерального директора Хмельницької АЕС з фізичного захисту та режиму Олега Редзинця, який особисто координував дії підлеглих йому підрозділів.

Під час проведення тактичних навчань велась мова про загрозу безпеці діючих ядерних енерго­блоків з використанням зловмисниками сучасних видів техніки, зокрема і безпілотних літальних апаратів, які зараз прийнято називати «дронами». Для учасників заходу та представників ЗМІ було продемонстровано технічні можливості подібних апаратів. Спеціалісти показали, як за межами проммайданчика Хмельницької АЕС оператори (члени диверсійної групи) несанкціоновано запускають «дрон», який рухається у напрямку важливих об’єктів. На певній висоті та відстані від об’єкта його блокують представники спецпідрозділів, озброєні сучасною «антидроновою рушницею» (глушилкою). Такий пристрій призначений для позбавлення оператором контролю над літальним апаратом ззовні.

За словами одного із представників виробника, це суто вітчизняна розробка, такі засоби зараз допомагають нашим бійцям на Сході нашої держави у перехопленні безпілотних літальних апаратів. Один із них було продемонстровано генеральному директору Хмельницької АЕС Миколі Панащенку.

Про те, що нацгвардійці, які заді­яні  в охороні Хмельницької АЕС, ідуть в ногу з часом, учасникам навчань розповів командир військової частини 3043 полковник Павло Босий. У рамках програми глобальної ядерної безпеки між військовою частиною Національної гвардії України з охорони Хмельницької АЕС та  Агентством із зменшення загроз посольства Сполучених Штатів Америки налагоджено спів­працю щодо надання допомоги вій­ськовим частинам з охорони ядерних об’єк­тів у технічному забезпеченні та навч­аннях особового складу.

За цей час в рамках даної програми вій­сь­ковою частиною з охорони Хмельницької АЕС отримано 6 одиниць автомобільної та бронетанкової техніки, яка відповідає сучасним вимогам експлуатації на бойовій службі, на загальну суму понад 25 мільйонів гривень. Бронеавтомобілі КОЗАК та МАЗ, які призначені для перевезення особового складу, захисту його від куль, осколків мін і снарядів, виготовлені на українському підприємстві. Бронювання автомобілів виконане зі спеціальної броньованої легованої сталі виробництва Фінляндії. Також придбано засоби індиві­дуального бронезахисту, зв’язку, прилади нічного виявлення, спостереження та навігації. Особовим складом військової частини було проведено ряд різно­манітних навчань та тренувань із залученням інших силових відомств і військових формувань, з метою перевірки готовності сил та засобів до дій за призначенням та організації взаємодії з іншими силовими структурами. Логістичне забезпечення цих заходів було здійснено американською стороною.

Все це обладнання, прилади та засоби були продемонстровані пред­ставникам ЗМІ та спецпід­розділів.

Серед продемонстрованих тех­ні­чних засобів є й два електронні комплекти «SABRE 5000» портативних пристроїв для виявлення вибухових речовин, насамперед на контрольно-пропускних пунктах. Вони одержані за рахунок спонсорської допомоги американських партнерів, відповідають усім міжнародним стандартам. Вони виготовлені провідною канадською фірмою, продукція якої активно експлуатується на контрольно-пропускних пунктах митниць, аеропортів багатьох держав світу. Електронні прила­ди здатні фіксувати більше сорока  компонентів, з яких виготовляється сучасна вибухівка. Із технічними особливостями їх експлуатації вже ознайомлені військовослужбовці нашої військової частини, які пройшли підготовку у навчальному центрі з фізичного захисту Інституту ядерних досліджень і одержали відповідні сертифікати.

Окремим напрямком співпраці є закордонні навчання військово­службовців військової частини з охорони ХАЕС в США. Протягом чотирьох років ряд військовослужбовців  пройшли курси підготовки та семінари в США, а саме в містах Річленд (штат Вашингтон) та Альбукерке (штат Нью-Мехіко).

Впровадження цих заходів програми глобальної безпеки підвищили рівень  надійності охорони та оборони стратегічного об’єкта, яким є Хмельницька АЕС, бойову готовність військової частини та навченість особового складу частини Національної гвардії України.

Як зазначають фахівці, перевірка готовності сил та засобів у випадку вчинення диверсій, терористичних проявів та  інших кризових ситуацій на ядерному об’єкті – головна мета таких тренувань. Такі заходи важливі, враховуючи складну оперативну обстановку в країні. Навчання дозволяють зробити висновки, врахувати недоліки, визначити завдання на найближчу перспективу.

Під час антитерористичних тренувань підрозділи військової частини з охорони атомної станції разом із національною поліцією, відповідними службами міста та регіону лікві­довують терористичну загрозу. Водночас відпрацьовувались дії сил охорони атомної станції з виявлення та знешкодження вибухових речовин, звільнення заручників, тощо. Крім цього, навчання дають змогу відпрацювати елементи взаємодії підрозділів суб’єктів боротьби з тероризмом та органів місцевого самоврядування при проведенні навчальної антитерористичної операції в умовах, наближених до бо­йових.

Взвод спеціального призначення є підроз­ді­лом, що безпосередньо підготовлений для проведення протидиверсійної діяльності.  Тут служать люди із спеці­альним вишколом, мужні, рішучі, обіз­нані у своїй сфері. Не зайве сказати, що нац­гвардійці військової частин­и 3043 на цьогорічному чемпіонаті з рукопашно­го бою вибороли загальнокомандне перше місце серед команд­ військових частин з охорони атомних станцій. В їх скарбничці два перші, два третіх і одне п’яте місце у особистих зма­ганнях. Представники частини є учасниками всіх антитерористичних тренувань на проммайданчику електростанції та за її межами.

Олександр Шустерук

Фото автора