Лiтнi завдання для молодих i допитливих

На Хмельницькій АЕС стартувала VII літня ядерна школа під назвою «Молодь і майбутнє атомної енергетики», організаторами якої виступають Енергоатом, Українське ядерне товариство, Хмельницька АЕС та вищі навчальні заклади України, які здійснюють підготовку фахівців за профільними для АЕС спеціальностями.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко урочисто привітав всіх присутніх, побажав успіхів у проведенні заходу і презентував електроенергетичну галузь України та її складову – атомну енергетику. Зокрема керівник підприємства відзначив, що ХАЕС працює двома блоками із навантаженням 2005 МВт і виконала планове завдання з виробництва електроенергії за червень поточного року на 102%. З початку 2018 року цей показник становить 100,5%. Червень поточного року відпрацьовано з коефіцієнтом використання встановленої потужності (КВВП) 97,29%. Зокрема, на енергоблоці №1 КВВП становив 98,78%, на другому – 95,80%.

З початку 2018 року ХАЕС виробила 6474,6 млн кВт*год електроенергії. Виробіток електроенергії першим енергоблоком Хмельницької АЕС склав 2264,1 млн кВт*год, другим – 4210,5 млн кВт*год.

З початку експлуатації двома енергоблоками ХАЕС вироблено близько 288 млн кВт*год електроенергії.

Генеральний директор звернув увагу, що в районі розташування ХАЕС екологічний стан відповідає стандартам і нормам, встановленим в Україні.

Директор з кадрів та соціальних питань ДП «НАЕК «Енергоатом», президент Українського ядерного товариства Григорій Муляр зазначив, що молодь є рушієм розвитку атомної енергетики. «Кожен третій працюючий на підприємствах енергокомпанії, а це 12 тисяч чоловік - молодих працівників до 35 років. Приємно відзначити, що якраз в цьому році випускники першої Ядерної школи починають свій трудовий шлях на АЕС України. За молоддю майбутнє атомної галузі».

Характеризуючи ДП «НАЕК «Енергоатом»  у збіглому році та на нинішньому етапі, Григорій Миколайович зазначив, що у 2017 році Компанією вироблено 85,8 млрд кВт*год електроенергії, що  становило  103,9 відсотка від планового завдання Міненерговугілля з виробництва електроенергії.

Порівняно з 2016 роком частка Енергоатома у загальному обсязі виробництва електроенергії в Україні зросла на 2,8% і становила 55,2 відсотка.

Колективом Компанії своєчасно виконується виробнича програма, належним чином проводиться ремонтна кампанія і підготовка до роботи у період максимального навантаження, незважаючи на дефіцит фінансування,  політичні негаразди і природні фактори.

Досягненнями  ДП «НАЕК «Енергоатом» у 2017 році слід визнати наступні фактори.

Компанія увійшла до ТОП-10 кращих платників податків (восьме місце серед найбільших платників податків в Україні і перше місце у енергетичній галузі) та  до ТОП-10 компаній за Індексом прозорості та корпоративної соціальної відповідальності;

стала одним із переможців конкурсу ProZorro Awards у номінації «Замовник року, що зекономив найбільше грошей»;

одержала ліцензію Держатомрегулювання та розпочала будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива;

продовжила на десять років строк експлуатації енергоблока №3 Запорізької АЕС;

ввела на Запорізькій АЕС у дослідну експлуатацію навчально-тренувальний центр, на базі якого створюється Центр підготовки ремонтного і керівного персоналу;

ввела у дослідну експлуатацію комплекси з переробки РАВ на Рівненській та  Запорізькій  АЕС;

реалізувала проект реконструкції відкритого розподільчого пристрою (ВРП-750кВ) на Запорізькій АЕС;

завершила будівництво газового корпусу, у тому числі азотно-кисневої станції № 2 та електролізної № 2 у складі проекту «Завершення будівництва та приймання в експлуатацію Запорізької АЕС в цілому»;

дала старт проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз».

Григорій Миколайович підкреслив значну роль молоді в успіхах Компанії.

«Наші молоді професійні кадри - гідні продовжувачі трудових традицій галузі, якими є надійність і безпека АЕС, високий професіоналізм, вміння успішно вирішувати найскладніші завдання», - зазначив він та додав, що у Компанії розроблено комплекс заходів, орієнтованих на студентів і випускників вишів, спрямований на формування у них пріоритетних професійно-технічних навичок і компетенцій, а також особистісних і ділових якостей. Це дозволить сформувати молодий кадровий резерв для Компанії, підвищити імідж роботодавця на ринку праці, підготувати професійно компетентних молодих фахівців, створити молоду кадрову команду.

Керівник Українського ядерного товариства зазначив, що у роботі нинішньої літньої ядерної школи бере участь стипендіат ДП «НАЕК «Енергоатом» від НТУУ «КПІ», учасник першої літньої ядерної школи 2011 року, переможець конкурсу Наукових доповідей серед молодих працівників ДП «НАЕК «Енергоатом» Роман Глушенков, - учасник літньої ядерної школи 2016 року в якості студента  НТУУ «КПІ», а нині представник Західночеського університету Павло Косяк.

Григорій Муляр зазначив, що у роботі  цьогорічної літньої ядерної школи беруть участь студенти та викладачі Київського, Харківського, Вінницького, Львівського, Оде­ського Національних технічних університетів та машинобудівного факультету  Західночеського університету. Він побажав плідної роботи, знайти нових друзів і колег, обмінятися досвідом,  пізнати багато нового, корисного і не тільки у сфері науки, а й про славетний Хмельницький край та поповнити у недалекому майбутньому ряди високо­кваліфікованих фахівців підпри­ємств ядерної галузі України.

Вітали учасників із початком роботи голова профспілкового комітету Хмельницької АЕС Михайло Гук та заступник головного інженера з підготовки персоналу Володимир Ісупов. Зокрема голова ППО ХАЕС звернув увагу на створення належних умов для діяльності молоді, зазначив, що у Компанії діє найкращий в Україні Колективний договір, яким забезпечуються  значні пільги для усіх категорій працівників та пенсіонерів.

Володимир Іванович Ісупов  повідомив, що для учасників школи інструктори навчально-тренувального центру спеціально розробили навчальну програму. «Підготовка кад­рів на Хмельницькій АЕС, за висновками ВАО АЕС та МАГАТЕ, відповідає світовим стандартам. У 2017 році навчання в НТЦ ХАЕС пройшли 18000 чоловік, при тому, що на станції працює 5 200, тобто практично кожен працівник прослухав курс відповідних лекцій з декількох дисциплін».

У рамках програми перебування учасники Літньої ядерної школи відвідають діючі енергоблоки Хмельницької АЕС, навчально-тренувальний центр, історичні пам’ятки регіону, візьмуть участь у семінарах, зустрічах з обміну досвідом, музичних та спортивних заходах.

Фото Віктора Гусарова

та Євгена Цибульського