З прицілом на тривалу співпрацю

На Хмельницькій АЕС відбулась технічна нарада з обговорення питань співробітництва між французькою компанією Framatome та Хмельницькою АЕС. Делегацію гостей представляли віце-президент з розвитку бізнесу для ВВЕР компанії Framatome Мірей Олів’є, експерт з управління довготривалою експлуатацією компанії Framatome Рауль Латор, директор представництва Framatome в Україні Сергій Корольов, заступник директора з інформаційних технологій ТОВ «Проматом» Володимир Кулічкін. Учасниками наради від Хмельницької АЕС були заступник головного інженера з ремонту Валерій Лисенко, начальник служби надійності, ресурсу і продовження експлуатації Євгеній Мелешко, начальник відділу планування і проведення ремонту Іван Микитенко, начальник відділу міжнародної співпраці і технічної допомоги Владислав Коренюк, спеціалісти підрозді­лів електростанції.

На початку зустрічі Валерій Лисенко надав коротку характеристику технологічних процесів на Хмельницькій АЕС, де перший енергоблок перебуває у стадії ремонту, а другий після чергового планово-попереджувального ремонту підключений до загальнодержавної електромережі.

У ході презентаційної промови Рауль Латор повідомив, що відбулася низка нарад із представниками ДП «НАЕК «Енергоатом», у ході яких був зроблений висновок, що деяка продукція компанії Framatome може бути корисною для українських АЕС, зокрема, і ХАЕС. Зараз ретельно вивчаються ці потреби. Важливим також є детальне ознайомлення із продукцією, яка стане важливою для підвищення безпеки діючих енергоблоків. Це, насамперед, стосується управління довгостроковою експлуатацією (використан­ня досвіду і продуктів компанії Framatome для управління старінням і оптимізацією ремонту).

Під час наради іноземні гості цікавились  питаннями розробки та впровадження стратегії технічного обслуговування, орієнтованої на надійність. За словами фахівців,  вдосконалена стратегія технічного обслуговування сприятиме визначенню оптимального режиму ремонту; підвищенню надійності обладнання станції; запо­біганню відмов конструкцій, систем і елементів, важливих для безпеки; зниженню необґрунтованих дозових навантажень на ремонтний персонал станції. У комплексі, всі заходи направлені на підвищення ядерної безпеки на АЕС України. Крім цього, реалізація нового проекту дозволить спрямувати роботу АЕС на запобігання збоїв у роботі обладнання і оптимізацію технічного обслуговування. Під час проведення ремонтних робіт, головна увага буде приділятися профілактичним заходам, розробленим на підставі даних прогнозування відмов та їх наслідків для функціонування відповідних систем.

Знана  в  світі  компанія

Впровадження ефективних методик технічного обслуговування дозволить зменшити кількість випадків відмов обладнання під час експлуатації.

Цьогоріч відбулося підписання угоди Framatome про співпрацю із Акціонерним Товариством «Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект».

Вона включає в себе виконання робіт зі зняття з експлуатації енергоблоків на АЕС Козлодуй у Болгарії та Ігналінсь­кій АЕС в Литві, а так само збільшення позиції АТ «КІЕП» на європейському ринку. Така співпраця матиме перспективи, бо компанія Framatome є одним із великих міжнародних гравців на ринку атомної енергетики у Європі. Вона розробляє, виробляє і встановлює ком­по­ненти, паливо і контрольно-вимірюва­льні системи для АЕС, а також пропонує повний спектр послуг з обслуговування реакторів. Нещодавно компанія «Framatome» отримала шість нових патентів у сфері атомної енергетики. Три з них стосуються палива. Так, в одному з патентів захищається ідея застосування керамічного волокна на зовнішній поверхні та все­редині оболонок твелів. Інший патент розглядає­ виготовлення оболонок твелів PWR з одного або декількох шарів наноматеріалів, що дозволить підвищити стійкість оболонок до фреттинг-зносу при контакті зі сторонніми предметами в контурі. Ще три патенти видані по реакторних установках. Зокрема, компанія запатентувала новий метод часткової заміни патрубків реакторної установки PWR і новий метод зміцнення внутрішніх діаметрів приводів СУЗ. 

Цьогоріч про діяльність компанії Framatome більш детально змогли довідатись учасники  засідання Ради головних інженерів АЕС (ГІС) «НАЕК «Енергоатом», яке відбулось нещодавно на її технологічній базі.  За участю представників Framatome розглянуто питання впрова­дження маневрених режимів роботи АЕС; підвищення ефективності АЕС; впровадження ризик-інформованих підходів; методики та програми управління старінням, можливості впровадження технологій Framatome на АЕС України; технологій, що застосовуються під час заміни парогенераторів (ПГ), можливості застосування технологій 3D-топограметрії автоматичного вузькощілинного зварювання при заміні ПГ на ВВЕР-1000; застосування мультимедійних рішень в системах аварійних дизель-генераторів. Обговорено стан справ із актуалізації програми впровадження ризик-інформованих підходів із урахуванням наданої атомними електростанціями та АРС інформації; оптимізацію технічного обслуговування і ремонту на підставі ризик-інформованого управління конфігурацією АЕС для пілотного енергоблока №2 ЗАЕС; впровадження сучасних технологій оцінки технічного стану обладнання, в тому числі й під час підготовки до переведення обладнання АЕС на ремонт з технічних причин.

В рамках зустрічі фахівці атомної енергетики України побували у навчальному центрі з підготовки персоналу «СЕТІС», де дізналися про особливості роботи центру та оглянули тренажери, на яких проходить навчання персонал, задіяний у ремонті обладнання реакторної установки. А також відвідали завод із виготовлення нестандартного для ремонту та діагностики обладнання АЕС «CEDEM», на якому ознайо­милися із виробничими потужно­стями підприємства та обговорили особливості виготовлення обладнання для діагностики та ремонту.

Під час перебування на техноло­гіч­ній базі компанії Framatome представники української ядерної енергетики відзначили, що планування основних напрямків розвитку атомної енергетики України, вирішення головних стратегічн­их завдань галузі, аналі­зу поточного стану безпеки є дієвим інструментом у вирішенні питань підвищення рівня безпеки та надійності експлуатації атомних електростанцій. Щодо питань, висунутих для обговорення компанією Framatome, то вони є актуальними для реалізації на АЕС України, особливо під час впро­вадження нового ринку електричної енергії в Україн­і.

У ході презентації проектів компанії на Хмельницькій АЕС директор представництва Framatome в Україні Сергій Корольов наголосив, що стратегія   технічного обслуговування, яку презентує Framatome,  націлена на підвищення рівня експлуатаційної готовності та надійності обладнання. У цьому вже накопичений колосальний досвід.

На знімках: віце-президент з розвитку біз­несу для ВВЕР компанії Framatome Мірей Олів’є                    та директор представництва Framatome в Україні Сергій Корольов; обговорюються питання співпраці

Олександр Шустерук

Фото автора