30 травня на Хмельницькій АЕС відбулися командно-штабні навчання за участю керівного складу станції, фахівців служби фізичного захисту, військовослужбовців Національної гвардії України, служби безпеки України та відділення Національної поліції у м. Нетішин. Під час навчань  здійснювалась перевірка готовності та ефективність взаємодії задіяних служб при виникненні на об’єкті кризової ситуації, викликаної несанкціонованими діями умовних зовнішніх правопорушників.

Згідно із тактичним задумом, у регіоні розташування ХАЕС діяла диверсійна група, завданням якої було скоєння низки диверсійних актів із застосуванням вибухових пристроїв  з метою виведення із ладу об’єктів електроенергетики, розвалу енергосистеми, створення хаосу та паніки серед населення.

З метою реалізації своїх намірів, група правопорушників розділилася на кілька підгруп. Завдання однієї із них - створення радіоперешкоди, заглушення радіозв’язку варти військової частини з охорони АЕС, спроба втручання в управління комплексом інженерно-технічних засобів фізичного захисту з метою зменшення вірогідності своєчасного виявлення правопорушників. Інші підгрупи здійснювали спроби одночасного проникнення на територію захищеної зони ВП ХАЕС.

За погодженням із генеральним директором атомної станції, з урахуванням ситуації, що склалася в межах захищеної зони ВП ХАЕС, було проведено збір антитерористичного штабу Хмельницької АЕС, введено в дію відповідний план взаємодії, оповіщено всіх його учасників. Відповідно до цього плану, здійснено посилення фізичного захисту захищеної зони ХАЕС, її зовнішніх контрольно-пропускних пунктів, особливо важливих зон, а також посилення охорони зовнішніх об’єктів станції.

Під час навчань  відпрацьовувався алгоритм та практичні дії адміністрації, персоналу служби фізичного захисту та військовослужбовців з охорони атомної станції щодо реагування на кризову ситуацію відповідно до об’єктового плану взаємодії у разі вчинення диверсії.

Здійснено перевірку практичних дій персоналу підрозділу охорони військової частини 3043 та служби фізичного захисту згідно із практичними ввідними.

За окремою ввідною у штабному варіанті відпрацьовувалися алгоритми дій адміністрації, служби фізичного захисту та персоналу станції, командування і особового складу варт військової частини з охорони атомної станції, а також антитерористичного штабу ВП ХАЕС з реагування на кризову ситуацію, пов’язану зі спробою кібератаки щодо системи фізичного захисту Хмельницької АЕС.

У рамках навчань проведено обговорення у штабному варіанті питань всебічного забезпечення сил допомоги ззовні, пропозицій відповідних служб ХАЕС, проблемних питань фінансового та логістичного характеру при забезпеченні потреб військової частини 3043 у особливий період.

За словами заступника директора з фізичного захисту та режиму ВП ХАЕС Олега Редзинця, актуальність та необхідність проведення таких навчань засвідчує той факт, що саме цього дня на атомну станцію наді­йшла реальна анонімна погроза про замінування. Перед відповідними службами було поставлене подвійне завдання - відпрацювання взаємодії у рамках навчання, а також перевірка погрози щодо замінування ядерного об’єкта. Фахівцями вибухотехнічної служби Національної поліції спільно із кінологічним розрахунком військової частини з охорони Хмельницької АЕС, представниками ДСНС та служби фізичного захисту ХАЕС були проведені обходи можливих місць «замінування», вказаних у повідомленні, складені відповідні акти комісійної перевірки. Інформація про замінування не підтвердилась. У той же час, не можна не реагувати на подібні загрози, адже, як не прикро, в сучасному світі терористичні акти та диверсії - реалії життя.

Загалом, проведені командно-штабні навчання продемонстрували злагодженість дій сил, що залучаються до протидії правопорушникам щодо Хмельницької АЕС, їх готовність вчасно та ефективно протистояти зовнішнім загрозам.

Фото Олени Веселової