На хвилях музики у світ добра

Цікаву музичну мандрівку від стилю бароко до сучасності подарували глядачам учні та викладачі нетішинської міської школи мистецтв. Цікаву тим, що в концерті звучали не тільки твори композиторів різних епох, а й пізнавальні музичні розвідки про епохи і стилі, про жанри і творчі уподобання авторів. Нове життя отримали на сцені роботи Й.С.Баха, Г.Ф.Генделя, Й.Гайдна, Б.Годара, Ф.Шопена, М.Римського-Корсакова, і, звісно ж, П.І.Чайковського. Людей, котрі подарували світу шедеври музичного мистецтва, часто й не підозрюючи за життя, що вони залишатимуться такими впродовж віків. І кожне нове покоління намагатиметься по-своєму почути і передати всю глибину від­чуттів і переживань композитора, зрозуміти його світосприйняття, наслідувати його віртуозність. Звучали твори українських авторів Віктора Косенка і Жанни Колодуб.

Школа мистецтв може гордитися своїми випускниками, серед яких плеяда творчих особистостей, котрі і надалі торують музичну стезю. Їм на заміну приходять нові вихованці, і терплячим викладачам вкотре потрібно починати все з нуля, щоб через роки виплекати чергових випускни­ків закладу із солід­ним багажем знань і вмінь. Учасникам концерту «Від бароко до сучасності» їх не бракує. Окрім майстерного володіння обраним інструментом, музичної гра­мотності, тонкого від­чуття музики дітям притаманні велике терпіння, важка праця і наполегливість. Вони не пропали марно, адже в кожного за плечима виступи на малих та великих сценах  і статус лауреатів облас­них, всеукраїн­ських, а то і між­народних конкурсів. Але навіть такий досвід не завадив хвилюванню перед виходом до публі­ки, адже в залі найдорожчі для них глядачі – батьки, друзі, зна­йомі. І в першому ряду Іванна Миколаївна Сиваківська, му­д­рий наставник, фаховий музикант, заслужений працівник культури України. Вона дала путівку у творче життя не одній обдарованій дитині, бід­кає­ть­ся, що з роками все важче розвивати творчі паростки. Адже діти зростають в умовах, коли руйнуються усталені норми, знецінюються чесноти, які століття­ми бу­ли невід’єм­ною частиною культури і життєвого укладу нашого народу. Коли все частіше намагається пра­ви­ти бал примітив, яскраве шоу поглинає високе мистецтво, вдавана зірковість затьмарює юні уми і серця. Навчити дітей му­зиці­ тільки півсправи, потрібно навчити їх відрізняти дешеву популярність від справжнього талант­у і його заслуженого ви­знання. Воно завжди приходить завдяки титанічним зусил­л­ям, щоденному копіткому шліфуванню своєї майстерно­сті, аби уникнути найменшої фа­ль­ші. Сповідуючи такі принципи, педагог намагає­ться пе­редати їх своїм учням. А під час концерту хвилюється не менше за тих, хто виступає на сцені, разом з ними проживаючи кожну нотку­.

Цього разу глядачів радували своєю грою флейтисти і піаністи – вихованці виклада­чів-методистів І.М.Сиваків­ської та О.А.Зінов’євої. Серед 6 учасників зворушливого виступу 4 випускники. Одна із них Анна Подколзіна, наймолодша у  ро­дині, де любов до музики при­вивають з дитинства. Усі троє її старших сестер також свого часу були учнями музи­чної школи. На­дія досконало опанувала скрип­ку, Олександра брала уроки фортепіано, Дар’я також­ вподобала скрип­ку, а ще навчалася на хоровому відділенні. Справою життя стала му­зика для Надії, яка обрала відповідну про­­фесію. Зараз вона проживає в Німеччині, грала в одному­ з оркестрів Берліна­. Пев­ні корективи сталися з на­ро­джен­ням сина, але молода мама не покидає обраного ремесл­а­, вона хоче продовжити­ нав­чання, і бачить себе в майбутньому музичним критиком.

Родзинкою концерту став виступ квартету флейтистів у складі Анни Подколзіної, Юлії Балтажи, братів Івана та Богдана Ковалінських (випускників школи), які виконали танец­ь феї Драже з бале­ту Чайковського «Лускунчик». Зіграно, весело, легко. Так само легко й невимушено да­рували радість глядачам сво­єю грою юні піаністки Ярина Семінська та випускниця Вікторія Пін­чук. Юних музикантів профе­сі­йно «вели» на сцені кон­цертмей­стери Оксана Зіно­в’є­ва і Оксана Кацан.

Багато теплих слів учням і викладачам за музичну мандрівку сказали викладачі від­ділення духових інструментів та фортепіано, батько однієї з учасниць концерту Геннадій Подколзін, директор ЗОШ №2 Микола Яцюк, начальник управ­ління культури Іван Ми­хасик. Мандрівка вдалася.

Ольга Сокол

Фото Анжели Коваль