У селі Могиляни Острозького району відбулися міжобласні змагання з мотокросу, присвячені Дню Незалежності України.

Ще кілька років тому ніхто й не міг подумати, що до села, яке простяглося обабіч залізничної колії неподалік річки Горинь, згодом поспішатимуть із своїми кросовими мотоциклами імениті спортсмени з бага­тьох обласних центрів та  столиці. Все почалося з того, що місцевий священик Української Православної Церкви   Київського Патріархату Олег Парипа, який у юнацькі роки займався мотокросом, став співзасновником сільського мотоклубу «Кристал». Сьогодні його основу складають молоді любителі крутих віражів, серед яких і син отця Олега Дмитро. Багато роботи було проведено з облаштування кросової траси завдовжки півтора кілометра. Саме на неї минулого вівторка вийшли справжні поціновувачі мотокросу.

Першими стартували власники мотоциклів із об’ємом двигуна до 80 кубічних сантиметрів. Це в основному молоді спортсмени. Але майстерність, як мовиться, характеризується не віком. Проходження на швидкості поворотів, стрибки із трамплінів на відстань до двох десятків метрів – це саме те, на що очікують глядачі.

Потім стає ще цікавіше, бо на дистанцію виходить більш потужна техніка, це вже сфера справжніх професіоналів.

Коли  йшла підготовка до перших­ заїздів, серед любителів мотокросу пішов поголос, що в змаганнях братиме участь колишній чемпіон Радянського Союзу з мотокросу киянин Олександр Морозов.

Під час спілкування з «легендою» мотокросу почув схвальні слова на адресу місцевих  ентузіастів, які зуміли і клуб створити, і обладнати трасу. Такого досягти вдається не в кожному обласному центрі.

Гул моторів розриває тишу польового стану. До цього заїзду інтерес великий, бо вийшов на трасу Морозов. Він і справді почав показувати майстерність високого класу, але на одному з віражів не справився з керуванням – його накрив мотоцикл. Все обійшлося без травм, ну а подряпини - дрібниці.

Для глядачів мотокрос видовище, для учасників – великий ризик. Були ще падіння на великій швидкості, у багатьох глядачів здригнулось серце, коли кілька мотоциклів з колясками­ під час заїзду зачепили один одного. Зважаючи на те, що у змаганнях взяло участь більше як півсотні спортсменів, на чергуванні знаходились три карети швидкої допомоги, а також пожежні машини.

Приємною несподіванкою для мене стала інформація, що серед учасників мотокросу є працівник ХАЕС – Павло Кушмела (на знімку). Він вийшов на старт на мотоциклі «Кавасакі» під одинадцятим номером. Отож уболівати довелось за дві «одинички». Павло впевнено долав складні ділянки траси, відчайдушно боровся з іменитими спортсменами, але в трійку призерів не потрапив. Коли завершив свій виступ і приїхав до бази очікування, щоб змити у душі пил виснажливої траси, до нього підбігла дітлашня за автографами.

- Мені приємно брати участь у такому престижному турнірі, - каже Павло Ігорович, - на який з’їхалися з усіх куточків України. Є тут Київ, Донецьк, Одеса, Львів, Дніпропетровськ, Хмельницький, Рівне, навіть з Білорусії учасники. Хочу висловити своє захоплення ентузіазмом місцевого священика Олега, а також інших його однодумців. Вони просто молодці.

Павло Кушмела мотокросом почав займатися рік тому, і після наполегливих тренувань досяг хорошої майстерності. Його тато Ігор Кушмела в минулому знаний мотогонщик, який захищав спортивну честь Острозького цукрового заводу. Павло після закінчення вузу п’ять років працює машиністом-обхідником турбінного устаткування  турбінного цеху ХАЕС. Він переконаний, що для атомника спорт – як ковток свіжого повітря.

Змагання з мотокросу­ завершились традиційним вшануванням переможців. Село Могиляни знову в очікуванні пристрасних баталій на місцевому мототреку.

Олександр Шустерук

Фото  автора