На «мормишку» тишком-нишком

Попередньої суботи на водосховищі в районі річки Гнилий Ріг  зібралось майже два десятки любителів зимової риболовлі, щоб взяти участь у чемпіонаті серед членів «Клубу  рибалок-аматорів ВП ХАЕС». 

Бувалі рибалки кажуть, що справжня риболовля розпочинається ще з вечора. Саме в цю пору потрібно підготувати рибальські обладунки, щоб, як мовиться, не взяти зайвого і не забути найнеобхіднішого. Важливою є якість вузлів, якими «мормишка» кріпиться до основної жилки. Як показує досвід, рибалки-аматори електростанції давно вийшли із категорії дилетантів, тому рибальські настанови та постулати шанують і пропагують.

Плесо водосховища…На березі вишикувалась вервечка рибалок, які налаштовані проявити себе якнайкраще. З іншим настроєм не варто брати участь у змаганнях. Але на лід ніхто не ступить і ногою, допоки не почує з уст головного судді змагань Сергія Онищука інструктаж про безпечне поводження на кризі. Нарешті прозвучала команда «Старт»!

Особливістю зимової риболовлі є вишукування місць з імовірним скупченням риби. Для цього потрібно зробити не менше десятка лунок і потім кожну перевірити специфічною «грою» «мормишки», до якої додається натуральна наживка. В даному випадку це є личинки комара – мотилі. Така специфіка відома навіть почат­ківцю.

Взагалі зимова риболовля справді відповідає означенню – спортивна, бо потрібно докласти певну кількість фізичних зусиль для формування лунок. Тут допомагають такі знаряддя, як пешня та металевий бур. Але їх використання порушує тишу на водоймі. Не випадково перші хвилини риболовлі свідчили про те, що риба реагує на зайву вібрацію і не поспішає на трапезу мотилями. Як тільки активність рибалок  дещо вгамувалась – з’явились перші улови. Судді помітили, що на гачки часто потрапляє невеликий окунь. Але де малий, поряд повинний з’явитись і більший за розмірами. У цьому принаймні переконався Володимир Завадський, який за невеликий проміжок часу встиг під час клювання втратити дві «мормишки». Погодьтесь, такі обставини неприємні будь-якому рибалці.

Цікаво спостерігати за методикою ловлі. У кожного учасника змагань вона особлива і навіть «секретна». Видно старання Кадима Каржау. Він користується «суперлегкою» вудочкою, якою зазвичай призові місця виборюють українські спортсмени на міжнародних змаганнях. Таку вудочку наш земляк придбав за порадою рівненських спортсменів-рибалок, які кілька років тому здобули звання чемпіонів світу.

Пошуки «гладших» окунів змусили учасників змагань часто змінювати місце дислокації. Рибалки з досвідом почали покидати територію із більшою глибиною. Напрошувався висновок, що риба дислокується на мілині. Початкове місце дислокації змінили Олександр Єсін, Микола Конченко, Юрій Савченко, Сергій Ільющенков…

Дещо розрядили спортивну напругу лебеді, які на значній висоті пронеслись над територією спортивних змагань. Вони  ніби вітались і бажали вдалої риболовлі.

Чотири години, відведені на змагання, збігли непомітно. Судді дали команду «фінішувати» і взялися за фіксацію рибальських трофеїв. У цьому випадку жартома кажуть, що найповні­шим суддею тепер стають електронні ваги. Саме на них зафіксовано найкращий результат: на 75 грамів подолав трикілограмовий рубіж Сергій Вадець. Це не перша його перемога. У попередніх змаганнях він  відзначився результатом у 3 кіло­грами 588 грамів.

Очікувано хороший результат і у Володимира Завадського – два кілограми 315 грамів. Відтак  у рибалки друге місце. До речі, на особистому рахунку Володимира призові місця й у інших видах спортивної риболовлі.

Невеликий відрив від попереднього призера у Федора Булька – 2 кілограми 282 грами.

Потім судді змусили деяких учасників змагань переглянути свої улови, щоб визначити власника найбільшої рибини. Ним став Кадим Каржау. Його окунь заважив аж 93 грами.

Найвдаліші рибалки були нагороджені медалями та кубками.

- Змагання зі спортивної риболовлі на «мормишку», - розповідає голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук, - у цьому сезоні ми планували провести напередодні Дня енергетика, але погодні умови внесли корективи. Ми перенесли змагання. Переконаний, що від цього ніхто нічого не втратив. Нормальна погода сприяла спортивному заняттю. Головне, що ніхто не пішов із «нулями». Враховуючи побажання наших рибалок-аматорів, плануємо цієї зими ще скористатись шансом змістовного відпочинку на водоймі.

Олександр Шустерук

Фото автора