На першому енергоблоці розпочато ремонт фасаду

Нинішній рік досить насичений та сповнений амбітних планів для Хмельницької АЕС. Паралельно із періодичними ремонтними кампаніями, які щорічно відбуваються на обох мільйонниках, наразі на енергопідприємстві заплановано масштабну роботу з облаштування фасадної частини оббудови  першого енергоблока. І головною її метою, насамперед, є безпечна експлуатація будівлі реакторного відділення, її захист від зовнішніх факторів. Естетичний вигляд, звісно, також має місце. Більше тридцяти років тому, коли будувався перший мільйонник ХАЕС, було вирішено облицювати його фасад плиткою. Як показала практика, при проектуванні було застосоване не зовсім вдале технічне рішення щодо зовнішнього облаштування стін оббудови реакторного відділення. Усе це призвело до того, що нині плитка почала руйнуватися та опадати: і час, і погодні фактори лише пришвидшують цей процес. Тому в енергокомпанії було прийняте виважене рішення розпочати ремонтно-відновлювальні роботи фасадної частини блока №1. За словами заступника начальника ЕРП з ремонтно-будівельних робіт Антона Фоміна, такі роботи якраз на часі, адже необхідно, насамперед, усунути небезпеку відпадання плитки та унеможливити травмування персоналу.

- За більш ніж 30-річну експлуатацію першого енергоблока зовнішні стіни уже потребують відновлення: з метою збереження цілісності будівлі та безпеки персоналу,  а також естетичного вигляду фасаду. До виконання вищезазначених робіт було залучено місцеву підрядну організацію «Атоммонтажсервіс», яка стала переможцем тендеру. Саме її спеціалістами буде втілено цей масштабний проєкт, адже буде повністю демонтовано стару плитку, відновлено стіни та міжпанельні шви. Фірма має значний досвід виконання таких робіт, забезпечена інструментом та матеріалами, і, звісно ж, людьми. Наразі погодні умови сприятливі, і персонал кваліфікований. Триває постійний нагляд відповідними службами ХАЕС за виконанням відновлювальних робіт, - зауважив Антон Фомін.

Очільник «АМС» Сергій Вознюк розповів, що уже укладено усі необхідні договори та розпочато перший етап ремонтних робіт: розроблено проект виконання робіт згідно із технічною специфікацією, облаштовано риштування, вагончики для працівників-підрядників. За словами Сергія Миколайовича, найбільш складним є перший етап відновлення фасаду, адже потрібно збивати достатньо великий масив оздоблювального шару старої керамічної плитки.

- Звісно, складнощі такої реконструкції полягають і в тому, що відновлюємо приміщення реакторного відділення, а це другий клас безпеки. Також роботи виконуються на висоті більше 20 метрів, тому до них підвищена увага щодо дотримання та виконання правил охорони праці, - наголосив Сергій Вознюк.

Підрядник переконаний, що наступний етап робіт, який включає у себе відновлення і покриття стін за системою «Ceresit», піде швидше.

- Будемо наносити грунтуючий шар матеріалу, покривати його вологостійким фіксатором, далі, як кажуть, «чистовий» етап лицьового шару, і лише після цього приступимо до фарбування будівлі, відновлення її кольорової гами. Ми залучаємо усі свої можливості, аби роботи були виконані якісно, вчасно і в повному обсязі, - зазначив співрозмовник.

Відновлять ремонтники і купол енергоблока, а також міжпанельні шви реакторного відділення. Для останніх застосують спеціальну гідроізолюючу мастику, попередньо очис­тивши місця заповнення старих швів. Це значний обсяг робіт, адже якщо перевести в цифри, то це майже 11 тисяч квадратних метрів фасаду, майже дві та чотири тисячі відповідно горизонтальних та вертикальних швів.

Усе це довести до ладу заплановано на кінець листопада – початок грудня поточного року.

Тетяна Степанюк