Хмельницька АЕС традиційно демонструє  відкритість не тільки для пересічних громадян, які мешкають у зоні спостере­ження, а й для широкого загалу представників урядових структур, територіальних громад та учнів, студентів, що цікавляться сучасним станом національної енергетичної сфери. Коли мова ведеться про випускників середніх навчальних закладів, то тут часто присутній аспект перспектив професійної орієнтації. У цьому зацікавлений не тільки колектив атомників, а й профільні вузи нашої держави, які готують спеціалістів для атомної енергетики.

Нещодавно Хмельницьку АЕС відвідали представники теплоенергетичного факультету Національного технічного університету України «Київсь­кий політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (НТУУ «КПІ»), щоб зустрітися із майбутніми випускниками шкіл Нетішина, які мають бажання навчатись у вишах з набуттям спеціальностей, що актуальні сьогодні для атомної енергетики. Місцем для змістовного спілкування було обрано навчально-тренувальний центр ХАЕС.

Спочатку відбулась оглядова екскурсі, яку провів заступник головного інженера з підготовки персоналу Хмельницької АЕС Володимир Ісупов. Він акцентував увагу на великому значенні підготовки персоналу для успішного обслуговування складного обладнання електростанції. Було продемонстровано роботу повномасштабного тренажера, на якому постійно навчається оперативний персонал.

Під час виступу перед школярами професор кафедри атомних електричних станцій і інженерної теплофізики, доктор технічних наук Валерій Туз коротко познайомив із Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Промовець відзначив,що навчальний заклад був заснований у 1898 році. Нині український виш є національним самоврядним державним вищим навчальним закладом дослідницького типу.  НТУУ «КПІ»  ім. Ігоря Сікорського  акредитований за статусом вищого навчального закладу IV рівня, що дає право на провадження освітньої діяльності з метою підготовки фахівців відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня. Валерій Туз наголосив, що за міжнародним рейтингом Київський політех входить до п’ятиста найкращих технічних вузів світу.

Потім акцент був зроблений на діяльності одного із старіших факультетів Національного технічного університету України «Київський полі­технічний інститут імені Ігоря Сікорського» - тепло­енергетичного. Тут готують фахiвцiв у галузі теп­лової та ядерної енергетики, дослідження та автом­атизації теплоенергетичних процесів, комп’ютерних технологій в енергетиці, якi здатні проектувати, експлуатувати, налагоджу­ва­ти енер­ге­тичне обладнання теплових та атомних електростан­цій i промислових під­при­ємств, сучасні комп’ютеризовані системи контролю та управління­ підпри­ємств енергетичного комплексу.

Валерій Туз також торкнувся перспектив, які відкриваються перед випускниками одного із престижних вузів нашої держави. Вони, за його словами, успішно реалізовують себе у різних галузях вітчизняної економіки, зокрема, і атомної енергетики. Але для цього потрібно успішно пройти всі етапи складного навчання.

- У наш університет складно вступити, але й складно навчатись, бо вимоги дуже суворі. Не є секретом, що принаймні протягом першого року навчання відраховується в середньому до півсотні абітурієнтів. Серед них навіть трапляються золоті медалісти, - підкреслив Валерій Туз.

Продовжуючи виступ, професор закликав майбутніх випускників не пасувати перед труднощами, а підготувати себе до вступу на теплоенергетичний факультет. Саме із цією метою вирішено у Нетішині організувати підготовчі курси для всіх бажаючих поглибити свої знання у таких дисциплінах, як фізика, математика, українська мова та література, що є профілюючими для підготовки майбутніх спеціалістів у сфері атомної енергетики.­

До майбутніх випускників звернувся і заступник генерального директора Хмельницької АЕС з кадрів та соціальних питань Віктор Демидюк. Він нагадав, що  атомна енергетика нашої держави виробляє більше половини всієї електроенергії в нашій державі, що дає можливість забезпечувати стабільну роботу економіки. Але ця галузь потребує оновлення персоналу за рахунок молодих спеціалістів, зокрема, і випускників Київського політеху. У ДП «НАЕК» Енергоатом» зацікавлені у співпраці з провідними профільними вузами у нашій державі. Кращі випускники завжди мають можливість одержати перше робоче місце. Крім цього, існує система так званого тристороннього договору між студентом, вишом і Хмельницькою АЕС. Завдяки цьому певна кількість колишніх випускників КПІ вже успішно трудяться на підприємстві.

Під час зустрічі із нетішинськими школярами та представниками столичного вузу відбувся своєрідний діалог, у ході якого прозвучала низка запитань про умови вступу на підготовчі курси та безпосередньо до самого вузу.

Заступник декана теплоенергетичного факультету  по заочній формі навчання та по роботі з іноземними студентами, кандидат технічних наук, доцент Валерій Коньшин сказав, що у порівняні із з минулими роками мінімальний бал з профілюючих дисциплін за результатами ЗНО істотно знижено – математика від 125 балів; фізика або іноземна мова від 100 балів; українська мова та література також від сто балів. Усім слухачам підготовчих курсів, які покажуть належні результати у ході підсумкових практичних занять, буде надана можливість одержати додатково до десяти балів. Саме це підвищує шанс бути зарахованим на теплоенергетичний факультет. Крім цього, навчання на підготовчих курсах допоможе учням успішно підготуватися до проходження ЗНО, бо у ході підготовки будуть задіяні висококвалі­фіковані викладачі.

Спілкуючись із учнями, Валерій Коньшин сказав, що на теплоенергетичний факультет часто вступають шкільні випускники, які мають високий рейтинг за результатами незалежного оцінювання. Тут пам’ятають і про уро­дженку села Здовбиця Здолбунівського району Рівненської області, яке входить до зони спостереження Хмельницької АЕС, Ольгу Бібко. Вона набрала 998 балів з п’яти предметів і згодом стала студенткою саме теплоенергетичного факультету КПІ, вивчала специфіку експлуатації АЕС.

Віктор Демидюк повідомив, що учні та їх батьки з приводу консультацій щодо вступу на підготовчі курси та безпосередньо вузу можуть звертатись до інформаційного центру Хмельницької АЕС. Тут буде надана вичерпна інформація.

Варто зазначити, що відділ роботи із громадськістю та ЗМІ протягом тривалого часу провів низку заходів, що сприяють професійній орієнтації випускників шкіл не тільки міста енергетиків, а й всієї 30-кілометрової зони спостереження. Це факультативи, конкурси юних художників, літераторів, пошуковців у рамках конкурсу «Атомна енергетика і ми». Показовими є екскур­сії за участі студентів та викладачів профільних вузів, зокрема, і Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Олександр Шустерук

Фото автора