На шляху до аварійних та антитерористичних тренувань

На Хмельницькій АЕС відбулась нарада за участю команди експертів Агентства зменшення загрози Міністерства оборони США, представників Міністерства палива, енергетики та вугільної промисловості України,  Служби безпеки України, Головного управління ДСНС України в Хмельницькій області, Хме­ль­ницької АЕС, а також представників інших державних служб, в ході якої обговорювалось проведення спі­льних навчань з питань безпеки та охорони Хмельницької АЕС.

Перед початком засідання помічник генерального директора – начальник управління з питань аварійної готовності та реагування Хмельницької АЕС Сергій Дубина познайомив гостей із структурою зовнішнього кризового центру. Зовнішній кризовий центр призначений для реалізації основних функцій у випадку аварій, під час яких інженерні засоби захисту та системи життєзабезпечення не можуть забезпечити радіаційний захист персоналу у внутрішньому кризовому центрі. За його словами, зовнішній кризовий центр АЕС – це комплекс спланованих та обладнаних необхідним устаткуванням приміщень, призначений для реалізації функцій з питань аварійного реагування. У випадку активізації одного із кризових центрів в ньому розміщуються: керівник аварійними роботами на майданчику, його штаб, група інженерної підтримки, група інформаційного забезпечення та зв’язків із зовнішніми організаціями, представники ДІ з ЯБ на ХАЕС, Хмельницької та Рівненської ОДА, а також персонал який забезпечує його роботу та проводить обслуговування його систем та обладнання.

Сергій Дмитрович показав та розповів, що електроприймачі зовнішнього кризового центру забезпечуються електроенергією від двох незалежних взаєморезервуючих джерел живлення, а також агрегата безперервного живлення та дизельгенератора. У кризових центрах передбачається не менше двох режимів постачання повітря (чистої вентиляції та вентиляції з фільтрацією аерозолів, радіоактивних газів та йодів). Під час аварії в приміщеннях кризових центрів проводиться моніторинг виробничого середовища. Також Сергій Дубина наголосив, що всі особи, які беруть участь у роботі кризового центру, забезпечуються індивідуальними дозиметрами, показники яких ретельно фіксуються.

Під час екскурсії представники Міністерства оборони США поцікавились життєзабезпеченням зовнішнього кризового центру на випадок надзвичайних ситуацій. Сергій Дмитрович сказав, що зовнішній кризовий центр забезпечений достатньою кількістю засобів індивідуального захисту дихання та шкіри, радіопротекторами, продуктами харчування та питної води.

- Кризові центри в умовах аварії можуть підтримувати нормальні умови для тривалої безперебійної роботи, - роз’яснив помічник генерального директора.

Іноземні гості також оглянули залу, яка править за основне місце роботи штабу керівника аварійними роботами на майданчику.  Тут ліквідацією аварії, під час тренувань, керує генеральний директор, йому у цьому допомагають перший, другий  та третій його заступники, відповідно: головний інженер, заступник головного інженера з експлуатації, заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки, а також інші члени штабу керівника аварійними роботами на майданчику та група інженерної підтримки. Керівництво аварі­йними роботами на промисловому майданчику здій­снюється у телефонному режимі. Для забезпечення наді­йного зв’язку у зовнішньому кризовому центрі використовується сучасне обладнання.

- Усе працює справно, за його допомогою ми можемо швидко зв’язатись із диспетчером кризового центру Хмельницької обласної державної адміністрації, - коментує Сергій Дмитрович, - під час ліквідації аварії  членам штабу оперативно передається інформація про стан радіаці­йної обстановки на основі показників автоматизованих систем контролю, які розміщені у різних населених пунктах 30-кілометрової зони спостереження, а також технологічні параметри енерго­блоків, іншого обладнання та систем. Крім цього, робота  штабу за допомогою відеоконференцзв`язку перебуває у взаємодії із кризовими центрами ДП «НАЕК «Енергоатом», його відокремленими підрозділами, Держатомрегулювання, ДСНС України в Хмельницькій області.  У ході лік­відації аварії на промисловому майданчику важливим є інформування владних структур, територіальних громад, ЗМІ про масштаби аварії, заходи з її усунення. Інформація передається оперативно. 

Після оглядин приміщень зовнішнього кризового центру менеджер з проведення навчань з питань ядерної безпеки Міноборони США Джей Керролл сказав, що він вперше знайомиться із аналогічними центрами на українських АЕС, але побачене справляє на нього позитивне враження.

У ході проведення засідання перед його учасниками виступив генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, який наголосив, що внутрішній і зовнішній кризові центри завжди знаходяться у належному працездатному стані, що дає можливість успішно проводити аварійні тренування. Також Микола Сергійович сказав, що крім таких навчань персонал електростанції та бійці національної гвардії були задіяні в антитерористичних навчаннях.

- Я підтримую пропозицію об’єднати два напрямки навчань – протиаварійні та антитерористичні. Це буде відбуватиметься вперше, - відзначив генеральний директор.

Як зауважив менеджер з проведення навчань з питань ядерної безпеки Міноборони США Джей Керролл, головна мета співпраці, яка здій­снюється за ініціативи українського уряду, - поліпшення та постійне вдосконалення охорони і безпеки ядерних об’єктів України. Проведення наради дасть можливість вироблення концепції проведення спільних навчань з питань безпеки, охорони і захисту Хмельницької АЕС, які заплановані цьогоріч з 31 травня по 2 червня.

Олександр Шустерук

Фото автора