На шляху до створення сучасного кардіоцентру

Комунальний медичний заклад Нетішинської міської ради «Спеціалізована медико-санітарна частина м. Нетішин» на збіглому тижні відвідали фахівці КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» Хмельницької обласної ради на чолі з головним лікарем Андрієм Кланцою. У ході візиту обговорювалися питання створення аналогічного медичного закладу в Нетішині.

За словами міського голови Нетішина Олександра Супрунюка, сучасний кардіоцентр потрібний для міста, яке є супутником Хмельницької АЕС, бо ж певні засади з покращення медичного обслуговування місцевого населення передбаченні у Законі про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку. Відкриття нового лікувального закладу планується реалізувати до кінця поточного року.

У ході зустрічі головний лікар комунального медичного закладу Нетішинської міської ради «Спеціалізована медико-санітарна частина м. Нетішин» Василь Пословський повідомив, що у Нетішині люди із серцевими захворюваннями проходять лікування в терапевтичному відділенні СМСЧ, та можливості тут не такі, як у Хмельницькому обласному кардіодиспансері. Наразі існують реальні можливості для створення у нашому місті на базі СМСЧ кардіоцентру регіонального рівня.

Лікар Андрій Кланца  акцентував увагу на тому, що міський голова Олександр Супрунюк, місцевий депутатський  корпус зацікавлені у покращенні медичного обслуговування як жителів міста енергетиків, так і прилеглих територій. Реальні кроки вже зроблені. Є відповідні погодження із різними державними структурами, зокрема, із Міністерством охорони здоров’я України. За кошти з міського бюджету закуплено новий УЗД-апарат для діагностики не лише кардіологічних захворювань, іншу медичну апаратуру. Є плани навчання  нетішинських лікарів у Хмельницькому. Як відомо, торік депутати своїм рішенням внесли зміни до бюджету Нетішинської міської ОТГ на 2020 рік. Відтак, виділено 1 044 900 грн.  КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин» для придбання різного роду обладнання і предметів довгострокового користування з метою оснащення відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії, як філії КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» на базі КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин».

Кілька років тому Міністерство охорони здоров’я ініціювало створення подібних центрів. Вони мають бути розташовані так, щоб за годину хворого із гострим інфарктом міокарда доставили до закладу та  мати ще одну годину  на виконання процедури стентування. Якщо, для прикладу, пацієнт у важкому стані перебуває в Нетішині, а його потрібно доправити у Хмельницький і надати допомогу – в дві години неможливо вкластися", – пояснив Андрій Іванович.

За словами Олександра Супрунюка, аби кардіоцентр запрацював, необхідно зробити ремонт, підготувати спеціалістів, а ще – закупити обладнання. Цей процес у активній стадії. До реалізації створення кардіоцентру долучився і  депутат обласної ради Іван Гладуняк.

Під час відвідин комунального медичного закладу Нетішинської міської ради «Спеціалізована медико-санітарна частина м. Нетішин» Андрій Кланца запевнив у фаховості його колег, які працюють понад п’ятнадцять років у відділення кардіохірургії у Хмельницькій обласній лікарні. Діяльність медичного закладу розпочиналась із 15 ліжок. Потім, у 2007 році, воно розширилось до повноцінного відділення на 40 ліжок з палатою інтенсивної терапії щодо  лікування кардіохірургічних і кардіологічних пацієнтів. З 2011 року почали запроваджувати нові методи лікування інфаркту міокарду. Фактично, хмельницькі медики були в числі перших в Україні, хто почав приділяти увагу інноваційним підходам. Тепер є нагода набутий досвід застосувати у Нетішині.

Про кардіохірурга Андрія Кланцу маємо багато позитивних відгуків як з уст фахівців, так і вдячних людей, які подолали недугу. Його досвід у серцево-судинній хірургії сягає  15 років. Кандидат наук. Дисертацію, що присвячена розробці ефективного лікування гострої мезентеріальної ішемії, захистив у 2007 році. Андрій Кланца закінчив Буковинську державну медичну академію за спеціальністю «Лікувальна справа». Проходив інтернатуру (2002–2004 рр.) в Інституті серцево-судинної хірургії АМН України імені М.Амосова, де спеціалізувався на кардіохірургії. Після інтернатури почав працювати у відділенні кардіо- та ендоваскулярної хірургії у Хмельницькій обласній лікарні,  а з 2010 очолює його. Постійний учасник українських та закордонних конференцій. Підвищує свій професійний рівень стажуванням у провідних клініках України, Німеччини, Бельгії, Італії. Дійсний член Європейської асоціації кардіоторакальних хірургів (EACTS). Заслужений лікар України, 2013 р. Тож є надія, що Нетішин зробить багато впевнених кроків на шляху подолання найпоширеніших хвороб у нашій державі – серцево-судинних.

Олександр Шустерук

Фото автора