На творчі експерименти надихнула…лялька

У Нетішинському міському краєзнавчому музеї відкрилась виставка авторських робіт жительки міста енергетиків Людмили Науменко під назвою «У кожному дорослому живе дитина». Для широкого загалу представлено унікальну колекцію ляльок, створених руками нашої землячки.Їх виготовила колишня працівниця Хмельницької АЕС, яка за фахом є теплофізиком і була у складі інформаційно-аналітичної групи пуску другого енергоблока ХАЕС.

Не віриться, що ці симпатичні, несхожі одна на одну ляльки, не з елітарної крамниці. Для «надання вигляду» майстриня використала різні тканини. Сукні  пошиті за власними розробками. Творча індивідуальність присутня і у відтворенні облич. За словами майстрині, зазвичай у мистецтві цінується ексклюзив. Зокрема це стосується участі у різних міжнародних виставках, де присутні знані колекціонери та експерти.

Людмила Науменко знайшла можливість із своїми творами відвідати престижні виставки авторських ляльок у Амстердамі та різних містах нашої держави.До виходу на міжнародний рівень у Людмили Науменко багато експериментувала. Показовим є те, що у «ляльковий світ»  вона прийшла після виходу на пенсію. Тоді був для неї певний розпач – що робити далі…

Відголоски далекого дитинства спонукали жінку спробувати себе у створенні ляльок. Перші  витвори  були дещо примітивними. Але Людмила не опустила руки і вирішила вдосконалювати майстерність, вивчаючи здобутки відомих майстринь. Згодом з’явився власний творчий почерк. Навчилась виготовляти «тіло» ляльки із  полімерних матеріалів за допомогою термічної обробки. Коли кількість виготовлених ляльок склала кілька десятків,  Людмила Науменко відважилась унікальні вироби презентувати у Нетішинському міському краєзнавчому музеї. Згодом ляльки були представленні у міському Палаці культури на колективній виставці талановитих жінок Нетішина.

Коли Людмила Науменко вийшла на високий рівень прикладного мистецтва, – зіткнулася із фактом, що зі своїми неповторними виробами доведеться прощатися, бо з’являлися охочі мати нетішинські ляльки у своїх приватних колекціях. І помандрували «донечки та синочки» Людмили до Африки, США, Європи та Азії.

Вона віддає перевагу відтворенню жіночих образів у ляльці. Але була й унікальна робота з виготовлення одного з її улюблених літературних персонажів - Маленького Принца, якого народила творча уява неповторного Антуана де Сент-Екзюпері. Ця лялька опинилась також у приватній колекції за кордоном.

Під час нещодавньої зустрічі з представниками мас-медіа у Нетішинському міському краєзнавчому музеї, Людмила Науменко у невимушеній атмосфері розповіла ряд подробиць із власного творчого життя. Тон цієї зустрічі задавали не тільки місцеві журналісти, а й директор міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк, яка не приховувала захоплення від творчості землячки, наголосивши, що все ж таки у кожному дорослому живе дитина.

Людмила Науменко не зупиняється на одному творчому напрямку, а багато експериментує. Це проявляється у створенні унікального вбрання та аксесуарів для ляльок. Вона опанувала техніку виготовлення тканинних ведмедів. Виявляється, що у багатьох країнах є колекціонери, які радо поповнюють свої зібрання образами саме таких тваринок.

Знайомлячись із сучасними тенденціями виготовлення ляльок на різних виставках, наша землячка помітила, що сьогодні існує певна тенденція попиту на вироби, які нагадують монстрів на кшталт героїв різних містичних кінострічок. Але це не до душі для Людмили. Вона переконана, що лялька повинна нести тільки позитивні емоції, від яких світ стає добрішим та романтичним.

Олександр Шустерук

P.S. Виставка витворів Людмили Науменко діятиме у Нетішинському міському краєзнавчому музеї до початку березня