Пiдгодували, то й упiймали

На водосховищі Хмельницької АЕС відбулися змагання на Кубок «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» зі спортивної риболовлі фідерною вудкою.

Рибаки на водосховище прибули завчасно, бо ж важливо не пропустити два аспекти початку змагань – інструктаж з правил безпеки поводження на водоймі та жеребкування.

На місці змагань відкриваються чарівні краєвиди. Осінньої пори вони поєднуються із туманом. Це наслідок перепаду температур. У водосховищі електростанції в таку пору вода значно тепліша, ніж повітря.

Кажуть, що рибалки пристосовані до будь-якої погоди. Але все ж таки восени не має особливого бажання змокнути під прохолодним дощем. Напередодні синоптики пообіцяли – «Без опадів!..»

Пролунав старт. Над береговою лінією за короткий відтинок часу пролунало два десятки посвисту вудок, з допомогою яких на певну дистанцію (зазвичай, кілька десятків метрів) доставляється маленький металевий контейнер із харчового приманкою та гачок з наживкою. У фідерної вудки не передбачено поплавка. Всі клювання можна відстежити за поведінкою тонкої кінцівки, її ще називають вершинкою. 

Для нормальної риболовлі фідерною вудкою не потрібно великої кількості наживки. Достатньо кілька видів – опариш, черв’як, мастика, перловка, тощо. Зовсім інша справа із приманкою. Її повинно бути вдосталь. Рибалки інколи жартують,  що коли риба відчує, що на якийсь ділянці водойми організовано для неї справжню трапезу, то із собою запросить всіх родичів та сусідів. Тому не дивно, що часто під час активної риболовлі «фідером» берег водосховища перетворюється на філіал місцевої рибальської крамниці. Тут крім основних рибальських атрибутів – вудок, підсаків, зручних крісел – можна побачити різні види корму,  виставленого у пластикових коробках та відрах.

Про значення правильно підібраної приманки може багато розповісти учасник змагань Володимир Єфремов. Нещодавно він у складі команди Хмельницької АЕС взяв участь у  VIІ Спартакіаді працівників морського транспорту України зі спортивної риболовлі, яка відбулася у гирлі Дніпра, і на власному прикладі переконався, що рибу можна також віднести до категорії гурманів. Вдало підібрані компоненти рибальських принад допомогли Володимиру Єфремову та його колегам показати гарні результати і вибороти Кубок змагань. Такий трофей, до речі, вже є другим у нетішинських прихильників вудки.

Досвідчений рибалка каже, що потрібно постійно експериментувати. Не завжди ефективними є  традиційні, як для фідерної риболовлі, інгредієнти, потрібно додавати різні смакові добавки. Рецептура, зазвичай, не розголошується. Кожен рибалка має право на власний «секрет».

Про те, що майже всі учасники змагань будуть із рибою, засвідчило перше клювання через дві хвилини після старту. Потім смикання кінцівок фідерних вудок побачили й інші рибалки-аматори. Дехто експериментував не тільки із наживкою та прикормкою, а й з тактикою. Одні орієнтувались на донних плавникових, були у такі, хто «шукав щастя» у   поверхневих шарах водойми - для цього використовували значно довший поводок із гачком.

Найстарший член «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Михайло Воскобойнік «робив ставку» на карасів. І вони, як мовиться, відгукнулись. Ветеран енергетики ретельно фотографував кожен свій трофей мобільним телефоном. Пояснив це просто – спілкуюсь із однодумцями на форумах рибальських сайтів і постійно ділюсь результатами різних риболовель.

Багато рибалок придивлялись до тактики Миколи Сірика, який є чинним чемпіоном світу із спортивної риболовлі на «мормишку».  У нього клювало постійно.

Час змагань вичерпався. Що продемонструють два десятки учасників спортивної риболовлі?

Голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук та його помічники, судді Анатолій Бєлокобильський і Петро Кравець організували ретельне зважування впійманої риби. Воно показало, що третє почесне місце із результатом 1 кілограм 965 грамів дісталось Миколі Сірику. На 45 грамів відірвався від двокілограмової позначки Олександр Поліщук. Йому дісталось друге місце.

Найвравнішим рибалкою виявився Володимир Єфремов. Він зумів підняти з водойми 2 кілограми 180 грамів риби.

- Це приклад того, що кожен рибалка повинен постійно вдосконалюватись,- каже Сергій Онищук. - Можу із впевненістю сказати, що деякі члени нашого клубу вже можуть скласти гідну конкуренцію  рибалкам-спортсменам. Але ніколи не треба зазнаватись. Спортивна риболовля не випадково є спортивною. Потрібно постійно працювати над собою.

Учасники змагань скористались нагодою привітати ветерана Михайла Воскобойніка із вдалим уловом – 1 кілограм 283 грами риби.

Було відзначено й наймолодшого учасника змагань – восьмирічного Микиту Єфремова.

Всі переможці змагань одержали кубки та медалі.

Олександр Шустерук