На запитання атомників відповів Андрій Кланца, директор Хмельницького обласного серцево-судинного центру

З працівниками атомної електростанції зустрівся директор Хмельницького обласного серцево-судинного центру Андрій Кланца. Головний кардіохірург області розповів атомникам про роботу нового відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології та відповів на їхні запитання.

Нагадаємо, з 19 вересня на першому поверсі стаціонару Нетішинської СМСЧ розпочало роботу відділення №3 Хмельницького обласного серцево-судинного центру. Тут облаштовано палати інтенсивної терапії, катетеризаційну лабораторію невідкладної кардіологічної допомоги пацієнтам з гострими станами: інфарктами, нестабільними стенокардіями, порушенням серцевого ритму. Встановлено сучасну ангіографічну систему з блоком безперебійного живлення. Надаватиметься невідкладна кардіохірургічна допомога, діагностика, консультації, проводитиметься рання реабілітація.

Щоденно у відділенні веде прийом лікар-кардіолог та один раз на тиждень для лікування та діагностики приїжджають кардіохірурги, лікарі-кардіологи вищої категорії, лікарі УЗД. Зокрема, 28 вересня у Нетішині працював потужний кардіологічний десант фахівців КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» на чолі з серцево-судинним хірургом, директором КНП «ХОССЦ» Андрієм Кланцою. Того дня провідні кардіологи області прийняли більше, ніж пів сотні пацієнтів, провели понад 50 електрокардіографій, 10 ультразвукових досліджень серця, виконали 3 коронарографії (рентгеноконтрастний метод дослідження судин серця в умовах катетеризаційної лабораторії).

«Головна мета відділення №3 Хмельницького обласного серцево-судинного центру – наблизити до працівників Хмельницької АЕС, мешканців Нетішина та всього північного регіону Хмельницької області сучасну кардіологічну та кардіохірургічну допомогу», – наголосив на зустрічі з атомниками Андрій Кланца.

Головний кардіохірург області анонсував, що незабаром відділення розпочне надавати ургентну допомогу жителям Шепетівського району з інфарктами, передінфарктними станами й гострими порушеннями серцевого ритму. Наразі медики напрацьовують логістику: Нетішинське відділення обласного серцево-судинного центру включають до маршруту карет «швидкої» допомоги Ізяслава, Шепетівки, Славути та регіону.

Наступного року у кардіовідділенні вже планують надавати хірургічну допомогу, зокрема імплантувати кардіостимулятори, лікувати вроджені вади серця та виконувати складні втручання на судинах серця.

Кардіохірург нагадав, що Україна лідирує у світі за смертністю населення працездатного віку від проблем кровообігу. Така невтішна статистика свідчить, що саме ранній діагностиці варто приділити увагу, аби зменшити кількість летальних випадків. Тому фахівці обласного серцево-судинного центру готові долучитися до лікарських оглядів атомників. На думку Андрія Кланци, це дозволить попередити складні оперативні втручання, або, хоча б, провести їх вчасно, аби нетішинські енергетики змогли повернутися до роботи та активного життя швидко і без ускладнень.

Заслужений лікар України Андрій Кланца наголосив, що ургентні послуги відділення – безкоштовні для пацієнтів. Генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра акцентував, що наразі опрацьовується можливість співпраці зі страховими компаніями для фінансового покриття вартості обстеження та лікування.

Директор Хмельницького обласного серцево-судинного центру Андрій Кланца відповів на запитання працівників Хмельницької атомної електростанції.

– Яким чином можна потрапити на прийом до фахівців кардіовідділення?

– Для того, щоб потрапити на прийом  до кардіологів відділення №3 Хмельницького обласного серцево-судинного центру, потрібно отримати направлення від сімейного лікаря. Проте, якщо людині стало зле, вона може звернутися у відділення – її оглянуть та нададуть консультативну допомогу.

– У Нетішинському відділенні проводитиметься добове холтерівське моніторування ЕКГ?

– Для Нетішинського відділення вже виділено холтер. Через тиждень-другий проводитимемо відповідні дослідження. (Нагадаємо, холтерівське моніторування – функціональний метод діагностики, який полягає у цілодобовій реєстрації ЕКГ в умовах звичайної активності протягом від однієї доби до одного тижня).

– Чи плануєте виконувати імплантацію кардіовертера-дефібрилятора?

– Хмельницький обласний серцево-судинний центр – один з небагатьох кардіоцентрів в Україні, в якому вже три роки поспіль проводять імплантацію кардіовертера-дефібрилятора (це високотехнологічна малоінвазивна операція з усунення фатально загрозливих аритмій та запобігання ризикам зупинки серця). Для мешканців області ця програма є абсолютно безкоштовною та знаходиться під моїм особистим контролем. Якщо маєте покази – звертайтеся.

Необхідну інформацію про роботу Нетішинського відділення ХОССЦ можна дізнатися на сайті: https://hossc.org/.

 

Лариса Власюк